Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar turisták után kutatnak a lavinaomlás után

2011.03.06. 2011.03.07. Árvay Sándor | frissítve: 2011.03.07.

Magyar turisták után kutatnak a lavinaomlás után Túlélte a lavinát, de a Brassó környéki Bucsecs-hegységben rekedt három magyarországi turista szombaton. Bár életjelet adtak, azóta se találják őket. A három magyar turista szerdán indult el a Brassó melletti Négyfaluból (Sacele) az Omu-csúcs felé annak ellenére, hogy figyelmeztették őket a veszélyre.
A rendkívül meredek terepen tartózkodó két férfi és egy nő szerencsésen megúszta a szombat délutáni lavinát, és a hózuhatag elvonulása után telefonon segítséget kért. A hegyi mentő alakulat (Salvamont Bran) tapasztalt önkéntesei és a kivezényelt csendőrök még a sötétség beállta előtt a felkutatásukra indultak, de vasárnap délig még nem találták meg őket. Nehezíti a mentők dolgát, hogy a szerencsétlenül járt magyarokkal megszűnt a telefonos kapcsolat, mert a hegységben rekedtek mobiljaik időközben lemerültek. A helikopteres mentők szombaton nyomára bukkantak három hegymászónak, de utóbb kiderült, hogy nem ők voltak a segélykérők.

A három magyar turista szerdán indult el a Brassó melletti Négyfaluból (Sacele) az Omu-csúcs felé. Annak ellenére szánták rá magukat az útra, hogy figyelmeztették őket a veszélyekre. Szombaton állítólag rendkívül veszélyes körzetbe merészkedtek, a 2422 méter magasan fekvő Scara csúcsról folytatva útjukat. Itt kapta el őket a lavina. A hírek szerint sikerült kijutniuk a hótakaró alól, és telefonon segítséget kértek az országos hegyi mentők diszpécser szolgálatától. Azóta viszont nem tudni sorsukról. Igen nehéz körülmények várnak rájuk, ha még egy éjszakát a cudar időben a szabadban kell tölteniük: az egyébként is rideg, az év nagy részében fagypont alatti értékekkel bíró Omu-csúcson ilyenkor a legkisebb az átlaghőmérséklet (-11,1 °C). A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben hétfő estig havazásra és erős széllökésekre lehet számítani, akár 100 – 120 km/h-s viharos szél is várható. s fagyosak lesznek az éjszakák és a reggelek.

A Bucsecs-hegység Erdély keleti peremén, Brassótól délre helyezkedik el. A Bucsecs legmagasabb pontja az északon lévő Omu-csúcs (2506 méter). Innen indulnak ki dél felé, patkóalakban a további hegyvonulatok. Télen és tavasszal gyakoriak e térségben a lavinák. Hét esztendővel ezelőtt, 2004. január 18-án a Molnár-völgyben, 1800 méter magasan öt sportolóval (köztük három magyar versenyzővel ) végzett egy lavina. Az áldozatok tapasztalt alpinisták voltak. Tavaly nyáron szintén a hírek fókuszába került a Bucsecs, amikor egy hivatalos gyakorlatozáson levő izraeli katonai helikopter ütközött a nyugati gerincnek, heten veszítették életüket a tragédiában.

Frissítés
Vasárnap délutánra sikerült az elveszettnek hitt a magyar turisták nyomára bukkanni. A romániai hegyi mentő szolgálat közlése szerint a lavina fogságából sikerrel megmenekült, ám az éjszakát a hegyek között töltött két férfi és egy nő rátalált arra az útra, amely elvezette őket a Zanoaga-tisztásnál található menedékházhoz. Florin Boboc, a törcsvári hegyimentők vezetője szerint a turisták felszerelése kiváló, ennek is köszönhető, hogy sikerült önerőből, sérülések nélkül eljutniuk a menedékházhoz.
KOMMENTEK
afuchs007 | 2011.03.07. 08:24
Szerencsére!
WéberF | 2011.03.07. 11:21
Nem is kerültek lavinába, szerencsére!
peetair | 2011.03.07. 11:44
Ha már a jövőbe láttok, ne ilyen rossz híreket mondjatok nekünk......

Cikk dátuma: 2011.03.06. | Frissítve: 2011.06.07.

:)

/köszi az észrevételt - frissítés dátuma javítva (admin) /

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.