Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új lift Alpe d'Huez és Les Deux Alpes között?

2009.07.13. Bata Attila

Új lift Alpe d'Huez és Les Deux Alpes között? Régóta dédelgetett terv a két hatalmas francia síterep összekötése, amellyel egy újabb megaterep jönne létre Franciaországban. Az egyik síterep lifttársaságának vezetője szerint valószínűleg 2012-re elkészülhet a két oldalt összekötő kabinos lift, de az ilyen hatalmas építkezések sosem mennek simán a mai világban.
A két síterep már korábban is kihasználta a másik közelségét. Például, aki szezonjegyet vásárolt Les Deux Alpes-ban, az 10 napot síelhetett Alpe d'Huez -ben. Hasonlóan kirándulhattak az egy hétre érkező síelők is, egy hatnapos bérletben benne volt (van) egy egynapos síelés a másik síterepen. Ha sikerülne az összeköttetés, az egy kb. 468 kilométeres (248+220) pályarendszert jelentene.

Az összeköttetés legkézenfekvőbb megoldását az jelentené, ha a Mont de Lans oldalt Les 2 Alpes-ban Freney-n keresztül összekötnék az Alpe d'Huez-hez tarozó Auris sítereppel. A bátrabb pletykák már egyenesen arról szólnak, hogy az új lift mellett, Freneyben, új pályákat is építenének, így a két terepet pályákkal is összekötnék. Az új pályák építése, és főleg az üzemeltetése, jelentősen megdrágítaná az összeköttetést, hiszen Freney csak 980 méter magasan fekszik, sokáig nem marad itt meg a természetes hó. Ha itt pályák épülnének, akkor rengeteg hóágyú kell, hogy az állandóan napsütötte pályákon megmaradjon a síelhető összeköttetés.

A hírek arról is szólnak, hogy Les Deux Alpes-t üzemeltető lifttársaságot hamarosan eladják. Azt még nem lehet tudni, hogy a szomszédos síterep veszi meg őket, vagy egy teljesen új üzemeltető kezébe kerül. Vannak olyanok, akik szerint az összeköttetés újbóli felemlegetése is csak azt szolgálja, hogy kedvezőbb áron lehessen értékesíteni az eladás előtt álló lifttársaságot.

A tervek szerint a lift építése az idei év végén kezdődne el és valamikor a 2012/2013-as szezonra fejeznék be, de ezek csak tervek, hiszen egy ilyen jelentős építkezésnek természetesen legalább annyi ellenzője akad, mint támogatója. Az engedélyek megszerzésétől, a földmunkákon át, a lift kiépítéséig rengeteg kihívás vár a projekt megvalósítóira. Ahogy a korábbi nagy összeköttetések (Paradiski vagy Whistler) is vegyes véleményeket váltottak ki, most sem lehet biztosan tudni, hogy tényleg szükség van-e erre a kabinosra?
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.