Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar túrázók halálos lavinabalesete a Tátrában

2011.02.06. sielok.hu

Magyar túrázók halálos lavinabalesete a Tátrában Egy magyar túrázó meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült, amikor lavina sodorta el őket vasárnap a szlovákiai Magas-Tátrában. A tragédiáról a szlovák SITA hírügynökség számolt be elsőként 17.32 órakor. Nem sokkal később az eperjesi rendőrség megerősítette, hogy a túrázók magyar állampolgárok.
A Lomnici-csúcsról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba, amikor hógörgeteg indult el. A lavina a völgy felső részében érte a négy magyart, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. Egyikük nem élte túl a lavinaomlást, az életben maradtak mobiltelefonon kértek segítséget, s hármójuk közül a legkisebb sérüléseket, zúzódásokat elszenvedett túrázó saját lábon jutott el a Kőpataki-tóhoz (Skalnaté pleso).

A magas-tátrai hegyimentő-szolgálat 12 hivatásos és önkéntes hegyi mentővel azonnal megkezdte a mentést, sötétedésig dolgoztak.

A végtagcsont-töréseket szenvedett két magyart a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba.

A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei szeonban ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Alig több mint egy esztendeje, 2010. január 3-án három magyar hegymászót sodort el a lavina a szlovákiai Magas-Tátrában. A szerencsétlenül járt sportolók súlyos sérüléseket szenvedtek, de túlélték a balesetet. A hógörgeteg a Kopki hegygerincről a Dracia Dolinkába (Sárkány-völgyecske) ereszkedő csoportot rántotta magával. Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikük, a korábban a Mount Everestet is megmászó Erőss Zsolt végtagjának egy részét később amputálni kellett.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.