Menü ≡

Halálos lavinabalesetek Obertauern környékén

2010.03.18. | Szerző: Stani
Halálos lavinabalesetek Obertauern környékén A nagy havazások után várható volt, hogy a szép idő sokakat csábít a pályán kívüli részekre, azonban a legtöbb helyütt nagy a lavinaveszély. Felelőtlenségével két síelő is az életéért fizetett Obertauernen.
h i r d e t é s
A hétvégi és a hét eleji havazások jelentős mennyiségű havat hoztak Ausztria északi felére, Salzburg tartományban egyes helyeken az egy métert is elérte a frissen esett hó vastagsága. A havazást azonban erős szél kísérte, aminek következtében szélfújt hó jött létre, ami a lavina szempontjából az egyik legveszélyesebb, különösen a meredek lejtőkön. A lavinaveszély elsősorban a fahatár feletti részeken a legnagyobb, itt jellemzően 3-as, 4-es fokozatú a veszély. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy felmelegedés kezdődött, ami még inkább rátesz egy lapáttal az amúgy is nagy lavinaveszélyre.

A szürke és havas napokat szerdán csodaszép napsütés követte, sok sítúrázó indult meghódítani a hegyeket, köztük egy radstadti pár, akik az Obertauern és Tweng közt fekvő Sichelwand hegyoldalán akartak lesíelni. A csúcs alatt megindult alattuk a hegyoldal, a férfi ki tudott jönni belőle, párját azonban elsodorta. Azonnal riasztotta a hegyimentőket, akik nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Másfél óra keresés után már csak holtan tudták a hótömegből kiemelni. A hegyimentők szerint igaz volt lavinajelző készüléke ("pieps"), de az nem volt bekapcsolva, ami jelentősen megnehezítette a gyors felkutatást.

Ugyanezen a napon Saalbachba is riasztották a mentőket, három óra körül egy tiroli síelőt sodort el a lavina a síparadicsom Schattberg részén. Mire a mentők a helyszínre értek , három társának már sikerült kiásnia a lavinából. A férfit sérüléseivel a Zell am See-i kórházba szállították.

A tegnapi lavinaszerencsétlenség után ismét tragikus baleset történt Obertauernen. Egy 45 éves Obertauernen dolgozó síoktató két vendéggel hagyta el a pályát a Gamsleiten 2 duplaüléses felvonónál. Céljuk az volt, hogy egy délkeleti lejtőn Tweng irányába lesíelnek. Először a síoktató merészkedett a lejtőre, ahol alatta egyből megindult a hótömeg és a mélybe rántotta. A lavina 200 méter széles és mintegy fél kilométer hosszú volt. A síoktató holttestét délután egy órakor találták meg két méter mélyen. A hegyi mentők szerint azonnal életét vesztette.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »