Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kötelező felelősségbiztosítás az olasz pályákon?

2009.11.17. Bata Attila

Kötelező felelősségbiztosítás az olasz pályákon? Mivel a cím megadásánál korlátozott a karaktereim száma, így ezennel pontosítok: Olaszország egyik régiója, Piemont, már törvénybe iktatta, hogy az idei szezontól a síelőknek a bérlet mellé kötelező felelősségbiztosítást kell váltaniuk a síliftek pénztárainál. Az ellenzők csak most kaptak észhez.
A torinói döntéshozók már tavaly februárban, elég nagy többséggel megszavazták, hogy az autósokhoz hasonlóan, az idei szezon kezdetétől a bérlet mellé a tartomány pénztárainál kötelezően biztosítást kell vásárolni. Ehhez hasonló intézkedést még sehol sem vezettek be sem Olaszországban, sem az Alpokban. Egy másik olasz tartományban, Trentinóban, is csak ajánlott a biztosítás megvásárlása a kasszánál, de kötelezővé nem tették. A rendelet valahogy elsikkadt idáig, és csak most, a szezon kezdete előtt kezdenek mozgolódni az olaszok, főleg a környék vállalkozói, akik szerint az extraköltség elriaszthatja a vendégeket a környék síterepeiről.

A tervek szerint ez a kis többlet 2-2,5 eurót jelenthet majd bérletenként, és naponként. Azok, akik nem vásárolják meg a kötelezően előírt biztosítást, és a pályán igazoltatja őket egy pályarendőr, akár nyomban egy 40-250 eurós bírságot is kaphatnak. Az ellenőrök jogosultak lesznek a büntetésről szóló csekket ott helyben kiállítani a vétkeseknek.

A terv ellenzői csak most, az első pályanyitások idején döbbentek rá arra, hogy ezt tényleg bevezetik. A bevezetés melletti egyik érvet kapásból cáfolják, hogy ettől nem lesz kevesebb baleset a pályákon. Az biztos, hogy nem tesz jót a tartomány hírének, hiszen a síelők nagy része érzékeny az árakra, csökkenhet a környékre érkező vendégek száma. Az egyik olasz biztosítótársaság képviselője is támadta a rendeletet, szerinte ettől még nem fognak a síelők és hódeszkások kulturáltabban közlekedni a pályákon, sőt, ellentétes hatást is kiválthat! A biztosítás tudatában lesznek, akik kevésbé éreznek majd felelősséget a többiek iránt, az ilyen rendelet csak lovat adhat a felelőtlen síelők alá.

A dél-tiroli Cortina üzemeltető szerint annak idején ők is gondolkoztak a javaslaton, de elvetették, mert a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése azt a képet alakítaná ki a nagyközönségben, hogy a síelés egy nagyon veszélyes sport. A síelőket amúgy is rengeteg költség terheli, felesleges még egy ilyen rendelettel tovább sújtani őket. A tapasztalatok szerint a síelők 70 százaléka amúgy is köt biztosítást síelés előtt, akkor minek kössenek még egyet?

Most lesz idő egy kicsit vitatkozni erről, hiszen errefelé is beköszöntött az enyhülés. Ami az osztrákoknak a Föhn, az itt a sirocco, vagyis a meleg, páradús szél, ami szinte leolvasztja a természetes, tömörítetlen havat a hegyekről. A tervek szerint két síterep is kinyitott volna a tartományban az előző hétvégén, de ez elmaradt, így legközelebb csak a mostani hétvégén lesz esélyünk megnézni, hogy a helyiek mennyire veszik majd komolyan az új rendeletet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.