Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák minőségű sípályák Magyarországon!

2011.02.24. Barbai Áron

Osztrák minőségű sípályák Magyarországon! Ma reggel az eplényi Nordica Síarénában elindultam a szokásos pályaellenőrzésre, melynek alkalmával rendszeresen végigjárom a nyitva lévő pályákat. 9 óra 00 perckor olyan élményben volt részem, amit Magyarországon eddig soha, de még a 10 éves osztrák pályafutásom alatt is csak ritkán tapasztaltam:
A négyüléses felvonóból kicsúszva a lécem gyönyörű íveket vágott a hóba. A kemény, de nem fagyos pályán élvezet volt hallgatni a hó sercegését a ratrak által húzott barázdákon. A hóréteg teljes felülete kemény kristályos szerkezetű, mely hóminőség csak nagyon ritka időjárási és hóágyúzási körülmények között, kiváló ratrakolással érhető el. Ahogy elindultam azt gondoltam magamban, lehetetlenség, hogy a pályák teljes hosszán és az alsóbb rétegekben is ilyen minőségű legyen a hó szerkezete. Nagy meglepetésemre tévedtem. Számos helyen fúróval megvizsgáltam a tömörített szerkezetet és megbizonyosodtam, hogy 80 cm mélyen is ugyanolyan kompakt módon összeállt hóréteget találunk.

Eplény 4-es pálya 2011.02.24-én
Tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy a hazai sípályák az elmúlt 5 évben elérték azt a technikai és szakmai tudást, amivel olyan színvonalú pályákat tudnak biztosítani 1000 méter alatt is, ami a külföldi sípályáknak sem sikerül túl gyakran.

Elgondolkodtam azon, hogy a héten kerül megrendezésre a Magyar Bajnokság St. Lambrecht-ben és vajon a honi síszövetség miért nem meri bevállalni, hogy akár póthelyszínként, magyarországi sípályán rendezze legalább a Szlalom Magyar Bajnokságot. Bár nem kívánom, de előfordulhat az is, hogy az itthoni viszonyokhoz képest rosszabb körülmények között fog zajlani a bajnokság, és míg itthon érdeklődők is lennének, akik szívesen szurkolnának büszkeségeinknek, külföldön csupán a szűk családi és versenyzői kör nézheti végig a futamokat.

Összegezve, mindenféle személyes elfogultság nélkül nyugodt szívvel ajánlom az eplényi és más hazai sípályákat minden sí és snowboard szerelmesnek.

Barbai Áron
síversenyző/szakmai igazgató - Nordica Skiarena Kft.
KOMMENTEK
franci252 | 2011.02.24. 17:32
Holnap megyünk. Remélem éjszaka nem romlik a helyzet!
Sizsuzsa | 2011.02.24. 19:42
Le a kalappal minden hazai pálya üzemeltetője előtt!
Be vállalni a bizonytalant, hiszen lassan már inkább a mediterrán éghajlathoz tartozunk.Talán ezért is nem vállalhat be a síszövetség komoly szervezéssel, előre eldöntött időpontban versenyeket.
Különben mi a mátraszentistváni pályán tapasztaltunk hasonlókat.Sok sikert minden hazai pályának a következő telekre.
Fejes Péter | 2011.02.24. 20:40
És a carving íveket hogyan húzod a 20 méter széles pályán? Magyarországon csak oktatni lehet kezdőket, vagy amatőr versenyen résztvenni, de a sízést felejtsük el. Hazánkban Bánkúton van sípálya, de ott meg hó nincsen.
Viri | 2011.02.24. 20:54
Igen, ez az! Ezeket a hangokat szeretem én is csúszás közben, mint ami a videó felvételen hallható.

Ami a versenyt illeti, igazából ez a Magyar Bajnokság a Diákolimpia, és teljesen egyet értek a cikk szerzőjével abban, hogy legalább esélyt lehetett volna adni a honi rendezésre, és ha az időjárás nem kedvez mindig ott lett volna az ausztriai "póthelyszín".

Biztos több szurkoló látogatna el Eplénybe vagy Mátraszentistvánra. (Bocs a többi sítereptől, hogy nem sorolom fel őket!)
toti1011 | 2011.02.24. 21:43
Hétfőn megyünk!
Szétkarcoljuk a pályákat! :)
<3 Eplény <3
csabeszka | 2011.02.25. 08:46
Bánkúton vannak a legjobb pályák Magyarországon, ott kéne megállapodni a nemzeti parkkal a hóágyúzásról!!!
diesirae | 2011.02.25. 08:50
Felmelegedős parasztvakítás ide vagy oda, ritkán vannak ilyen hosszú, tartós hideg időszakok, mint amennyi idén és tavaly volt. Tavaly még a hó is jóval több volt a szokásosnál. Mediterrán éghajlatról szó sincs, amúgy mostanában már ott is néha havazni szokott, tavaly az Adriánál szinte minden leander elfagyott.

Egyébként egy pálya minősége rettenetesen sok mindentől függ, tömegtől, melegtől, hótól, de legfőképpen a napszaktól. Reggel 9 órakor általában a földkerekség összes pályája jó minőségű, én inkább 12-14 óra körül állnék neki hasonlítgatni...

Az tény és való, technikailag jól felfejlődtek az utóbbi években a magyar pályák, de viszont meg is kérik az árát rendesen.

Egy házi bajnokságot viszont nyugodtan meg lehetne rendezni itthon is, nagy pech kell egy februári 15 fokhoz. Bár egy profin kezelt és behavasított pálya abból is sokat kibír.
sdg53 | 2011.02.25. 10:38
Éljenek a magyar pályák, tartsuk itthon a pénzt. Egy átlagos magyar sízőnek a hazai pálya megfelelő és miután rövidek a pályák és bizonytalanabb az időjárás, sokkal nagyobb gondossággal tartják a teljes pályahosszakat megefelelő minőségben. Amit pl Mátraszentistván, Visegrád nyújt tökéletesen megfelel egy átlagos hazai sízőnek / haladó -kezdő /. Éljen a hazai !! Képtelenek a hosszú ausztriai pályákat karban tartani az olvadás - fagyás hófúvás - erős szél - gyakorisága miatt és így is jól megélnek belőlük, tehát nem is fogják.
Koránt sem olyan nagy a gondosság mint itthon az Eplény Visegrád Mátraszentistván pályákon.
vdk3x | 2011.02.25. 10:57
"Osztrák minőségű pályák Magyarországon"

:-)
fooster | 2011.02.25. 11:04
diesirae: A globális felmelegedés egyáltalán nem "parasztvakítás", kérdezz meg nyugodtan bármilyen földtudományban jártas szakembert... Magát a tényt nem lehet tagadni, csak a kérdés, hogy az embernek mekkora szerepe van benne. Adatok bizonyítják, hogy az elmúlt 50-100 évben egyre enyhébbek és kevésbé csapadékosak a telek Magyarországon.
cannibale | 2011.02.25. 22:38
Ó igen, abszolút összehasonlítható a jó minőségű "Visegrádi" pálya jelzem voltunk már ott is és egy Ausztriai mondjuk (SkiAmade) pálya.Lehetünk elfogultak csak ne hülyüljünk meg teljesen. :))
A kettő fényévekre van egymástól és nem a mi javunkra sajnos.Ettől függetlenül Eplény zseniálisan fejlődik és tudják,hogy ha fejlesztenek az megtérül.Még van hova fejlődni de meglesz mert ők is hisznek benne.Az Ausztriai karbantartásról csak annyit, hogy egy csúszás alkalmával több ratrakot látsz a pálya különböző pontjain mint amennyi egész kis hazánkban van és az egyhuzamba csúszható 8km es pályán 40méterenként van hóágyú.De szeretjük a hazait is mert ez legalább a mienk :)
Pulmy | 2011.02.26. 07:45
Csak így tovább!
franci252 | 2011.02.26. 12:41
Na... Voltunk tegnap. Gyönyörű napsütésben, kemény mínuszokban, kiváló havon egy nagyon kellemes napot töltöttünk Eplényben. A pályák, a péntekhez képest nem kis létszám ellenére, késő délutánig megtartották jó állapotukat. 16 óra után már elkelt volna egy kis ratrakolás.
Nem tudom, hogy meddig bírja a szezon, de ajánlom mindenkinek. :-)
franci252 | 2011.02.26. 14:24
Ja..., és csaxólok a "hazaizóknak", hogy az eplényi aréna többségi tulajdonosa osztrák! :-)
cannibale | 2011.02.26. 17:20
Jaj, ne vedd már el a lokálpatrióták kedvét :)
Éljen a hazai!

:)
ktoni | 2011.02.28. 09:30
A múlt csütörtökön délután-este is nagyon klassz volt Eplény. Keves voltak. Kíváló a pályaminőség. A libegő mehetne gyorsabban is :-)Sajnálom hogy ebben a szezonban az 5-ös, kedvenc pályám zárva van.

Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.