Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pakisztán: mentik a gyerekeket a magasban himbálózó kabinból

2023.08.22. Bata Attila

Szinte az egész ázsiai ország szájtátva figyeli, sikerül-e kimenteni egy elakadt felvonókabinban rekedt nyolc utast Pakisztán északi részén található hegyvidéki régióban. Az utasok nagy része reggel óta az egy kábelen himbálózó kabinban töltötte a napot.
Kép: aaj.tv
Kép: aaj.tv
Először is kezdjük azzal, hogy számos ellentmondó információból próbáltam kihámozni a valós helyzetet. Más források eltérő adatokról számolhatnak be.

A baleset két hegyvidéki falut, Jangrit és Batangit, összekötő kabinos felvonóval történt. Az utakban és egyéb infrastruktúrában elmaradott régióban teljesen megszokott, hogy a távolságokat a levegőben rövidítik le. A két település között gyalog az út kb. 2 óráig tartana kb. 1900 méteres magasságban, ezt rövidítik le a kabinossal kb. 4 percre. Az utasok között két felnőtt és hat gyerek szerepelt, akik így közlekednek a másik faluban található iskolába.

Az Alpok síterepeihez szokott síelőket ne tévessze meg a kabinos megnevezés. Ezek teljesen más biztonsági és műszaki körülmények között üzemelnek. Ezeket a tömegközlekedési eszközöket a helyiek dollynak nevezik. Ahol nagyobb a szintkülönbség, ott régi dízel- vagy benzines motor hajtja a liftet, ahol nincs jelentős szintkülönbség a két oldal között, ott gyakran kézi erővel jutnak át a másik oldalra. A dolly igazából lehet egy kabin, vagy egy vízszintes teherhordó, vagy egy beülő, amely már jobban hasonlít a zipline-hoz. Közös bennük, hogy ezeket helyiek tervezik, de engedélyeztetni kell őket a hatóságokkal.

Most egy kabin himbálózik a helyi folyó felett kb. 210-230 méter magasan. A kabint már csak egy drótkötél tartja. Kora reggel már négy kört megtett, amikor az ötödiken megtörtént a műszaki hiba. A helyiek hangosbeszélőn továbbítottak a hírt egymásnak, amely végül is eljutott az illetékesekhez, de az első mentihelikopter megérkezéséig négy órát kellett várni.

A helikopteres mentés nem volt egyszerű a szeles időjárás miatt, és helikopter rotorjának a szele annyira megmozgatta az egyetlen, életmentő kábelt, hogy a kabin vadul himbálózott, és a gyerekek félelmükben hangosan sikoltoztak. Amiben a legtöbb hírforrás egyetért, sikerült élelmet eljuttatni a kabinba, és a nyolc utas közül kettőt már lehoztak a földre. A helyi viszonyokról annyit, hogy a hőmérséklet a napokban 30-33 fok körül alakul, amely hozzájárult ahhoz, hogy gyerekek teljesen kimerültek a drótkötélen lógó bádogdobozban. Este 7 körül sötétedett, így felfüggesztették a helikopteres mentést. Vezető politikusok és katonai tisztviselők megígérték, hogy egész éjszaka folytatják a mentést, immáron a földről. Az elképzelés szerint kisebb „dollykkal” hoznák ki a gyerekeket, ezért zipline szakértőket szállítottak a helyszínre. A helyi hírekben legutóbb az szerepelt, hogy újabb három gyermeket hoztak le ezekkel az alkalmatosságokkal. Már csak hárman, egy gyerek és két felnőtt, maradt a kabinban.

Frissítés

Magyar idő szerint kedd estére az összes utast sikerült kimenteni.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.