Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ski Park Ruzomberok - megújult a szlovák síközpont

2002.10.13. sielok.hu

A Skipark Ruzomberok síközpont a Velká Fatra (Magas-Fátra) lejtőin Ruzomberok (Rózsahegy) város fölött 545 - 1209 méter tenger feletti magasságban terül el. A városközponttól kb. 2 km távolságra van. A síterepen jelentős beruházást terveznek, melynek keretében új kabinos lift és sípályák létesülnek.
A síközpontba Hrabovo közelében lehet eljutni, ahonnan nemrég még csak kisebb felvonó vitt fel Malino Brdo-ra (1209 m magas hegy a Magas Fátrában, Rózsahegytől délkeletre). A Skipark Ruzomberoknak kitűnő földrajzi fekvése van, mert Rózsahegy az autópálya, és a vasúti főútvonal mellett fekszik, továbbá a poprádi repülőteret is lehet használni és a jövőben figyelembe vehető a zilinai (zsolnai) repülőtér is.

2001 elején a Globex GmbH (Ausztria) Rózsahegy város segítségével kezdte meg a központ korszerűsítését. A Globex GmbH a Skipark Ruzomberok a.s. többségi tulajdonosa (56%-ban) és a kisebbségi tulajdonos pedig (44%-ban) Rózsahegy városa.

A teljes beruházás ez évben eléri a 4,5 millió USA dollárt (kb. 200 millió szlovák koronát). A beruházó komplex regionális fejlesztést akar megvalósítani és ezzel fokozatosan olyan síközpontot létrehozni, amely széles skálájú szolgáltatásokat nyújt nem csak síelőknek, de minden idelátogatónak. A Globex társaság a svéd SWEBEL PARTNER holding tagja, amely Szlovákiában és Magyarországon is több beruházást valósít meg.

Az eredeti felvonó a 60-as évektől üzemelt. A 90-es években felújították, azonban kapacitása nem volt elég, nem tudta folyamatosan szállítani a síelőket. A 1770 m hosszú pályán most már 1500 személyt lehet óránként szállítani, ami 1200 síelővel több az eddiginél. Az út 4,8 percig tart. A felvonó az összes jelenlegi, személyszállításra vonatkozó biztonsági előírásnak megfelel. A felvonó kabint a Doppelmayr cég szállította, amely világ egyik legjelentősebb lanovka gyártója. A cégnek a világ negyven országában van képviselete, és máig 8.000-nél több különböző típusú sífelvonót épített az öt kontinensen. Az új nyolc személyes kabinos felvonó csupán az egyike a négy nagy beruházásnak.

Másik nagy beruházás a négy ülőhelyes sífelvonó megépítése, 2400 személy/óra kapacitással és 6,4 perces menetidővel. A vonal hossza 1300 m. Ez a felvonó a már három üzemelő felvonó mellett működik, és együtt biztosítják a síelők gyorsabb feljutását, jelentősen csökkentve a várakozási időt. A síközpontban még négy gyermek felvonó is működik, így a szállítási kapacitás eléri a 9000 személy/órát. Jelentősebb beruházás még a hóágyú rendszer korszerűsítése. A műhavat tíz hóágyú permetezi szét alacsony nyomáson. A műhavas sípályák hossza 8 km és szélességük eléri a 250 métert. Ez a beruházás keretében korszerű sípályafenntartó gépet szereztek be.

További beruházás volt a lejtő alján épült egyedi, 60 személyes önkiszolgáló étterem. Említésre méltó újdonság a bérletjegy árában szereplő újfajta baleseti biztosítás - a bérlettel több napon keresztül lehet aktívan síelni (5-7 napos).

A síközpont két helyszíne Hrabovo és Malino Brdo, ezeket lesikló pályák és különféle hegyi közlekedési eszközök kötik össze. Ezek együtt alkotják a nagy sícentrumot, ahol a pályák összhossza 12 km. A látogatók Hrabovon léphetnek be. Itt több szálloda, menedékház, étterem, valamint 450 férőhelyes autóparkoló van. Malino Brdon vannak a lesikló pályák és a hegyi közlekedési eszközök. Itt síiskola, sí szerviz, sífelszerelés kölcsönző működik, valamint itt helyezkednek el a hóágyús lejtők és a megvilágított sípályák. A környékbeli szállodákban és panziókban 1500 férőhely várja a látogatókat. A síelő és nem síelő látogatók tájékoztatására a központban Információs Centrumot nyitottak meg.

Az átlag síszezon évi 110 napig tart, január 12 - 15-ig. Hétvégeken és iskolai szünetekben a Skipark Ruzomberok látogatóinak érdekes rendezvényeket és különböző versenyeket szerveznek. Az új 8 férőhelyes kabinos felvonó ünnepélyes megnyitóját és megkeresztelését 2001. december 15-én tartották.

Skipark Ruzomberok szép természeti környezete kitűnő feltételeket biztosít a pihenésre és üdülésre. Sok a turista ösvény, amely nemcsak gyalogosoknak, hanem kerékpárosoknak is megfelelő. Rózsahegyen és környékén van néhány ismert hely, amelynek meglátogatása nemcsak élményt nyújt, de hasznos is lehet. Ezek közé tartozik a Besenová-i termálfürdő, ahol egész évben a fürdésen kívül még relaxációs masszázs és a látogatók által kedvelt éjszakai fürdőzés is van. Attraktív a Lúcky község gyógyfürdője is, ahol a szabad időt hasznosan lehet eltölteni, mert a termál medence, a szauna, a fitness terem kitűnő feltételeket nyújt a relaxációra és mozi is várja a pihenésre vágyó látogatókat. Rózsahegyen látogatható a Liptói múzeum és Ľudovít Fulla galériája. Turistákat vonzó hely a város melletti Likava vára és Vlkolínec falu, amely az UNESCO által védett világörökség része. A liptói régió látogatásákor nem szabad kihagyni a Demänovai (Déményfalvai) barlangokat, a Havránok skanzent és Svätý kríz (Szent-kereszt) község különleges akusztikájú templomát.

Skipark Ruzomberok történetét a második világháború után kezdték írni, amikor a Rózsahegyen élő Lichardus gyáros, aki nagy felfedező, újító és vállalkozó volt, megépítette a Malinô Brdo-ra vezető TURDUS 1. nevű 700 m hosszú sífelvonót. Ez abban az időben újdonság volt és ez tette híressé Malino Brdot. A sí szerelmesei évente a Nagy Muldán rendezték meg a műlesikló versenyeket, ahol az ország legjobb versenyzői találkoztak. Ezek a versenyek öregbítették Malino Brdo-i lejtők hírnevét. Az első kabinos lanovkát a TRANSPORTA cég építette. Már akkor gondoltak arra, hogy egy osztrák cég építse meg és egy támfallal a városközpontból Malino Brdo csúcsára vezet majd.

A 60-as évek második felében kezdték építeni a felvonót a Hrabovo-i 25.000 m2-felületű víztározóval együtt. A tározót sport és üdülési célokra is használják, annak ellenére, hogy eredetileg a Pamutfeldolgozó Vállalat ipari vízszükségletei miatt építették. A kabinos lanovka építése 15 millió koronába került. Építésének befejezése után kezdték meg a lanovka alsó állomásánál az új Hrabovo szálló építését.

A 60-as és 70-es években Malino Brdo környéke intenzíven kezdett fejlődni. A felvonó felújítását követően a 90-es évek közepén kezdődött a központ további fejlődése. 1996-ban a városi sportcentrum átalakításával megalapították a Skipark Ruzomberok céget, melybe belépett a Goimpex Bratislava cég is. 1997-ben a társaság megkezdte a Malino Brdo-i műhavas lesikló rendszer kiépítését. Több gyermek sífelvonó megépítése a központot vonzóvá tette a gyerekes családok részére is. Skipark Ruzomberok megszerezte a lesiklásra, műlesiklásra, szuper műlesiklásra vonatkozó F.I.S. minősítést a férfi és női mezőnyre is. A hóágyúk üzembe helyezése után fokozatosan növekvő számú külföldi síelő látogatja a síterepet főleg Cseh-, Magyar- és Lengyelországból.

Forrás: Media SK (2002)

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalúpkovo
A Chalupkovo üdülőházak az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban, a Rózsahegyi/Ruzomberok síközponttól 8-10 km-re, Donovalytól pedig kb. 30 km-re fekszenek. A tradicionális stílusban épült 2 szintes faházak a közelmúltban épültek, kapacitásuk 4-8 fő.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.