Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Semmering: nem jártak a liftek, visszaadják a bérlet árát

2023.02.27. Bata Attila

Az osztrák fogyasztók és munkavállalók érdekeit képviselő Munkáskamara (Arbeiterkammer, röviden AK) tavaly decemberben pert indított, és a bíróság a legtöbb esetben igazat adott az érdekvédelmi szervezetnek.
Semmering Hirschenkogel
Semmering Hirschenkogel
A bíróság 76 esetből 69-ben megalapozottnak találta azt a kérést, hogy amennyiben a síliftek hosszabb ideig nem üzemelnek akár rossz időjárás, akár pandémia miatt, a bérletesek jogosultak arányos kártérítésre.

A bérletesek korábban benyújtott pénzvisszafizetési igényeit a Semmering-Hirschenkogel síterepét üzemeltető lifttársaság visszautasította, majd az AK vitte tovább a panaszosok ügyét.

A bíróság megállapította, hogy a lifttársaságok a bérleten is feltüntetett feltétele, vagyis bármilyen üzemszünet esetén nem fizetik vissza a bérlet árát, nem tartható. A szolgáltatás hosszabb kimaradása esetén a síelők jogosultak (arányos) kártérítésre.

További megállapítás, hogy rossz időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárt pályák és felvonók csökkentett szolgáltatást jelentenek a síelők számára. Ezt nem lehet a síelők költségére végrehajtani. A lezárásokat objektívan kell indokolni, megfelelő tájékoztatást kell adni a pályák aktuális állapotáról és meg kell határozni, hogy milyen kapacitáscsökkenésnél jogosultak a síelők kártérítésre.

A bíróság harmadik megjegyzése arra vonatkozott, hogy a szezonbérleteknél a síterepek kizárják a vásárlás utáni lemondás jogát. Ezzel kapcsolatban a bíróság úgy döntött, hogy az interneten vásárolt szezonbérletekre és választható napokra érvényes bérletekre (pl. 10 nap a szezon bármelyik napján), a síelőket megilleti az a jog, hogy az online vásárlás után 14. napon belül lemondják a szolgáltatást.

Az érdekvédő szervezet egy mintalevelet is feltett az oldalára, amellyel a semmeringi lifttársaságtól lehet kártérítést kérni.
KOMMENTEK
TZoli | 2023.02.28. 17:09
Az lesz, mint az autópálya matricánál. 14 napon belüli érvényességűt nem fognak kipostázni.
Kriszti76 | 2023.03.02. 04:35
Más sípályákon is ez van.... "így jártál", úgyhogy nem igazán értem, miért "csak" Semmering van porondon. Már kora reggel látható pl. a Bergfex szélre vonatkozó jelentése. Tegyük hozzá 50-50% pontossággal jön be. De ha bejön, szívás. Semmeringen az ülős liftet még soha nem állították le, így ha egy lifttel is, de üzemelnek. Brunnalmban, ha leáll az egyetlen ülős lift, tényleg ennyi volt a móka. Semmering vhogy böki a csőrüket; a honlapon olvasható is, hogy helyesbítésre kötelezték őket, 100 e Eurós bírság megfizetése mellett, még a napi lapban is meg kellett jelentetniük a javított működési szabályzatot. (Mert a többi síterepé rendben van, ha már valaki olvasgatná a felvonón....) https://semmering.com/content/94/ro...deln (Urteilsspruch/Veröffentlichigung)
Halkan megjegyzem öreg ideje lenne a "fogyasztók védelme" a sípályákon, de gyerekcipőben jár az egész és a profit diktál. Ha nem a Semmeringről van szó, pont letojja az osztrák hatóság, hogy jártál, milyen megtévesztő információkkal, reklámmal csalogattak a síterepre, inkább a sóhivatal, mint a pofán is röhögő jegypénztáros ráadásképpen.
Decemberben a jeges, "megerőszakolt" sípályákon elhunytakkal kapcsolatban is nagy a csend, pedig indultak perek is....
Alex Alexix | 2023.03.02. 18:12
Jasnán se akarták / felső pályák nem mentek, alul esett../vissza adni, de addig reklamáltam, mire kaptuk 25-25€ vochert! Másnap be is váltottam!
ervinsi | 2023.03.03. 09:10
Én sem értem mi lett most hirtelen olyan speciális Semmeringen, hacsak ez nem egy precedens ügy akar lenni. Rengeteg olyan adottságú hely van, ahol rossz időben egyáltalán nem lehet síelni vagy effektíve nem, mert olyan tömeg szorul össze.
A helyiek persze ilyenkor nem mennek ki, de aki szállást foglalt oda utazott az messze nem csak a jegy árát bukja, hanem bőven a dupláját ill. esetleg szabit, gyereket ki vett iskolából stb. ami nem direktben pénzben mérhető.
Idényben meg már 1 héttel előtte nincs normális árban szállás, amikor azért elég bizonytalan még a várható idő.

Egyszer mi is így jártunk Jasnán, a jegy érvényes lett az esti síre, de ez nem igazán vigasztalta azt aki nem tudott maradni estére (vagy épp másnapra).

Ha meg sok kártérítést kell fizetni a társaságoknak ne legyen kétsége senkinek, hogy meg fog jelenni a jegyek/bérletek árában, de az egyéb költségek akkor is bukta.

Ami viszont globálisan gond az a felmelegedés. Most már szinte bármelyik téli hónapban tud olyan meleg lenni, hogy latyak lesz, majd kijegesedik a pálya azaz az se jelent semmit, ha éppen minden lift jár csak nem élvezhető a dolog.

Egyébként vsz. nincs messze az az idő amikor a jó adottságú helyek maradnak a nagyon tehetőseknek, a bizonytalanok a helyieknek meg néhány megszállottnak. Emlékszem ez ami kb. két évtizede még olyan távolinak tűnt, lehet most már komolyan kellene venni a társaságoknak is és elgondolkodni a hogyan továbbról.
bouquetk | 2023.03.03. 11:18
Azért ez egy szabadban űzött tevékenység. Lassan eljutunk oda, hogyha nem süt a nap azért is fizessen a lifttársaság?
TZoli | 2023.03.03. 13:15
Itt csak arról van szó, hogy nem osztrák cég üzemelteti. Szerintem.

Szállástippek
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.