Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbérletárak: elővételre biztatnak az osztrák síterepek

2022.10.19. Bata Attila

Az idei szezonban ismét emelkednek a síbérletek árai. Már hozzászoktunk, hogy évente valamennyivel drágulnak a síbérletek, idén a dráguló energia miatt további drágulás látszik, de a síterepek igyekeznek visszafogni magukat, és az infláció környékén maradni.
Obertauernben csak 53 euró lesz a napijegy ára | Kép: Stani
Obertauernben csak 53 euró lesz a napijegy ára | Kép: Stani
Az áremelésnek és inflációnak senki sem örül. Az energia brutális emelkedése után kisebb meglepetés, hogy Ausztriában „csak” kb. az inflációval (szeptemberben 10,5%-on áll az éves adat) emelkednek a síbérletek árai. Van néhány kivétel, de nagy átlagban a napijegyek átlagosan 9-10%-kal drágulnak, a többnapos jegyek ennél kevesebbel.

Hiába jelentkeznek megnövekedett kiadásaik az áramszámlában az üzemeltetőknek, ezeket mégsem lehet teljes egészében ráterhelni a síelőkre. Még nem az összes síterep hozta nyilvánosságra az idei árakat, de eddig úgy tűnik, hogy senki sem akarja átlépni a lélektani 70 eurós határt egy napijegyért.

Az idei szezon egyik „újdonsága”, hogy a síterepek a minél korábbi bérletvásárlás irányába terelik a síelőket. Vagyis, aki októberben már megveszi a januári bérletét, az elég sokat spórolhat. Eddig ez jobbára a szezonbérletekkel működött, az idén azonban nagyon sok helyen kiterjesztették a napijegyekre.

A szezonbérletek is drágulnak, de százalékosan kevésbé, mint a napijegyek. Ami azt is jelenti, hogy a jobb szezonbérletek a dráguló napijegyekkel számolva hamarabb megtérülnek. Vannak olyan osztrák régiós bérletek, amelyek népszerűek a sokat síelő magyarok körében is. A Ski amadé szezonbérletét átnevezték „All-in Card White”-ra, és szabályerősítő kivételként a napijegyekkel hasonló mértékben (+9,5%) emelkedik. December 6. előtt 706 euróba (tavaly 645), december 7-től 754 euróba (tavaly 689) kerül. Ennél kevésbé emelik a Super Ski Card-ot, amely elővételben 860 (tavaly 795), decembertől pedig 965 (tavaly 895) euróba kerül.

Eddigi ismereteink szerint a napijegyeknél Sölden viszi a csúcsot. Főszezonban, a pénztárnál 69,50 eurót kérnek érte. A Ski amadéban 68,50 a csúcs Bad Gastein környékén, az ismertebb síterepek 68, a kevésbé felkapottak 48-51 euróba, a legolcsóbb Werfenberg, amely 44-ről emelt 48-ra. Nem Ski amadé, de kedvelt salzburgi síterep Obertauern, amely csak 3 eurót emel, 50-ről 53-ra.

A covidos időkben már hozzászokhattunk, de most szinte kötelező lesz a bérletet az interneten megvásárolni. Nemcsak Ausztriában, de a többi alpesi országban is akár napi 3-5 eurót nyerhetünk egy napijegyen előzetes és internetes vásárlással.
Egyre több osztrák síterep ígéri, hogy áttér a rugalmas árképzésre, vagyis kínálat-kereslet alapján változnak majd a bérletárak, mint repülésben a fapadosoknál. Ez azt jelenti, hogy nehéz lesz a különböző síterepek árait összehasonlítani.

Egy biztos. Amint tudjuk, hogy hová megyünk és mikor, érdemes azonnal a bérleteket online megvásárolni. Kényelmesebb otthonról kifizetni és sokkal olcsóbb, mint a síelés első napján a kasszánál.  
KOMMENTEK
csabeszka | 2022.10.19. 22:34
Hát igen, de ha közbejön betegség, vagy a főnök nem enged el, esetleg csapnivaló az idő, akkor pedig az ember jócskán bukhat az elővételben megvásárolt olcsóbb jeggyel!
RM | 2022.10.20. 06:51
Ha van korábbi bérleted, akkor egyszerűbb a dolog. De tavaly Hochkaron horror sor alakult ki, mindenki az online vett bérletét akarta átvenni de akár több órát is állhatott sorba érte ... (Mondjuk a GoPass-szal jók a tapasztalataink Szlovákiában ...)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.