Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síközpontot építenek Azerbajdzsánban

2011.10.11. Árvay Sándor

A hazánkéval csaknem azonos területű és lakosságszámú dél-kelet kaukázusi egykori szovjet köztársaság, Azerbajdzsán sportos kötődése régóta ismert (a napokban zárult például Bakuban az ökölvívó világbajnokság), ám arról eddig nem hallottunk, hogy a havas szakágakban is nagyra törő terveket dédelget.
Teheti, hiszen - noha a Kaszpi mélyföld 28 méterrel fekszik a tenger szintje alatt - északon a dagesztáni hegyek, nyugaton a Kis-Kaukázus láncai találhatók, s így azokon a tájakon nem csupán a legmagasabb csúcs, (Bazardüzü, 4466 m) lejtőit fedi egész éven át fehér lepel. A fővárostól 180 kilométerre (három és fél órányi buszozásnyi távolságra), az ország északkeleti határát képező festői dagesztáni hegyek ölében fekvő 83 ezres Gusar városa környékén téli-nyári sportközpontot álmodtak - s kezdtek építeni az elmúlt években.
A településtől 32 kilométerre, a Shahdag Nemzeti Park 1300-2351 méter tengerszint feletti magasságú területén jelölték ki azt a kétezer hektárt, ahol 2009-ben kezdődtek a munkálatok, s mostanra az első ütem létesítményeit már fel is avatták. A háborítatlan vadonban, szinte a semmiből alakítják ki a minden igényt kielégítő sportközpontot. Indulásként az infrastrukturális beruházásokkal kell végezni, s ennek során közüzemi vezetékek sora, telekommunikációs kábelrendszer, úthálózat épült ki - a jelentések szerint nyolcvan százalékban már befejeződtek e munkálatok. Három felvonó már működik, az 1484 m hosszan a magasba emelkedő negyedik liftet nemsokára avatják, s kialakították a lesiklópályák egymásba fonódó rendszerét is.
Ilham Aliyev elnök látogatása a Shahdag téli és nyári idegenforgalmi központ építésén
Ilham Aliyev elnök látogatása a Shahdag téli és nyári idegenforgalmi központ építésén
Az építkezés most zajló második ütemében újabb pályákat avatnak majd, s megkezdődik a turisták fogadására, s kiszolgálására szolgáló létesítmények építése is. Az olcsó apartman házaktól, ifjúsági szállóktól a négy csillagos, 340 férőhelyes SPA hotelig széles lesz a kínálat, számos pálya, sportszer-kölcsönző, parkolóhely, csarnok, uszoda, konferencia központ, lovas farm, golfpálya, kávézó, diszkó és étterem is épül.
A télen-nyáron üzemelő Shahdag sportcentrum építésében az azeri állami vállalatok mellett nagy szerepet vállalnak a turisztikai fejlesztésben érdekelt és nagy tapasztalatokkal rendelkező török beruházók, vállalatok is.
KOMMENTEK
vasssy | 2011.10.11. 15:29
Kíváncsi leszek az áraikra. Persze, ha elfogadható is lesz, Azerbajdzsán nem az a tipikus célpontja a fapados légitársaságoknak...

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.