Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egymillió francia indul síelni a hétvégén - vonattal!

2010.02.20. Bata Attila

Egymillió francia indul síelni a hétvégén - vonattal! Tombol a síszünet az Alpok országaiban. Franciaországban most kezdődik meg a síszünet Párizs iskoláiban és szokás szerint a legzsúfoltabb és egyben a legdrágább hét következik az ország síterepein. Körülbelül egymillió síelő indulhat el a francia hegyekbe a hétvégén a párizsi vasútállomásokról.
Franciaországban sem egyszerre mennek síszünetre a diákok, az országot zónákra osztották, és az évek óta megszokott heti beosztás szerint szombattól kezdődik a síszünet a legfontosabb, vagyis a C zónában. Ebbe a zónába tartoznak például a Párizs, Versailles és Bordeaux környéki iskolák.

A franciák hagyományosan a hazai hegyeket keresik fel, és a nagyon sokan veszik igénybe a modern francia vasút szolgáltatásait. A szupergyors francia vonat, a TGV, számos síköpont környékéig viszi el a síelőket (pl. St Maurice, Grenoble, St Gervais vagy Evian), ahonnan csatlakozó különjáratokkal érhetik el a síközpontokat.

Ezen a héten a francia vasút körülbelül egymillió síelőre számít, akik Párizsból indulnak vonattal valamelyik francia síterep felé. Bár az utazásokat sokan igyekeznek széthúzni, péntek estétől vasárnap reggelig, mégis komoly zsúfoltság várható ezen a hétvégén a párizsi pályaudvarokon. A párizsi állomásokról a francia vasút 1360 vonatot indít a síelőknek, ebből 980 darab szupergyors TGV-t. A legnagyobb tömeget hagyományosan a Párizs-Lyon járatokon várják a szombati napon. Csak szombaton 140 TGV fogja szállítani az utasokat, akiknek a számát ezen a napon és ezen az útvonalon 84.000-re becsülik.

Főleg a Déli-Alpok és a Pireneusok környékére számos éjszakai vonat is indul majd Párizsból, amelyekkel reggelre már a síterepeken lehetnek a párizsiak. A februári síszünet legendásan zsúfolt a felkapott francia síterepeken, a zsúfoltsággal egyidőben ilyenkor az árak is jóval magasabbak az előszezonban megszokottaknál.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.