Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Áremelés és új síközpont Szerbiában

2024.02.11. Fóris Gábor

Új síközpontot terveznek Szerbia leghavasabb hegyén, a Montenegrói határ közelében. Az árak az idei szezonban megemelkedtek: a legnagyobb szerbiai síterepen egy nap síelésért több mint 40 eurót kell fizetni. Ausztriával, Szlovéniával összehasonlítva azonban ez még kedvező árnak számít. A kisebb szerb síterepeken pedig kimondottan olcsó a síelés.
Kopaonik, Szerbia legnagyobb síközpontja | Kép: Slogery
Kopaonik, Szerbia legnagyobb síközpontja | Kép: Slogery
"Az átlag feletti hőmérséklet nem kedvez a szerbiai sípályáknak. Ennek ellenére a lejtők jól elő vannak készítve, és kiváló minőségű és elegendő tömörített hó van." – mondta a Szerb Televíziónak a Szerb Sípályák (Skijališta Srbije) igazgatója Dejan Ćika, aki szerint az áremelés elkerülhetetlen volt.

„Három évig nem emeltünk árat, ezt meg kellett tennünk, hogy biztonságos, kényelmes és minőségi síelést tudjunk biztosítani.”

Az állami tulajdonban lévő Szerb Sípályák négy síterepet birtokol, köztük a Koszovó területén lévő Brezovicát. A napijegy Kopaonikon a legdrágább 44, Tornikon és Stara Palaninán 25, Brezovicán 22 euró.

A cég most egy ötödik síközpontot szeretne felépíteni a montenegrói határ mellett a Golija hegyen, amely éves szinten a legtöbb havas nappal büszkélkedhet. Góliján május végéig is megmarad a hó, itt jelenleg egy 600 méteres kezdő sípálya működik.
A hóbiztos Gólija egy nagy beruházás célpontja
A Szerb Sípályák közbeszerzést hirdetett a Gólija síközpont fejlesztését megalapozó műszaki dokumentáció elkészítésére. A pályázat műszaki leírásából kiderül, hogy az Ivanjica község területén található téli-nyári Golija Sportpont 262 hektáros területen létesül. Összesen 10 km lesikló sípályát, sífutópályát, felvonókat, hóágyú rendszert terveznek, valamint a hozzá kapcsolódó műszaki és vendéglátó létesítményeket. Három sífutópálya és 9 lesiklópálya épül, ebből 5 könnyű és 4 közepes nehézségű, lejtésük 17-25 százalék között mozog, a legtöbb pálya 1000 méternél hosszabb lesz. A szintkülönbség 50 és mint 300 méter között van. A terv 3 felvonó megépítését irányozza elő: egy hatüléses 1450 méteres, egy négyüléses 1140 méteres és egy rövidebb húzóliftet.

A leghavasabb hegy rendszeresen bekerül a híradásokba, amikor munkagépekkel takarítják el a két méteres hóakadályokat.
Szerbia leghavasabb hegye
A volt Jugoszlávia legnagyobb síterepe Kopaonik 55 km hosszú alpesi és 12 km északi síelésre alkalmas pályát foglal magába 26 felvonóval. Rengeteg hegyi étterem és kávézó várja a síelőket, a vendéglátás terén is érezhető a drágulás. A napi 44 eurós síbérletár már elérte a szerb síelők érzékenységi küszöbét. Összehasonlításképpen Ausztriában egy hasonló méretű síközpontban a napijegy ára már eléri vagy meghaladja 60 eurót.

A napokban egyébként itt született az elmúlt évek leglézettebb attrakciója, egy helyi síoktató Pavle Raković a közösségi oldalán közzétett videóján különös kihívásra ösztönzi követőit. A videó Kopaonikon készült, Raković a posztjában ezt írta: "Ez a házi feladat. Carvingolás egy sílécen szűk sávon." A videó eddig csaknem egymillió megtekintést és közel 40 ezer lájkot gyűjtött össze.
Különös kihívás: carvingolás egy lécen I Video: Pavle Rakovic TikTok
A drágulás miatt felértékelődtek a kisebb síközpontok, ahol továbbra is megfizethető áron lehet síelni és étkezni. Közülük hármat érdemes kiemelni.

Divčibare

Az üdülőközpont az érintetlen természetéről és hegyi levegőjéről ismert Crni hegy, a régió legmagasabb csúcsa. Divčibare hegyvidéki üdülőközpont Szerbia nyugati részén, Valjevotól mintegy 40 km-re délkeletre, átlagosan 980-1000 méteres tengerszint feletti magasságban. Mivel Belgrádtól csak 120 km-re fekszik, ezért télen-nyáron nagyon népszerű a fővárosiak körében. Sok belgrádinak van itt hétvégi háza, télen pedig sokan ugranak el ide egy hétvégi síelésre. Ez a központ 300-800 m hosszú hóágyúzott pályákat kínál, és nagyon csábító azok számára, akik a síelésen kívül más téli tevékenységeket is kedvelnek, mint például a szánkózás, vagy a hótalpas túrák. Napijegy gyerekeknek 13, felnőtteknek 17 euró.
Divcibare síterepe népszerű a helyiek körében

Zlatar, Nova Varos

A délnyugat-szerb város a Belgrádot a montenegrói tengerparttal összekötő főút mellett egy szűk völgyben fekszik. A legmagasabb csúcsa a Golo brdo 1627 méteres tengerszint feletti magasságával. Itt három hóágyúzott, kivilágított esti sízésre is használható sípálya található, egy 800 méter hosszú pálya húzólifttel, egy 1200 méter hosszú négyüléses felvonóval, valamint egy rövidebb gyerekpálya varázsszőnyeggel. A síbérlet felnőtteknek 13 euró, gyerekeknek 15 éves korig 8,5 euró. A város egyébként rendkívül furcsa látványt nyújt, a régi Balkánra jellemző török városképet elnyomja a 70-es 80-as évek jugoszláv brutalista építészete, 10-20 emeletes hegyvidéki jellegű tömbházakkal szórták tele a várost.
Síelés Zlatar-ban

Žari

A Žari síközpont elsősorban a sífutás szerelmeseinek ajánlott. Budapesttől 600 km-re, a montenegrói határ közelében van 1200 méteres magasságban. A lesiklópályák hossza 6 km, de itt van a volt Jugoszlávia egyetlen biathlon pályája. Itt rendezik a legfontosabb országos és regionális versenyeket. A 2,5 km-es sífutópályát aszfalt borítja, teljesen kiépített lőtér várja sífutás és a biatlon lövészet kedvelőit. A lesikló napijegy felnőtteknek 6,5, a gyerekeknek 5 euró.

Szerb Szibériának is nevezték környéket, az alacsony téli hőmérséklet miatt. A településen mérték valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet, ami -38 Celsius-fok volt, és rekord hómagasságot, ami 2012-ben 112 centiméter volt.
Síelés a "Szerb Szibériában", Zari síközpontban
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.