Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres hóval kezdődött a szezon Új-Zélandon

2010.06.14. Stánicz Balázs

Méteres hóval kezdődött a szezon Új-Zélandon Míg nálunk 30 fok feletti értékeket mutatnak a hőmérők és kezdetét vette a strandszezon, addig az új-zélandi hegyekben óriási hó esett. Havazott Ausztráliában és az Andokban is. A síterepek az elkövetkezendő hetekben nyitnak, igaz néhol már lassan két hete járnak a felvonók.
Május végével valósággal betört a tél az új-zélandi hegyekbe. A több napos havazásnak köszönhetően helyenként egy méteres friss hó esett, kiváló alapot képezve a hamarosan kezdődő téli szezonnak A varázslatos Tekapo tó felett magasodó Roundhill síterepén június elején 130 cm-t mutattak a hómércék. Ilyen mennyiségű hó a tél közepén is mosolyt csalna a helyi síelők arcára, nemhogy a hideg évszak elején.

A havazásokat kemény mínuszok követték, így beindultak a hóágyúk. Elsőként Coronet Peak nyitott ki június 5.-én; több ezer téli sportoló húzta a szezon első íveit a sípályákon. Szintén itt történt egy kevésbé örömteli dolog, nevezetesen néhány nappal a nyitás után egy hegyi mentőt vitt el a Back Bowls nevű freeride útvonalon meginduló lavina. Társai szerencsére időben kimentették a hó fogsága alól; a lavinabalesetet sérülés nélkül úszta meg.

Az új-zélandi Mt Hutt a havazások után
Az új-zélandi Mt Hutt a havazások után
Az ausztrál síelők sokáig irigykedve nézték a „szomszédok” havas hegyeit, végül ide is megérkezett Holle Anyó, igaz a technika erőteljes támogatásával felvértezve. Az ausztrál síterepeken átlagosan 10-30 cm friss hó esett, a hidegnek köszönhetően folyamatosan üzemelnek a hóágyúk, így egyre több sípálya és felvonó kerül megnyitásra. Jelenleg Mt Hotham, Mt Buller, Falls Creek, Thredbo és Selwyn síparadicsomokban lehet síelni.

Új-Zélandhoz hasonlóan az Andok hegyeiben is május végén volt egy nagyobb havazás, nem egy helyen közel egy méteres hóval. Sajnos az ezt követő enyhülés csaknem felfalta a friss havat. Jelenleg a chilei fővároshoz közeli El Coloradoban lehet síelni, itt június 3.-óta járnak a felvonók. A többi síterep izgatottan várja az előrejelzett havazásokat, ami már el is érte a chilei Három Völgy síterepeit; magyar idő szerint hétfő hajnal óta folyamatosan hull a fehér pelyhes, így minden bizonnyal sikerül kinyitni a hétvégén.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.