Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: káoszt okozott a havazás

2015.01.30. sielok.hu

Országszerte gondokat okoz a közlekedésben az időjárás, rengeteg baleset történt, egyes útszakaszokat lezártak. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet több riasztást is kiadott, további havazásra és erős szélre figyelmeztet.
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Közép-Szlovákia északi részére másodfokú riasztást adott ki a várható erős szél miatt. A széllökések sebessége a 25-30 m/s-t (90-110 km/h) is elérheti. Az említett térségre, valamint Nyugat-Szlovákiára, továbbá a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásra a várható havazás miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Helyenként akár 25-40 centiméter hó is hullhat.

A havazás miatt elsőfokú riasztás van érvényben Nyugat- és Közép-Szlovákia több járásában. Ezekben a térségekben az előrejelzések szerint a friss hóréteg vastagsága a 15-25 centimétert is elérheti. Közép-Szlovákiában, illetve a nyugati országrész egyes járásaiban a hótorlaszok és hónyelvek lehetséges kialakulása miatt is figyelmeztetés van érvényben.

A friss, illetve helyenként kásás vagy a járművek által letaposott hó országszerte bonyodalmakat okozott a közlekedés terén. Sokan panaszkodtak a letakarítatlan utak vagy a kialakuló hosszú járműsorok miatt. Sokfelé történtek kisebb-nagyobb balesetek. Révkomárom közelében a reggeli órákban egy gyermekekkel teli busz és egy kamion szenvedett balesetet, de senki nem sérült meg. A Gútáról Révkomárom felé vezető út le volt zárva.

Szintén lezárták a Rozsnyói (Rožňava) járásban található Szoroskői (Soroška) hágót, ahol több tehergépkocsi fordult keresztbe az úttesten. Később az útszakaszt járhatóvá tették.

Pozsony ma
A sűrű havazás a főváros közlekedésében is gondokat okozott. Pozsony város önkormányzata az utak vegyi szórását rendelte el. A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) járatainak többsége késéssel közlekedett, egyes járatok – főként a város dombosabb területein, a Kramáre, a Dlhé diely, a Palisády és a Koliba városrészben – egyáltalán nem jártak. Estére néhány járat kivételével sikerült helyreállítani a tömegközlekedést. Késések azonban továbbra is előfordulnak, eltart egy darabig, amíg ismét menetrend szerint közlekednek majd a buszok.

A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy Pozsonyban több útszakasz járhatatlan a tehergépkocsik számára. Egyúttal felszólította a vezetőiket, hogy ne hajtsanak be a fővárosba, járműveiket állítsák le a parkolókban, mivel a magyarországi, ausztriai és csehországi határátkelőkön nem engedélyezik a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek áthaladását. Erről Michal Szeiff Pozsony megyei rendőrségi szóvivő adott tájékoztatást.

A pozsonyi Milan Rastislav Štefánik Reptér az erős havazás miatt lezárta a kifutó- és leszállópályákat, de a korlátozást a délutáni órákban feloldották – közölte Veronika Ševčíková, a reptér szóvivője. A Londonból és Milánóból érkező járatokat más repterekre irányították, a Londonba induló járatot törölték. Ševčíková megjegyezte, hogy 11 nehézgép dolgozott, de a sűrű havazás miatt nem voltak képesek eltakarítani a havat a pályákról.

A Dóvali-hágót (Donovaly) telesen lezárták. Korábban a személygépkocsik hólánccal nekivághattak az útszakasznak, de délutánra tovább romlott a helyzet. A Šturec-hágót lezárták a 10 méternél hosszabb tehergépkocsik előtt. A sűrű havazás miatt más hegyi útszakaszokon is problémákat jelentettek. Az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) csak hólánccal járható. A Vernár-hágón négy kamion fordult keresztbe az úttesten. Az I/67-es út Poprád és Rozsnyó között csak személygépkocsik számára járható.

A Nagyszombati kerület útjain folyamatosan dolgoznak a gépek, az utakat hóekékkel tisztítják és szórják – tájékoztatott Andrea Tomašovičová, a Nagyszombati Kerületi Útkarbantartó Vállalat munkatársa. A vállalat felügyelete alá tartozó utak nagy része téli gumikkal járható. Az utakon 5-7 centiméteres kásás, néhány helyen friss vagy letaposott hó található.

A Trencséni kerület több járását és a D1-es autópályát elért erős hóesés miatt Jaroslav Baška megyefőnök segítséget kért a hadseregtől – közölte Martina Balleková, a védelmi minisztérium szóvivője. Elmondta, hogy a válságstáb trencséni ülésén a hadsereg koordinátora is részt vett. Milan Maxim, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke szerint a Trencséni kerület egyelőre technikai segítséget, például vontatókat és teherautókat kért. „Ha szükség lesz rá, más kerületek lakosainak is tudunk segíteni. A hadsereg készen áll a szükséges technika és katonák bevetésére is” – erősítette meg Martin Glváč hadügyminiszter.

Nyitra megyében is komoly a helyzet. A megyeszékhely tömegközlekedését szinte megbénította a sűrű havazás. A városi buszok jelentős, néha egyórás késéssel közlekednek – tájékoztatott Vladimír Šimko, a buszokat üzemeltető Arriva Nitra társaság munkatársa. A megyében a helyi járatok a vonalak legnagyobb részén közlekednek, bár a késés akár az egy órát is elérheti. A Nyitra és Abaszállás (Lehota), Radosna (Radošina) és Pöstyén, valamint a Nyitra és Nagylapás (Veľký Lapáš) közötti útszakaszokat lezárták – fűzte hozzá.

A szlovák közszolgálati média ezen az oldalon frissíti az információkat magyarul. 
KOMMENTEK
Laszlo Tabanyi | 2015.01.30. 21:08
Én a 65-ös úton jöttem, az autóút előtt levő benzinkútnál keresztbe fordult egy kamion, egy rendőr terelgette az autókat, de már Martin után voltak elakadt kamionok, a "döcögősön".
Mindez délután 2 körül volt, én kiálltam a kúthoz.
15:30 körül jött két hókotró sózó, és nekiindultak az emelkedőnek. (a kút után van egy erős emelkedő szakasz) 4 óra körül már látható volt, hogy barnul illetve feketedik az út, több buszt kisteherautót felengedtek, gondoltam én is elindulok. A rendőrhöz érve mivel magyar rendszámom volt közölte le van az út zárva tartsak balra az Besztercebányára vezet arra tudok kerülni. Teherautóval volta, 10 kilóméter után visszafordultam, a GPS szerpentines hegyi utat jelzett, itt 10-20 cm volt az úton a takarítatlan hó. A rendőrhöz visszaérve mondtam balra mennék, a rendszámot befedte a hó, mondta csak nyugodtan.
Addigra az út hónedves volt viszonylag jól járható, a Jánoshegyi hágóhoz éppen fel tudtam kaplatni, fent állt a sor, mivel kevés autót engedtek fel nem volt nagy sor. Summázva a rendőrök teljesen összezavarodtak, nem volt forgalomirányítás, nem volt szervezettség, nem volt hótakarítás, káosz volt. A túloldalon is rengeteg elakadt kamion volt kb 15 kilométeres sor alakult ki füstölgő gumik, szakadt hóláncok, stb.
Az autóút sem állt a helyzet magaslatán, jégbordák stb. Ez kb olyan volt mint a mi tavalyi március 15.-énk, a különbség annyi, hogy nekünk nem nemzeti sportunk a síelés.
Chopoker | 2015.01.31. 00:47
Bocs, de nem így van! Az, hogy mi volt délután, azt Te tudod jobban, mert mi este 5h-kor indultunk Bp-ről. Elfogadható útviszonyok voltak Bp-ig, de a Donovaly hágó még zárva, Breznó felé tökéletes út. Csertó felé hókásás út, kidőlt fával fűszerezve. Szél nem volt, a hó súlya okozta a gondot.

Nem lehet összehasonlítani március 15-el a helyzetet, mert akkor a nagy szél okozota a gondot, de itt erről egyenlőre nincs szó. Nagy hó annál inkább!
Szendrei Sándor | 2015.01.31. 08:10
Mi ma mennénk Donovalyba,valaki meg tudja mondani,hogy el tudunk-e jutni a sípályáig?Ha le van zárva a hágó,akkor hogyan?
Bata Attila | 2015.01.31. 09:07
Ha tényleg le van zárva, akkor csak kerülővel, de az is lehet, hogy felesleges, mert a másik oldalról is le van zárva.

Azért tisztítják azt az utat, a személyautókat általában felengedik, akinek ott van szállása azt pedig át szokták engedni. Régen ez volt a rendszer.

Főleg a kamionokat szűrik ki, mert ha egy keresztbe fordul, akkor annyi az útnak.

Én úgy tippelem, hogy most járható az út, inkább az áramszünet a negatív hír, most még nincs áram a síterepen, nem járnak a liftek. Természetesen dolgoznak rajta.
asztalosgy | 2015.01.31. 09:46
fel lehet menni,de lift nem megy

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.