Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: szerdán nagyon hideg lesz

2013.12.10. sielok.hu

A hóágyúzáshoz ideális az idő Szlovákiában. Szerdán az ország túlnyomó részében jelentős lehűléssel kell számolni. Éjszaka -3 illetve -9, napközben 4 és -2 fok között ingadozhat a hőmérséklet. A hegyvidékek völgyeiben -10 és -16 Celsius-fokot is mérhetnek.
Szlovákiába készülőknek érdemes elolvasniuk a következő napokra szóló időjárási előrejelzést, amelyet a hirek.sk oldalon találtunk.

Az Eperjesi, a Felsővízközi (Svidník), a Homonnai (Humenné) és a Bártfai (Baredjov) járásban hétfő reggel is havazott, a Poprádi (Poprad) és az Ólublói (Stará Ľubovňa) járásban pedig esett az eső. A kerület peremvidékein gyenge, Poprád környékén továbbra is erős szél fúj.

Donovaly - december 7. (Kép: Park Snow Donovaly)
Donovaly - december 7. (Kép: Park Snow Donovaly)
Jaroslav Štofko, az Eperjesi (Prešov) Kerületi Útkarbantartó Vállalat diszpécsere szerint valamennyi 1. osztályú út járható. Legfeljebb 2 cm kásás hóréteg boríthatja a Felsővízközi, Homonnai, Poprádi és az Ólublói járás egyes útjait, Bártfa környékén pedig jelenleg is 5 cm vastagságú a hótakaró. A 2. és 3. osztályú utak is járhatóak, ezeket legfeljebb 5 cm vastagságú, többnyire legyúrt, esetleg kásás hóréteg fedi. A Poprádi és a Mezőlaborci (Medzilaborce) járás 3. osztályú útjait azonban közel 5 cm, a Felsővízközi járás útjait pedig mintegy 10 cm vastagságú friss hóréteg borítja.

A Herlányi hágó (Herlianske sedlo) a téli időszakban gondozatlan, a Csorba (Štrba) és Szépfalu (Šuňava) közti útszakaszt pedig a hóátfúvások miatt lezárták. Mára virradó éjjel az útkarbantartók a megyében 4600 kilométernyi utat szórtak le, hóekékkel pedig több mint 5300 kilométernyi szakaszt tisztítottak meg a Homonnai, Poprádi, Ólublói, Bártfai, Eperjesi és Felsvízközi járásban.

A nagy szél és az erős havazás után a hét közepétől Szlovákiában kemény fagyokkal is számolni kell. A meteorológusok előrejelzése szerint a hegyvidékeken a hőmérő higanyszála akár -16 Celsius-fok alá süllyedhet, míg másutt -9 fokot mérnek majd.

Vrátna, december 6. (Kép: Vrátna dolina)
Vrátna, december 6. (Kép: Vrátna dolina)
Keddre virradó éjjel beborul az égbolt, északon helyenként eső várható és máshol is előfordulhat szórványosan csapadék. Napközben megerősödik a gomolyfelhőzet, a hegyekben hózáporok sem kizártak. Aránylag hideg éjszakák következnek. Északabbra -2 fokig, máshol 0 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Napközben az ország túlnyomó részében 3-8 fokot mérnek majd.

Szerdán az ország túlnyomó részében csapadékkal nem, de jelentős lehűléssel számolni kell. Éjszaka -3 illetve -9, napközben 4 és -2 fok között ingadozhat a hőmérséklet. A hegyvidékek völgyeiben -10 és -16 Celsius-fokot is mérhetnek.

Csütörtökön északnyugat felől meleg légáramlat érkezik Szlovákia fölé. Az éjszakai hőmérséklet azonban továbbra is fagypont alatt marad. Többnyire derűs vagy csak félig borús égboltra számíthatunk, az alacsonyabban fekvő területeken helyenként megnövekedhet a felhőzet és köd is előfordulhat. Napközben 0 és 5, ködös időjárás esetén -2 fok körüli hőmérséklet várható. Az éjjeli órákban -3 és -9 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála. Hasonló marad az időjárás pénteken is. Napközben 0 és 6, éjjel pedig -3 és -9 fok között alakul a hőmérséklet.

KOMMENTEK
Chopoker | 2013.12.11. 14:51
Izgatottan várom azt a "nagyon hideget". Ennél jobban csak a természetes hóra vágynék! Jelenleg a Chopok D-i lábánál +10C, de a csúcson és az É-i oldalon sem fagy. Ráadásul kiábrándító az egyhetes előrejelzés is, kitartóan próbálok nem hinni benne!:-(
Chopoker | 2013.12.12. 10:41
Pont az ellenkezője lett belőle sajnos! Legalábbis a Chopok D-i oldalán több helyen is előfordul, hogy 24órája nem fagy!!! Ez teljesen hihetetlennek tűnik, én is bizonytalan vagyok, hogy higgyek-e a grafikonoknak. De jó lenne, ha csak valami műszaki hiba közvetítené ezt a hírt! :-(
lovi7404 | 2013.12.12. 13:27
Ezt sem sikerült eltalálni!!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.