Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szocsi már tesztversenyeket szervez

2011.10.20. Árvay Sándor

Szocsi már tesztversenyeket szervez Alig több mint nyolcszáz nap van hátra a következő téli olimpia megnyitójáig, s Szocsiban már arra készülnek, hogy idén télen, 2012 első hónapjaiban próbaversenyeket tartanak az ötkarikás helyszíneken. Már döntöttek a fedett létesítmények olimpia utáni hasznosításáról is.
A tervek szerint kétpólusú lesz a dél-oroszországi város környékén szervezett téli seregszemle: a szubtrópusi klímájú Fekete-tengeri üdülőhelyen lesznek a csarnokokban rendezendő jeges sportok küzdelmei, míg a havas szakágak a környező hegyekben, Krasznaja Pojana térségében találnak otthonra.

Fenn, a hegyekben Psekhako Ridge biatlonközpontja januárban már FIS Cup világranglista-versenyt rendez, míg az Aibga Ridge februárban alpesi Világ Kupa futamnak lesz házigazdája. A közeli Esto-Sadok település síugróközpontjában is nagyszabású nemzetközi FIS-tesztversenyt tartanak februárban, míg Rosa Khutor snowboard parkja és freestyle központja Európa Kupa viadallal mutatkozik be márciusban.

Az olimpia "földszintjén", Szocsi városközpontjában olyan ötkarikás centrum épül, amely abból a szempontból egyedülálló lesz a téli játékok történetében, hogy ezúttal egy "bokorban" lesznek a jeges sportok létesítményei: sétányi távolságra sorakoznak a csarnokok. A tengerparti Imeretin-völgyben felépített olimpiai park egyszerre 75 ezer látogatót tud fogadni, s azoknak is kínál látnivalót, éttermet, múzeumot, kiállítótermet, kávézót és egyéb szórakozási lehetőségeket, akik két meccs, rendezvény között kikapcsolódásra vágynak. A park része a – természetesen – szeparált olimpiai falu, ahonnan a sportolók utazás nélkül, pillanatok alatt elérhetik edzéseik, versenyeik helyszínét. Ebben a környezetben épül a nemzetközi sajtóközpont is.

A téli olimpia központi csarnokában tartják a nyitó- és záróünnepségeket, és számos jégkorongmeccset is. Az olimpia után a létesítményből – némi átalakítással – futballstadion lesz, mely a 2018-as oroszországi világbajnokság csoportmeccseinek ad majd otthont. Hasonló átalakulás vár a gyorskorcsolya-stadionra, amely a jövőben kiállítási csarnokként és rendezvényközpontként működik majd. A Bolshoi Ice Palace névre hallgató nagy korcsolyacsarnok multifunkciós sport- és szórakoztató központként éli tovább majd életét.

Más létesítményeket, így például a kisebb jégpalotát, a curling csarnokot, valamint a rövidpályás gyorskorcsolyázók otthonát ideiglenes jelleggel építik, s az olimpia után "visszabontják", más orosz városokba szállítják, ahol egészben, vagy egyes részeket felhasználva újraépítik, és sport célokra tovább hasznosítják.

Az ötkarikás építkezések, az előkészületek jól haladnak. A helyszínről érkező hírek valódiságát megerősítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemléző csoportja is, a korábbi világbajnok síelő, a francia Jean-Claude Killy vezetésével elégedetten nyugtázták a látottakat. "Tartható az a terv, hogy két esztendővel a játékok kezdete előtt már a helyszínek nagy részén nemzetközi tesztversenyeken ismerkedhetnek a pályákkal a leendő olimpikonok" – mondta Jean Claude Killy.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.