Menü ≡

Hóvihar miatt szükségállapot négy amerikai államban

2013.02.09. | Szerző: MTI
Hóvihar miatt szükségállapot négy amerikai államban Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt.
h i r d e t é s
Az előrejelzések szerint az érintett térségben - amely nagyjából azonos a Sandy poszttrópusi ciklon által október végén sújtott területtel - a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is, a széllökések sebessége pedig péntek éjszakára eléri az óránkénti 95-120 kilométert.

A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a nagy tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek, és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram.

A Nemo névre keresztelt vihar miatt több mint négyezer repülőjáratot töröltek pénteken az Egyesült Államokban, ezek többsége New Yorkba, illetve Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit péntek délután lezárták.

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója figyelmeztetett, hogy ez a "nor'easter" (északkeleti vihar) sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és rendelettel tiltotta be a délután 4 órai autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrség, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek. Boston vonzáskörzetében délután fél négytől leállt a tömegközlekedés.

Maine-ben pénteken egymásba csúszott 19 autó. Ebben az államban rendezték volna meg az országos szánkóbajnokságot, de az ítéletidő miatt a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. New York, New Jersey, Pennsylvania és Massachusetts államban szintén későbbre halasztottak több, szombatra tervezett sporteseményt.

A vihar várhatóan súlyos fennakadást okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken akár másfél métert is elérő tengeri árhullámra lehet számítani. Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is.

New Yorkból péntek délutántól nem indulnak vonatok észak felé. A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. A polgármester azt javasolta, hogy aki teheti, pénteken korábban térjen haza a munkahelyéről.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér, és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »