Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tiszta Amerika: 1 új lifthez 34 új pálya jár

2018.12.25. Bata Attila

Európai síelőknek kissé szokatlan lehet az amerikai síterepek kialakítása. Bármennyire is másképpen gondolkoznak az óceán másik oldalán a pályákról, az még ottani szemmel is figyelemre méltó, ha megépítenek egy új liftet, amelyhez egyből 34 új pályát tudnak kialakítani.
Az új lift. Kép: Arapahoe Basin / Tripp Fay Photography
Az új lift. Kép: Arapahoe Basin / Tripp Fay Photography
Arapahoe Basin (A-Basin) legtöbbször szezon előtt került be a híreinkbe, hiszen a 3000 méter felett található síterep (nem gleccser) állandóan harcban áll a szezont leghamarabb megkezdő síterep címéért. Ez idén nem jött össze, de a síelők annyira nem szomorkodtak, hiszen egy teljes hegyoldalt kaptak idén síelésre, tele mindenféle változatossággal.

A síterep nyugati határán túl egy újabb részt adtak át a síelőknek. Az egész területet be lehet síelni az új, négyszemélyes lift használatával. Na jó, van olyan rész, ahonnan kb. 30 percet kell gyalogolni a legközelebbi liftig.

468 acres, vagyis kb. 1,9 négyzetkilométernyi új területet adtak át a síelőknek. Az arányok érzékeltetése miatt, az új rész kb. egyharmada a síterep megnövelt területének. Az új terület két részből áll. The Beavers névre hallgat a nagyobbik rész, amelyen két, az európai síterepeken is megszokott pályát alakítottak ki, mármint ezeket a pályákat szezonban ratrakolni is fogják.

A síterep térképe. Új részek a térkép jobb oldalán.
A síterep térképe. Új részek a térkép jobb oldalán.
Ahogy a térképen is látható a pályák felső része még az erdőhatár felett fut. Aztán, aki akar, választhat ratrakolt pályát, fák között vezető pályákat (tree skiing), vagy meredekebb kuloárokat.

A kisebbik rész, The Steep Gullies (kb. meredek vízmosás) kimondottak a haladó és fitt síelőket várja. A helyiek szerint ez Colorado legkeményebb hegyoldala. Ehhez még az is jön, ha valaki leküzdötte magát az aljára, onnan még gyalogolhat kb. félórát, hogy elérje a legközelebbi liftet.
Észak-Amerikában inkább a síterep területét adják meg, mint a pályahosszakat kilométerben. A síterep megnyitott határain belül bárhol lehet síelni, ezeket a részeket lavinaveszély miatt előkészítik. Az Európában megszokott ratrakolt pályák ritkábbak, számos helyen csak néhány pályát kezelnek. Az itthon megszokottnál sokkal több pályát hagynak kezeletlenül. 
KOMMENTEK
- Marky - | 2018.12.25. 08:47
A mértékegységek körül van némi keveredés. Acre, mint magyar szó, nem létezik (angol holdként ismert), de ha létezne, akkor se 1.9m2-en kéne a sporttársaknak nyomorogniuk :)

Nem kötekedésképp írom, csak szemet szúrt a dolog
Bata Attila | 2018.12.25. 10:58
Kösz, egy ezressel elírtam.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.