Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Továbbra is Franciaországban síelnek a legtöbben

2013.09.24. | Szerző: Bata Attila
A tavalyi szezon után valószínűleg az idén is Franciaországban síeltek a legtöbben. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is második az USA, a harmadik helyen pedig az osztrákok végeztek. A franciák továbbra is biztosan számíthatnak a hazai síelőkre, akik a bérletek 70%-át veszik meg.
A tavalyi szezonban 57,9 millió bérletnapot (egyszerűsítve: napijegy egy napnak, a hatnapos bérlet hat napnak számít) síeltek a franciák, amely még a tavalyi szezonnál is jobb eredmény, egészen pontosan 4,9 %-kal. A francia síterepeket üzemeltető szervezet (DFS - Domaines Skiables de France) az idén is nyilvánosságra hozta statisztikáit. Szerintük az idei siker legfőbb oka a kivételesen jó hóviszony, hiszen a szezon közepén az összes, még az alacsonyabban fekvő síterepek is, ki tudott nyitni huzamosabb ideig.

A DSF filmje a szervezetről
Az idei eredmény már közelít minden idők rekordjához, a válság előtti utolsó szezonhoz, 2008/2009-ben 58,9 millió bérletnapot adtak el. Tavaly az amerikaiak is belehúztak. A tavalyelőtti hószegény szezont tavaly havasabb hónapok követték, így elég jelentősen, 11,7 %-kal megugrottak az eladások, de az 56,8 milliós darabszám így is csak a második helyhez volt elég. A harmadik helyen ismét Ausztria található 54,2 millió bérletnappal.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A vezető hármas mögött már nagyobb a szakadék. Negyedik helyen jönnek a japánok (40 millió), majd Svájc 26 millió nappal. A svájciak egy hosszabb ideje tartó csökkenést állítottak meg ezzel az eredménnyel, de még nagyon messze vannak a 1993/94-es szezon 36 milliós rekordjától.

Franciaország erős hazai bázissal büszkélkedhet, a bérletek 70%-át francia síelők vagy snowboardosok veszik. A külföldiek aránya átlagban 30%, de egyes felkapottabb helyeken mint pl. Courchevel vagy Val Thorens 50 és 75 százalék körül van. A külföldiek közül még mindig a britek jönnek a legtöbben, utánuk szorosan a belgák és a hollandok következnek.

Bérletnapok:

A síterepek forgalmára használt mérőszám. Az eladott bérletek darabszáma nem pontosan jelzi a síterep forgalmát, hiszen egy kétórás jegy és egy szezonbérlet is egynek számít. Erre vezették be a bérletnapok fogalmát, amely az adott napon megkezdett síelést számolja függetlenül a bérlet típusától (napi, heti, négyórás, szezon stb.). Tehát, egy hatnapos bérlet elvileg hatot ér, ha a tulajdonos mindennap használja. A szezonbérletek is annyit érnek ahány napot a tulajdonos síelt velük.
2013.09.24. 12:05:53 sibusy
Csak kíváncsiságból: a magyarországi terepekre nincs esetleg egy ilyen statisztika? Biztos nagyobb a kilengés a hóviszonyok erős változékonysága miatt.
2013.09.24. 12:10:15 batus
nem tudunk róla, de ehhez az kellene, hogy a hazai síterep üzemeltetők is alapítsanak egy ilyen országos szervezetet és összesítsék az adatokat.

Egyébként külföldön ezekre az adatokra hivatkozva lehet pénzügyi/turisztikai támogatásokat kérni/igényelni/kapni.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »