Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Motoros szánnal a Hargitán

2011.01.12. | Frissítve: 2011.01.13.
Motoros szánnal a Hargitán A téli sport új, nem tömeges formája várja Erdélybe a havas hegyek kedvelőit. Szervezett motoros szán túrán bebarangolhatjuk be Székelyföld méltán legszebb hegyvidékét, az Erdélyi Kárpátok ölelésében magasodó Madarasi Hargitát.
h i r d e t é s
A Hargitán a téli szezon átlaghőmérséklete mínusz 5 fok körül van. A vidék mikroklímájának köszönhetően január közepétől akár április elejéig hó borítja a tájat, így az egész idényben lehetőség nyílik a motoros szán használatára.

A 2 napos motoros szán túra alatt a környék legszebb látványt kínáló pontjaira kalauzol el a tapasztalt hegyivezető. A szánokkal naponta körülbelül 50-70 kilométert járhatunk be hótól roskadó fenyvesek között, makulátlan hóborította tisztásokon át, a távolban pedig ott ragyognak az erdélyi Kárpátok 2000-2500 méteres csúcsai. Az útvonaltervezésében a környezettudatosság is kiemelt figyelmet kapott, elkerülve az állatvilág természetes élőhelyeit. A túrán résztvevő csoport mérete nem haladja meg a 14 főt, de egyedi igények szerint akár már kettesben is barangolhatunk a hegyekben. Az erdélyi Keleti Kárpátok belső ívén elhelyezkedő 1801 méter magas Madarasi Hargita turisztikailag talán legérdekesebb részén, Székelyföld szívében, a csúcstól mindössze 9 kilométerre lévő Ivó faluban található a túraszállás. A kulcsos-ház Budapesttől 700, Székelyudvarhelytől 22 kilométerre található Ivó patak völgyében parkosított, ősfás, fenyvesekkel ölelt, területen helyezkedik el. Közvetlenül innen, a 840-méteren elhelyezkedő Csodaszarvas vendégháztól indulnak a túrák.

A természetes anyagokból készült, helyi ácsmesterek által épített, hagyományos szerkezetű faház, teljes körű komforttal várja a kikapcsolódni vágyókat. A vendégház alkalmas családok, kisebb - nagyobb baráti társaságok befogadására is. Az állandó személyzet nélküli vendégházban semmi nem zavarja a nyugalmat. A ház speciális wellness szolgáltatással, a szálláshely telkén található tavacska partján épített, fafűtéses paraszt-jakuzzival, egy 6 személyes fürdődézsával várja a túrában megfáradt tagjainkat.
A motoros szánozás mellett akár síelhetünk, snowboardozhatunk vagy szánkózhatunk is a közelben kiépült felvonóval ellátott sípályán. Szervezett lovas szán túrákra mehetünk, vagy akár medve lesen figyelhetjük meg természetes élőhelyén a barna medvét. Hosszabb tartózkodás esetén csillagtúrákat tehetünk terepjáróval a nevezetesebb látnivalókhoz is.

A túrára érkezhetünk autóval, sőt repülővel is. Budapestről Marosvásárhely a WizzAir menetrend szerinti járataival is megközelíthető. A repülővel érkezőket transzfer busz várja.

Az élményt pedig a Hargitaszán nyújtja annak, akiben felcsillant az érdeklődés.

Videó: motoros szán túra a Hargitán
2011.01.13. 15:35:52 Eszteván
Nem tudom ki lehet a cikk szerzője, de nagy valószínűséggel vagy nem érti a dolgát, vagy soha életében nem járt Székelyföldön és a Hargitán.

"Székelyföldön a téli szezon átlaghőmérséklete mínusz 15-20 fok, így a vidék mikroklímájának köszönhetően november közepétől akár március végéig hó borítja a tájat, így az egész idényben lehetőség nyílik a motoros szán használatára. "
Nem tudom honnan származik ez az információ,de köze nincs a valósághoz, jócskán túlzás.
Az átlag hőmérséklet -15-20 fokra a Skandináv országokban sem sülyed,de még Szibériában sem. Valószínű, hogy ennyire hideg csak a déli sarkon van. Mert ez átlag hőmérséklet, ebbe beletartozik az éjszakai -25 fok, de a nappali +5-10 fok is.
Az igaz, hogy néha van Székelyföldön nagy hideg, amikor a hőmérséklet éjszakánként -20 fokig sülyed, vagy extrém esetekben akár -30-ig is (de ez nagyon ritka), azonban az átlag januári hőmérséklet -3 körul van.
Hogy mennyire hóbiztos a Hargita és Székelyföld. Jelenleg nagy részén nagyon kevés vagy nincs hó, a Madarasi Hargitán is mindössze a hóágyuknak köszönhetően lehet sízni. Hogy november közepétől már hó botítaná? Legtöbbször még december is hóhiány van és nem lehet sízni...
Hogy ezelőtt 40-50 évvel, más telek voltak errefelé, sokkal hidegebbek és több hóval, csak nagyapáink tudják... De változtak az idők és a klíma is.
Írja ezt egy olyan ember, aki székelyföldön él és gyakran jár sízni a Hargitára (már ha van elég hó...)*

*köszönjük az észrevételt, a hirdetővel egyeztetve korrigáltuk a cikket! (A Szerkesztőség)
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 89 vendég és 18 regisztrált felhasználó látogatja.