Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi is az a hótalp?

2013.02.07. 2016.02.01. Szabó Roland - Rolitúra | frissítve: 2016.02.01.

A téli túrázás egyik legkönnyebben használható eszköze a hótalp. Használatához semmilyen előképzettség nem szükséges. Az első méterek megtétele után már rögtön élvezni lehet a haladást a behavazott ösvényeken.
Lényege, hogy a bakancsunk talpfelületét jóval megnövelje, így nem süllyedünk el a hóban. A hó minőségétől függően persze besüppedünk némileg, de már jóval kevésbé, mint a talpak nélkül. Általában minden típusú bakancsra könnyen és gyorsan felszerelhetőek, de célszerű ezt indulás előtt ellenőrizni. Fontos, hogy olyan talpat béreljünk vagy vásároljunk, ami a bakancsméretünknek, és a testsúlyunknak megfelelő. Mindenképp fontos a téli hótalpas túrához egy jó, impregnált bakancs mellett a lábszárvédő, és egy pár túra-, vagy síbot hótányérokkal. A túraboltok választéka hótalpból is nagy, jellemzően két csoport kapható:
  • Az egyik a teljesen műanyag talpak csoportja, ahol mind a hóval érintkező rész, mind a kötés hideget jól tűrő műanyagból készül.
  • A másik csoport esetén a keret általában könnyű alumínium, és erre egy rugalmas neoprén huzatot feszítenek, majd ide jön a bakancsot tartó kötés, ami általában szintetikus szalag, csattokkal.
Mindkét típus alján éles karmok találhatóak, megelőzve a túrázó megcsúszását a jeges (firnes) hófelületen. Ezek segítenek a meredekebb szakaszon való felfelé haladásban is.

Ha megvan a hótalpunk, jöhet a túra hozzá!
Nagyon fontos, hogy a napi távokat úgy állítsuk össze, hogy az időjárásnak, és a résztvevők erőnlétének megfelelő legyen. Kezdő túrázók esetén elég a 3-400 méter szintkülönbség, 10 km körüli túrahosszal. Ezt könnyű teljesíteni, és élvezhető a téli túrázás minden szépsége is. Ennél hosszabb túrák már nagyobb felkészülést igényelnek a résztvevőktől.
Fontos megnézni az időjárás mellett a lavinaveszélyre figyelmeztető weboldalakat is!
A kihelyezett táblák tiltásait is mindenképp be kell tartani! Ajánlott öltözet:
alsó és felső aláöltözet, felülre egy vékonyabb pulóver, mellény, és erre egy szélálló bélelt réteg kapucnival. A nadrág mindenképp legyen szélálló, lehetőleg impregnált. Fontos mindig rétegesen öltözni, ha melegünk van levenni egy réteget. Sapka, kesztyű, símaszk, napszemüveg, naptej, fejlámpa, termosz, izolációs fólia, élelem és folyadék, mindenképp legyen nálunk, még akkor is, ha rövid túrára indulunk. A feltöltött mobiltelefonokat a hegyi szolgálatok számával együtt ne feledjük otthon! Ki jöhet a túrákra?

Bárki, aki szereti a túrázást, kirándulást és a természetet, kortól és nemtől függetlenül. Ha átlagos kondival rendelkezel (és elszánt vagy) vagy inkább sportos és szoktál néha túrázni, mozogni, szereted a kalandokat, akkor bátran vállalkozz, mert sok új élmény vár Rád!
Kezdő hótalpazóknak mindenképpen érdemes szervezett túrára menni, mivel a hegyek és az időjárás télen sokkal több veszélyt jelentenek, mint máskor. Egy szervezett túrán, hozzá értő és tapasztalt túravezetők vannak, akik mindenben segítik a résztvevőket, probléma esetén pedig megoldják azokat. Általában 1-2 napos szervezett hótalpazások a jellemzőek, de megtalálhatóak a 3-4 napos hosszabb, távolabbi és izgalmasabb túrák is. A legváltozatosabb túrákat megtalálhatod a www.rolitura.hu oldalon a hótalpas túrák között. Felvidék, Erdély, Ausztria és az olaszországi Dolomitok között válogathatsz!

Még ami lesz idén:
  • Pádis-fennsík
  • Rax
  • Donovaly
  • Dolomitok
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.