Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyerekszáj történetek egy autista kisfiú síeléseiről

2015.03.17.

Egy gyerekkel mindig élmény síelni menni. Így van ez olyan gyereknél is, aki egy kicsit másképp nézi a dolgokat, mely sok konfrontációt okoz a mindennapokban. Viszont visszagondolva némely, az adott pillanatban nehéz szituációra, egész mulatságos történetek tudnak lenni...
Mindjárt itt van a szabályok világa.
Műanyagpályás oktatáson a Nanooknál. A pálya aljában egy szélesebb fehér sávon páran figyelnek. Közülük egy idősebb úr rendezgeti a lecsúszkáló nebulókat.
- Gyerekek! Ne gyertek idáig ki! Ez itt a szakadék! Ide nem szabad lecsúszni, mert leestek! Tessék szépen bekanyarodni a felvonóhoz, még mielőtt ideérsz!
Gyermekem visszaevickél, nem szól semmit, de látom rajta, hogy valami nem stimmel. A következő körben aztán egy szép ívvel, még a tiltott sáv előtt bekanyarodik a felvonóhoz.
- Na látod! Ezt szépen csináltad! – jön a dicséret.
- Jó! Rendben! – válaszol – De Te miért ácsorogsz a szakadékban?
Eplényben a Nordica Síarénában síelünk. A gyermeki egyszerűség párosulva az őszinte, természetes érdeklődéssel néha meglepő kérdéseket eredményez. Úgy jön ki a lépés, hogy több körben is együtt csúszunk egy kislánnyal és az anyukájával. Peti ismerkedik, kérdezősködik a kislánytól. Megtudja, hogy több napja vannak itt, a közelben szálltak meg. Tetszik neki a társaság, igyekszik úgy irányítani a dolgokat, hogy egyszerre legyünk a felvonónál. Egy kicsit lemaradunk. Nem gond, mert anyukának is feltűnik a dolog, hogy a két gyerek együtt szeretne menni. Nagyon rendes, segít, szól a kislánynak, a kapunál bevárnak minket. Ahogy helyet foglalunk egymás mellet, gyermekem első kérdése az anyukához:
- Szia! Nektek sok pénzetek van?
Azt hiszem, az anyukánál csak én vagyok jobban zavarban. Szeretnék lelépni, eltűnni. Keresném a menekülő utat. De nincs. A négyüléses MaxxMotion a maga dupla x-ével még hosszú percekig ballag felfelé az Ámos hegy oldalában. Mire megtalálom a szavakat, a gyerekek már rajzfilmeknél tartanak. Anyuka részéről elnéző mosoly. Aztán csak megérkezünk. Teljes megkönnyebbülés, vidáman csúszunk. És a nap végéig még jó néhány kört teszünk, együtt. Van, mikor minden jól alakul.
Békésen falatozunk Eplényben, a Holle Anyó Éttermében. Halk duruzsolások, a nyugalom és a jól megérdemelt pihenés szigete. Egy társasággal bejön egy fiatalember és nagyot nyögve helyet foglal:
– A fenébe, de fáj a lábam! – mondja.
Mire Tündérem ellentmondást nem tűrően azonnal reagál:
– Nem beszélünk csúnyán!
Megáll a kezemben a kanál, a teremben hirtelen súlyos csönd. Körülnézek, mindenki idefigyel. Az autista típusú gyerekek szülői a kommunikáció megkönnyítésére képes kártyákat használnak. Az egyik ismerős szülőnek ilyen helyzetre is van egy táblája: "elnézést, a gyerek nem neveletlen, autista". De itt nincs semmi szükség ilyenre. A vendégek között sok a családos, mosolyognak, a gyerekek egyetértően bólogatnak. A társaság az első meglepődés után veszi a lapot:
– Jogos az észrevétel! Francot lehet mondani?
Peti egy kis tanácstalanság után körülnéz, mint aki közvélemény kutatást tart, aztán a helyeslő mosolyokra rendelkezik:
- Azt lehet, az nem csúnya!
Nevetnek, szent a béke.

U.i.: Ha valaki a fentiekkel és a vele megtörténtekkel kapcsolatban bármi hasonlóságot vél felfedezni, az nem a véletlen műve. Mi voltunk. Vagy valaki más. :)

Szerző: Tombor Zoltán (TZoli)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.