Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

F. Feri nosztalgikus meséi a felvonókról

2006.10.14.

Mit tudnak ezek a sízésről! Elpuhult nyugatiak! Futószőnyeg, meg kétsebességes ülőlift! Hogy meg ne üssék a lábacskáikat! A pálya meg mint a biliárdasztal, nehogy elfáradjanak! Ugyan már!
Jönnének el egyszer Ótátrafüredre, vagy Zuberec-Habovkára. Majd megtudnák!
Tudod pajtás, az ott úgy van, hogy beállsz az indítópálcás korongos kilövőállomás dobbantójára, a lábad közé veszed a rudat a tányérral aztán...de hadd avassalak be ennek a mechanikájába: tudod az úgy működik, hogy a rúdban eredetileg lenne egy rugó, amit a sportosabb indítás kedvéért direkte kiszerelnek. Na. Tehát az indulás emiatt egy jó tízméteres ugrással kezdődik, aminek a végén egy jeges gödörben fogsz talajt. Ha túlélted, kezdődik a futam fölfelé. Ez úgy megy, hogy amikor újra kifeszül a kötél, akkor újabb repülés következik, majd a belazulás után síelés hátrafelé. És ez így megy, ciklikusan valamivel többet repülsz fölfelé, mint lefelé, tehát haladsz. Egy-egy erősebb rántásnál a versenyzők fele lepotyog a drótról. Ezt a lift túlterhelésének megakadályozása miatt alkalmazzák. Az élvezet fokozása miatt a fölfelé vezető igencsak szűk ösvényen nincsen hó, csak jég, meg szikla. Jobb oldaladon szakadék, a balon erdő farkasokkal. A levegőben keselyűk keringenek, ezek a kihullott sportolókat takarítják el a terepről. Ha netán sikerült feljutnod, ne gondold, hogy onnan le is jössz! A pályáról ugyanis direkte le szokták szivattyúzni a havat, és a Lomnicról minden szezonban helikopterekkel szállítják a sziklákat a lejtőre, hogy érdekesebb legyen. Látod pajtás, ez az igazi kihívás! Havon mindenki tud síelni! Tudod, arra gondoltam, hogy ezt el lehetne adni ezeknek az elpuhultaknak. Jó dolgukban úgyis mindenféle túlélőtúrákat szerveznek. Ezt éljék túl! Képzeld csak a hirdetést: extrém off piste túrasíelés felfelé! Ilyen még nem volt!

Vagy itt van ez a felvonó a nyúli havasokban.

Nyúl - sípálya
Nyúl - sípálya
Ott Győr mellett. Ilyet még senki sem látott, ez állítólag még az özönvíz előtti időkből maradt itt. Rém egyszerű az egész. A drótkötélen nincs semmi fölösleges csömböllék, korong, csákány, vagy ilyesmi. Minden sportoló kap egy vaskampót, amin egy kötél van, azon meg egy partvis, amit a lábad közé kell akasztani. A kampó villája közé meg ügyesen be kell szorítani a kötelet, és már mész is fölfelé. Láttam olyan idősebb, rossz arcú hölgyeket, akik a kampót be sem akasztották, hanem csak úgy száguldoztak fölfelé. A partvison.

Na szóval: A felvonó közepe táján van egy csiga, ami kissé megemeli a drótot, mert az különben a földön futna ...a kampó ezen a csigán simán átbakkan, ám ezt a kezdő versenyző nem tudja ám!!! Ijedtében oldalt elrántja az egész miskulanciát, a kötél leugrik a csigáról a földre. Innentől kezdve a sportoló a földön csúszó drótkötélbe kapaszkodik, ami egészen érdekes látvány. Újabb erőpróba, hogy fent ki kellene akasztani a kampót a kötélből. Ez nem mindenkinek sikerül. Akinek nem sikerült, az tesz egy kört az oszlop körül az erdőben, és indul lefelé. Lefelé síelés a drótkötélen lógva! This is NEW! Ezt is el lehetne adni! Képzeld pajtás azt a sok újdonságra éhes külföldi turistát! Fel lehetne virágoztatni a falut!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.