A barátfüle, másnéven derelye lekvárral töltött háromszög alakúrra hajtogatott tésztaféle, Szlovákiában népszerű desszert. Remek felhasználási módja a maradék téli krumplinak, melynek magas a keményítőtartalma és kevés benne a víz. A klasszikus a szilvalekváros változat, de létezik baracklekvárral, túróval, mákkal töltött derelye is.
Hozzávalók:
- 2-3 db burgonya
- 1/2 kg finomliszt
- kevés só
- 1 tojás
- szilvalekvár
- zsemlemorzsa
- 1 evőkanál vaj
- porcukor
Elkészítés:
A krumplikat megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval vagy villával áttörjük. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, hozzáadunk a tojást, az evőkanál vajat, kevés sót és annyi lisztet, amivel rugalmas tésztát kapunk. Tésztáját nem szabad pihentetni, mert különben meglágyul és ragacsossá válik. A tésztát kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagságúra. A tésztát négyzetekre szaggatjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy kiskanálnyi szilvalekvárt, majd jól összezárjuk. A barátfülét forró,lobogó sós vízben 2-3 percig főzzük, több adagban, és rögtön keverjük meg, nehogy összeragadjanak. Amikor feljön a víz tetejére már ki is vehetjük. A morzsát kis vajon megpirítjuk, és a lecsepegtetett barátfüléket beleforgatjuk. Óvatosan bánjunk velük, mert könnyen széteshetnek a tészták. Tálaláskor porcukrot szórunk rá.
Hasznos tippek, változatok:
- Ízlés szerint nyújtható vékonyabbra vagy vastagabbra is a tészta.
- Ha valaki nem szereti a pirított morzsás tésztaféléket, megszórhatja darált cukros dióval vagy mákkal is.
- A tölteléke jó kemény lekvár legyen, mert a főzés során felpuhul.
- Forgathatjuk fahéjas morzsába is.
- Lisztezzük be deszkát, hogy nyújtáskor, és szaggatáskor ne ragadjon le a tészta.
- Készíthető sós változatban is, a burgonyás ízhez jól megy a sajt, juhtúró, gomba, a simán csak megpirított vöröshagyma vagy a pirított káposzta is.