A svájci hüttékben, főleg Wallis területén az egyik legnépszerűbb főétel a Cholera. A rakott krumplihoz hasonlít leginkább, de megbolondítja a tetejére pirított finom hegyi sajt és a szélein a ropogós vajas tészta. A krumpliszeletek között pedig sült almát és/vagy körtét találunk.
h i r d e t é s
Az étel nevét valószínűleg onnan kapta, hogy abból az időből származik, amikor Wallis kantonban kitört a kolera járvány. Ezidőben a háziasszonyok abból készítettek meleg ételt, amit a kamrában találtak: burgonya, sajt és alma az étel fő összetevői. Van ahol körtét is tesznek bele. Kóstoltuk, nagyon finom és laktató!
Hozzávalók:
- Tészta:
- 325 g liszt
- 150 g vaj
- 1 teáskanál só
- 8-9 evőkanál víz
- Töltelék:
- 300 g póréhagyma
- 1 vöröshagyma
- vaj
- 500 g burgonya
- 300 g sajt
- 450 g alma (+körte)
- 1 tojás
- só, bors
Elkészítés
- A lisztet, a darabokra vágott vajat és egy kis sót keverjük össze egy tálban
- Adjuk hozzá a vizet, dolgozzuk össze tészta állagúvá, majd hagyjuk állni 30 percet
- A póréhagymát és a vöröshagymát karikázzuk fel, és pirítsuk meg forró vajon kb. 10 percig
- A krumplit félig főzzük meg, hámozzuk meg, daraboljuk fel és adjuk hozzá a hagymához
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk
- Szeleteljük fel a sajtot
- Az almát (és körtét) is hámozzuk meg, negyedeljük fel, a magházat távolítsuk el, majd szeleteljük kis darabokra
- A tészta felét nyújtsuk ki, és helyezük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
- A tölteléket: hagymát, krumplit, a sajtot és az almát egyenletesen osszuk el a tésztán, a tészta szélét pedig kenjük be a felvert tojással
- A maradék tésztát is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket, a széleket jól gyúrjuk össze! A tésztát kenjük be tojással és villával szurkáljuk meg
- Előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig süssük!
Tipp: évszaknak megfelelő friss salátával tálaljuk!