Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A fondü receptje

2010.07.01.

A fondü receptje A fondü eredetileg svájci sajtétel, de mára már számos egyéb változata is létezik. Meghatározó ízét a különféle sajtok, a bor és a cseresznyepálinka adja. Társasági események kedvelt étele, melyhez külön fondü-készlet kapható. Egy svájci síeléshez mindenképpen hozzátartozik legalább egy fondü-est.
A fondü szó jelentése "olvasztott", mely a sajt állapotára utal. A készítésénél első alapszabály, hogy minden fondü olyan finom, mint a hozzá felhasznált sajtok. Az igazi ínyencek a három különböző fajtájú sajtból készült fondüt tartják a legízletesebbnek. A klasszikus alapmassza gruyére és freiburger vacheringből, valamint egy kis hegyisajtból áll. Egyes szakácsok azt is ajánlják, hogy az összetevőket - sajt, kukoricakeményítő és bor - már egy nappal a felhasználás előtt keverjük össze, és az így készült masszát hűvös helyen pihentessük.

A fondü készítés közben a sajtmasszának soha nem szabad főnie, épp csak rotyognia. Nagyon fontos a folyamatos keverés. Ami a kenyeret illeti, annál jobb minél több a kenyérhéj. Így a sajt jobban megmarad a kenyérdarabkán és a kenyér sem csúszik le a villáról. A klasszikus baguette mellett a lepénykenyér is ideális választás. A fondü sikerében nagy szerepe van a megfelelő borválasztásnak. Az idők során a legjobbnak bizonyultak: La Côte, Neuenburger, Bielersee vagy Fendant - egy igazi borkülönlegesség. Legalább ilyen fontos a cseresznyepálinka is, amelyet az emésztés elősegítése érdekében kell kortyolgatni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg gruyer sajt
  • 25 dkg emmentáli sajt
  • 1 cikk foghagyma
  • 3,5 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 4 evőkanál cseresznyepálinka
  • bors
  • szerecsendió
  • kenyér
Elkészítés:
A gerezd fokhagymával dörzsöljük át a fondü edény belsejét. Keverjük össze a bort a keményítővel, öntsük az edénybe, és forraljuk fel. A sajtokat várjuk apróra, és folyamatos kevergetés mellett vegyesen adagoljuk a borhoz és az egészet olvasszuk össze. Borsozzuk, fűszerezzük majd a legvégén tegyük bele a pálinkát, amivel még jól megkeverjük. A fondü akkor kész, ha krémes, és szépen befedi egy felfordított kanál hátát. Ezután tesszük az edényt az asztali spirituszégő fölé.
A kenyeret vágjuk kockákra, és a hosszú villával mártogassuk a sajtba. A fondüt eredetileg baguette-tel szokás fogyasztani, de mártogathatók bele párolt zöldségek, gomba, főtt húsok vagy virsli is.

Hasznos tippek, változatok:
  • Nem szabad túl lágy sajtot használni, különben a fondü túl ízetlen lesz.
  • A sajtokat le is lehet reszelni, így hamarabb felolvadnak.
  • Keményítő helyett tehető bele kukoricaliszt.
  • A cseresznyepálinkát kihagyható a receptből.
  • Ha a fondü nyúlósnak tűnik, tegyünk bele pici citromlevet.
  • A fondüvillát forgassuk meg a saját tengelye körül, mielőtt kiemeljük, hogy minél több sajt maradjon a kenyéren.
  • Mellé kizárólag fehér vagy rozé bort vagy meleg teát igyunk.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.