Ausztriában Glühwein, a franciáknál vin chaud (ejtsd: vensó). A forralt bor hozzátartozik a téli üdüléshez, csábító illatának nehéz ellenálni. Mivel igencsak fejbe tud vágni, síelés közben mindenesetre inkább ne, vagy ha mégis, csak mértékkel fogyasszuk. Magunknak is bármikor elkészíthetjük valamelyik változatát!
A tél a forralt bor ideje. Sokféle elkészítési változata létezik. A forralt borok készítésénél a legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bort használjunk. Íme az alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 üveg bor (készíthető fehér és vörös borból is, vagy vegyesen)
- 4 dl víz
- 7 dkg cukor
- fél citrom
- 2 rúd fahéj
- pár szem szegfűszeg
- két szem szegfűbors
Elkészítés:
A bort és a hozzávalókat egy lábasba töltjük, a citrom levét belenyomjuk és kevergetés mellett forrásig melegítjük.
Hasznos tippek, változatok:
- Ne forraljuk, mert a bor elveszti alkoholtartalmát és aromáját.
- Mézzel is lehet édesíteni. Úgy talán még finomabb.
- Tálaláskor egy karika narancsot tehetünk a bögrébe. Aromásabb, szebb lesz.
- Citromhéjat, narancshéjat is főzhetünk bele, finom lesz tőle!
- További fűszerek, amit belefőzhetünk, ízlés szerint: feketebors, babérlevél, erőspista vagy chili paprika (megfázáskor ajánljuk!)
- Gyümölcsös változat: aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, darabolt narancssal is készíthetjük, ilyenkor koktélkanalat is adjunk hozzá.
- Dúsíthatjuk gyümölcslével, ha új ízeket keresünk.
- Rummal fokozhatjuk az ízhatást és az alkohol tartalmat.