Hozzávalók:
A húsleveshez:
- 1 kg marha vagy sertéshús és csont
- 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma, burgonya)
- 1 csokor petrezselyem
- bors
- só
A palacsintatésztához:
- 6 dkg liszt
- 2 tojás
- 1/8 l tej
- csipetnyi só
- 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
Készítsünk húslevest: A leveshez való csontot és húst megmossuk, ha kell kisebb darabokra várjuk, hogy beleférjen az edénybe, majd felöntjük 2 liter vízzel. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk és a leveshez adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön az egészet puhára főzzük. A tetején képződő habot nem szedjük le, hanem hagyjuk elforrni magától, vigyázzunk közben ki ne fusson. Ha elkészült leszedjük a zsírját, és leszűrjük. Nekünk most csak a húsleveslére lesz szükségünk.
Készítsünk palacsintatésztát: keverjük össze a lisztet, tojást, tejet és a sót, és hagyjuk állni 10 percet. Egy forró serpenyőt öntsünk pici olajat, és süssünk ki 3-4 palacsintát. A palacsintát tekerjük fel és vágjunk vékony csíkokká, majd tegyük a tányérokba és öntsük föl forró húsleveslével.
Hasznos tippek, változatok:
- A húslevesbe lehet tenni még paprikát, paradicsomot, pici fokhagymát és kelkáposztát.
- Ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak.
- Húslevest bármely húsból készíthetünk, az a fontos, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, és csontos legyen.
- A palacsintatésztába lehet tenni friss apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget is.