Jellegzetes karintiai étel a fodros szélű tésztatáska. A párnácskákat krumplis túróval töltjük meg, és kifőzés után vajjal vagy valamilyen öntettel tálaljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 3 evőkánál olaj
- 2,5 dl víz
Töltelékhez:
- 500 g burgonya
- 500 g túró
- 1-2 teáskanál só
- 50 g vaj
- 50 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál karintiai fűszerkeverék (fodormenta, vad ápolka, kékhere, borsikafű)
Elkészítés:
A lisztből, sóból, olajból és kevés vízből közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd gömböt formázunk, és hagyjuk pihenni.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, még forrón megpucoljuk és összetörjük. A hagymát és fokhagymát apróra várjuk, majd vajon megpirítjuk. Ezután alaposan összekeverjük a túrót a sóval és a karintiai fűszerkeverékkel.
A tésztát belisztezett nyújtólapon késfoknyi vastagságúra nyújtjuk.
Kerek formával kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk, és mindegyiket megtöltjük egy evőkanálnyi töltelékkel. A tészta szélét az ujjunkkal jól összenyomkodjuk, hogy a tésztatáska főzés közben ne nyíljon szét. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, amiben a tésztát 12 percen át főzzük. Miután megfőtt, kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd előmelegített tányérokra helyezzük, és olvasztott vajjal és párolt káposztával tálaljuk. Apróra vágott sonkát vagy szalonnát is piríthatunk hozzá.