Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Korhelyleves - Kapustnica

2010.07.01.

Korhelyleves - Kapustnica A szlovák korhelyleves, más néven káposztaleves klasszikus újévi étel, mely a másnapos gyomornak szolgál gyógyírként. A szlovák síterepek éttermeiben szinte mindig megtaláljuk az étlapon. Tápláló, ízletes leves, sokak kedvence.
A korhelyleves jellegzetes szilveszteri étel. Számos változata létezik: valaki szárított vargányával, más csalamádéból készíti húsgombóccal, de az alaprecept savanyú káposztából készül.

Hozzávalók:
  • 35 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • pirospaprika
  • szemesbors
  • babérlevél
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. Hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Vegyük le tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát, 1 merőkanál vizet és a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük 1 liter vízzel. Hozzá adjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és a sót, és lefedve felforraljuk kb. 20 percig. A főzés félénél együk a levesbe a felkarikázott kolbászt. Készítsünk tejfölös habarást és sűrítsük be vele a levest. Tálaláskor tegyünk rá egy kanál tejfölt.

Hasznos tippek, változatok:
  • Ha a káposzta szálai hosszúak aprítsuk fel, mert kanállal nehéz lesz kiszedni.
  • Ha nem elég savanyú a leves tegyünk bele egy kis ecetet.
  • Egy pici cukrot is adhatunk hozzá ízfokozónak.
  • Egy másik változatnál tesznek bele gombát is.
  • Aki szereti, meghintheti kaporral a tetejét.
KOMMENTEK
agica18 | 2010.12.31. 09:25
Macskajaj-ra kiváló , ma megfőzöm!!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.