Ha ősz, akkor sütőtök! Az osztrák hüttékben és éttermekben egész évben közkedvelt étel ez a különleges, nagyon finom és laktató leves. (németül: Kürbiscremesuppe) Elkészítése roppant egyszerű, kezdő konyhaművészeknek sem jelenthet gondot! Mi is megfőztük, finom lett!
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb sütőtök (1,5-2 kg nyersen)
- 1-1,5 liter víz (a tök méretéhez igazítva)
- 2 db zöldség- vagy húsleves kocka (természetesen helyettesíthető házi alaplével is)
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- fűszerek ízlés szerint: szerecsendió, gyömbér, chili
- hámozott tökmag
Elkészítés:
A tököt lehet főzni is és sütni is. Ha a sütés mellett döntünk, akkor elég 8-10 nagyobb darabra felvágni, majd kb. 45-50 percig sütni, amíg elkezd pirulni. A főzéshez kisebb darabokra kell aprítani!
Ezalatt el lehet készíteni a zöldséges alaplevet. A megsült sütőtök húsát bele kell kaparni az alaplébe - főzés esetén a megfőtt darabokat beletesszük a levesbe. Ehhez hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük, majd a végén az egészet összeturmixoljuk.
A sütőtökkrémlevest feldobja, ha pirított tökmaggal megszórjuk. Egy serpenyőben, olaj nélkül, kb. 1 perc alatt meg is pirulnak a tökmagok.
Tipp: tökmagolajjal, pirított kenyérkockákkal lehet díszíteni találáskor!