Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tiroler Knödel - a sonkás tiroli gombóc receptje

2019.03.16. sielok.hu

A tradicionális gombócok régen átlagos, heti ételnek számítottak a kelet-tiroli családoknál, mivel szalonna és kolbász mindig volt a háznál. Így garantáltan jól laktak a családtagok és szolgálók, akik a ház körül dolgoztak. A legfontosabb a tiroli gombóc elkészítésénél a sok szalonna, kolbász és egy kis kenyér!
Fotó: osttirol.com
Fotó: osttirol.com

Hozzávalók kb. 12 db tiroli gombóchoz

  • 35 dkg zsemlekocka (ez kb. 5 zsemle)
  • 15 dkg szalonna
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 3 db tojás
  • 1 db hagyma
  • petrezselyem
  • egy kis ásványvíz
  • snidling
A tiroli gombóc hozzávalói | Forrás: osttirol.com
A tiroli gombóc hozzávalói | Forrás: osttirol.com

Elkészítés

Először a szalonnát, kolbászt és hagymát apró darabokra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a kockára vágott zsemlével. Ezután hozzáadjuk a snidlinget és a petrezselymet. Ezekre az összetevőkre ráöntjük a sózott, felvert tojásokat. Vigyázat a sóval, mert a füstölt szalonna már eléggé fűszeres! Esetleg adjunk hozzá egy kis ásványvizet, és keverjünk mindent össze! A legjobb kézzel! A tésztát legalább fél óráig hagyjuk pihenni.

Ha a tészta megpihent, nedves kézzel gombócokat formázok belőle. Csak meggőzölöm őket az edényben és kb. 20 percig főzöm zárt fedővel. Kelet-tiroli házi marha húslevessel még finomabb az összhatás! Sok snidlinggel megszórjuk, és kész is az isteni menü!
Káposztasalátával szintén fogyaszthatók a gombócok | Forrás: osttirol.com
Káposztasalátával szintén fogyaszthatók a gombócok | Forrás: osttirol.com

A szakácsnő tippje

  • Ha szárított zsemlekockát veszünk, több nedvességet igényel a tészta.
  • Az ásványvíz helyett forró tejet is önthetünk a zsemlére.
  • Nem kell pontosan tartanunk a mennyiségeket, a hűtőnk diktál.
  • Ha a gombócokat közvetlenül a levesben szeretnénk kifőzni, adjunk hozzá kb. 2-3 evőkanál lisztet!
  • A maradék gombócot szeletekre vágjuk, tojást adunk hozzá, és megpirítjuk a serpenyőben.
  • Ha nem szeretnénk az összes gombócot kifőzni, akkor le is fagyaszthatjuk őket.
  • A tiroli gombóc különösen finom káposztasalátával vagy savanyú káposztával.
Forrás: osttirol.com
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.