Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Korcsolyaválasztás tudatosan: ha nem tudod, melyik való neked

2021.09.30. (x) szponzorált cikk

A megfelelő korcsolya kiválasztása nem okozhat különösebb fejtörést, ám ha az első korcsolyád vásárlására készülsz, érdemes áttekintened az alábbi összefoglalót.

Vásárlás előtt elsőként azt kell figyelembe vennünk, mire szeretnénk használni a korcsolyát, illetve milyen gyakorisággal húznánk a lábunkra. Tartsuk szem előtt, hogy a gyorskorcsolyázás, a jégkorong és a hobbi-korcsolyázás más-más korcsolyát igényel, illetve gyorskorcsolyával nem mehetünk a városi műjégpályákra, mivel az előrenyúló rész balesetet okozhat.

Akármelyik típusra van szükségünk, figyelnünk kell arra, hogy a korcsolya megfelelően támassza a bokákat. A „megfelelően” ez esetben azt jelenti, hogy képesek vagyunk mozdítani a bokákat, de kellő tartást ad számukra a korcsolya sarokrésze. Minél kevésbé vagyunk rutinosak, annál fontosabb a megfelelő támasztás, viszont fontos az is, hogy előre tudjuk helyezni a testközéppontunkat, így stabilabb pozíciót tudunk felvenni.

Nagyon fontos megkülönböztetni a kedvező áron megvásárolható áruházi jégkorcsolyákat, illetve a rendszeres sportcélú használatra tervezett darabokat. Előbbiek megfelelő megoldást nyújthatnak alkalmi hobbicélú használat esetén; műanyag kialakításuk és csatos rögzítésük alkalmassá teszi őket szabadidős tevékenység végzésére, de más elvárásunk nem lehet velük kapcsolatban. Az olcsóbb korcsolyák szivacsos béléssel rendelkeznek, ami képes felvenni a lábformát, viszont nem biztosít stabil rögzítést a lábnak. Ez nem hátrány, ha csupán körözni és siklani szeretnénk vele, de sportcélú terveink nincsenek.

Olcsó korcsolyák esetén a penge rendszerint gyengébb minőségű anyaghasználattal rendelkezik, így gyorsabban kopik és deformálódik, illetve ezek esetében gyakrabban előfordulnak gyártási hibák a penge illeszkedését adó toknál is. Mindezek ellenére újra ki kell hangsúlyozni, hogy az ilyen korcsolyák is tökéletesen alkalmasak alkalmi szabadidős használatra.

De mi van abban az esetben, ha nem érjük be a legolcsóbb változatokkal, gyakrabban szeretnénk hódolni a téli szenvedélyünknek és valami jobbra vágyunk? Gyakoribb hobbicélú felhasználásra jó megoldást kínálnak a vászon-bőr kombinációból varrt korcsolyák, amelyek belsőrésze már jobb lábtartást kínál, illetve egyfajta „memória-habként” funkcionál. Ezek oldaltartása is nagyszerű, és természetesen a pengéjük is kellően masszív. Érdemes kompromisszumra törekedni a korcsolyázással töltött idő függvényében; nem kell feltétlenül a legdrágábbat választanunk.

Akármilyen korcsolyát választunk, a pályán kívül csak élvédővel járhatunk.

Az olcsóért is kár, ráadásul azok rendszerint sérülékenyebbek is, a drágábbakra pedig még inkább érdemes vigyáznunk, hiszen nincs olyan penge, aminek nem árt a beton… Télen legalább egy, de a használat intenzitásától függően inkább két-három alkalommal élezésre lehet szükség. Amennyiben oldalirányú mozgás esetén a korcsolya csúszik, ideje az élezésnek.

Amennyiben jégkoronghoz keresünk megfelelő korcsolyát, még inkább fontosak a minőségi tulajdonságok. Illetve érdemes figyelni arra is, hogy a felsőrész kellően masszív és kemény legyen, egy meglőtt korong ne okozhasson zúzódásokat.

A tökéletes jégkorcsolya megtalálása nem egyszerű feladat, de némi odafigyeléssel biztosak lehetünk benne, hogy nem nyúlunk mellé.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.