Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Néhány gondolat a sícipőről

2018.03.12. | Szerző: Wetzl Péter
Hogyan válasszunk sícipőt, mire kell figyelni a vásárláskor? Ezekre a kérdésekre ad választ a cikk lépésről lépésre. Először is nézzük meg a sícipő felépítését! A sícipő két részből áll, a belső cipő vagy bélés, és a külső cipő vagy külső héj.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A belső cipő napjainkban általában szivacsból készül, mely jó hőszigetelő tulajdonságú. Éppen ezért a sízés alkalmával egyetlen egy, a sícipő száránál hosszabb, gyűrődésre nem hajlamos, erős bordázattal nem rendelkező sízokni használata javasolt. A napi sízés következtében a láb hőt termel, a belső meleg és a külső hideg levegő következtében páralecsapódás jön létre a külső héj és a belső bélés között. Ezért a sízést követően a bélést vegyük ki és szárítsuk meg.

Nézzük meg a külső cipőt. A gyártókat szabvány köti, a talp szélességének és – a cipő orránál ill. sarkánál – a talpvastagságának betartásához. Az ideális sícipőnek kellően magas és döntött a szára, és a hátsó döntöttséggel párhuzamosan döntött a cipő szárának az eleje. Ez fontos, hiszen a sípcsontunknak kapcsolatban kell lenni a cipő szárával, és ez kényelmi szempontból akkor lesz jó, ha ez nagy felületen történik. Javasolt a több csatos sícipő a láb pontos rögzítése végett. Gyakori a cipőn a lépés ill. sízésre állítási lehetőség, ill. a szárának oldalirányú döntéséhez szolgáló csavar. (canting) Ez biztosítja a feltűnően nagy „O” ill. „X” lábból eredő problémák kiküszöbölését.

Segítség, sícipő választásához:
Egy alapgondolat járjon mindig a fejünkben. Mégpedig, hogy sícipő közvetlen kapocs kell, hogy legyen a test és a léc között. Ez a gondolat egyértelművé teszi, hogy a lábunk nem élhet önálló életet a cipőn belül. Nem mozoghat a sarkunk, és nem csúszkálhat a lábfejünk előre ill. hátra. Ezeknek a gondolatoknak megfelelően kizárólag a lábméretünkkel egyező méretű sícipőt válasszunk!
Ne ijedjünk meg attól, hogy a próba során a cipő elsőre szűkebbnek bizonyul, s nehezen bújunk bele. Ne keressük a gumicsizma vagy strandpapucs érzést! Fogadjuk el, hogy a 6-8 mm vastag szivacs belső bélés kellően hőszigetelő. Nem indokolt a több zokni használata. Az elsőre szűknek tűnő sícipőnél gondoljunk arra is, hogy a kényelmes vastag belső bélés zsugorodni fog, ill. a külső héj a csatolások következtében nyúlni fog, ezáltal növekedni fog a sícipő belső térfogata.

Szomorú hír, de igaz, hogy a kiválasztás helyszínén nagyon kényelmesnek tűnő cipő nem fogja ellátni a feladatát. (nagy lesz, és elmozdul benne a láb) Ha mégis nagyméretű cipőt választottunk, gyors segítség a sítáborban, ha teszünk bele egy plusz talpbetétet térfogatcsökkentés céljából.

Gyermekcipő választásakor a bélést szedjük ki és ebbe bújtassuk bele először a gyermek lábát, majd a lábujjak helyzetének kitapogatásával győződjünk meg a nem túl nagy méretről.

Ha új sícipő vásárlásán gondolkozunk, és már sokadik cipőt próbáljuk, de egy adott pontban mindegyik fájdalmasan szorít, akkor fogadjuk el, hogy a gyártók nem készültek a mi lábunk speciális formájára. (bokasüllyedés, bütyök, erős bokacsont stb.) emiatt ne válasszunk nagyobb méretű, ill. térfogatú sícipőt, hanem bízzunk a Magyarországon is jól működő szakszervizekben, ahol a megfelelő pontban kitágítják a cipőnket.

A sízésünk megkezdésekor ne feszítsük meg maximálisan a csatokat. Várjuk meg, hogy a láb átmelegítse a cipőt, s a nap folyamán fokozatosan kapcsoljuk szorosabbra!

Szerző: Wetzl Péter / www.cortinasi.hu
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó oktatók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 72 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.