Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sícipőfejlesztések a 2014/15-ös szezonban

2014.12.04. Szegő Attila

A sícipők kínálatában eddig nem volt annyira számottevő a változás, mint a sílécek terén, de már a tavalyi szezonban elkezdtek mozgolódni a gyártók és az idei szezonban is több újítással megismerkedhetünk. Amire minden gyártó törekszik, az az egyedi, lábformára alakítható cipő.

Tecnica

A sífelszerelések elsőszámú szakmai kiállításán, az ISPO-n 2014-ben a legjobb sícipőnek járó díjat nyerte el a Tecnica Mach1 130! Magasra helyezték a mércét, hiszen a maximális illeszkedés, a pontos irányítás és a kényelem megőrzése mellett a maximális teljesítményt lehet kihozni a Tecnica cipőkből.
Tecnica Mach1
Tecnica Mach1
A legtöbb cipőgyártó a külső héj formázhatóságára helyezte a hangsúlyt, nem így az olasz csapat. Megalkották a saját lábra formálható belső héjukat, a Custom Adaptive Shape (CAS)-t. Felmelegítve többször formázhatók, tágíthatók, valamint egyedülálló módon csiszolhatók a bélés külső részei is. Kiegészítő formáival, foltjaival jobban személyre szabhatók, szűkíthetők a belső héjszerkezetek.
Tecnica Mach1 95W CAS
Tecnica Mach1 95W CAS
Ezzel a három különböző technológiával alakítható sícipőbelső-rendszerrel jelenleg egyetlen gyártó sem rendelkezik, így méltán kapta az ISPO elismerő díját. (Olyan technológia persze van, amely függetlenül formázni, alakítani tudja a cipőket.)



Másik figyelemre méltó fejlesztése a HVL (High Volume Last) cipőhéjak, amelyet kifejezetten széles, nagy lábú emberekre terveztek. 106 mm-szélességével a középhaladó, haladó és profi síelők is egyaránt jól használhatják. A 120-as keménységnek köszönhetően megfelelően erősen tartja a síelőt, hiszen egy nagyobb térfogatú cipő mindig puhábbnak hat, mint egy ugyanolyan keménységű szűkebb cipő. Ezért lett ilyen keménységű, hogy a nagy szélesség ellenére is jó tartása legyen a cipőnek.
Tecnica Magnum 120 HLV
Tecnica Magnum 120 HLV




Nordica

Új modellcsaládja, akár a síléceknél, az NRGy nevet viseli. Ez az allmountain vonalat fedi le. A cipő alapja a már tavaly bemutatott Hell & Back. Az új modell minden extra technológiát megkapott, így méltán lesz népszerű.
NRGy Pro1
NRGy Pro1


2014-15-ben a Nordica legnagyobb technikai újdonsága a Custom Cork Liner felépítésű cipőbelső. Egy rég elfeledett anyagot, a parafát kezdték el újra használni. A parafa természetes szigetelőanyag és jó erőátadó közeg, amely nem tömörödik össze a cipő bekapcsolásakor sem, így megtartja a szigetelőréteg funkcióját és maximális pontossággal irányítható marad a sícipő. A Nodica Custom Cork Liner a trendnek megfelelően sütőben felmelegítve formálható lábra. A parafával készült belsők az NRGy modellekben találhatók meg.

További komfortot növelő újítás a PRIMALOFTŸ szigeteléssel ellátott belső héjak. Az NRGy és NXT modelleket turbózták fel ezzel a megoldással. A Primaloftot nem kell már különösen bemutatni, a legjobb szigetelőanyag, amely könnyű és rugalmas is.
Nordica Belle Pro Primaloft
Nordica Belle Pro Primaloft
A Full Shock Eraser egy új rezgéscsillapító betét a sícipő stratégiailag fontos pontjain. Ezeket a csillapításokat a sarok, lábujj, és a lábszár környékére tették, nem befolyásolják a cipő teljesítményét.
FULL SHOCK ERASER
FULL SHOCK ERASER
Jó tudni, hogy új, kézzel gyártott belső héjainak megnövelték a lábujjtérfogatát, így megfelelő marad a láb vérkeringése.



Örülhetnek a szélesebb vádlival rendelkező síelők is, hiszen az új ACP (Adjustable Cuff Profile) mechanizmus lehetővé teszi a cipőszár bővítését-szűkítését a vádlinál. Ez a rendszer az NXT cipőkben található.
NXT N2
NXT N2


Sidas

Az előző szezon legnagyobb újítása a Sidas 100%-ban lábra alakítható belső héja volt. Ezt a technológiát nehéz felülmúlni. A Sidas továbbra is a Head és Salomon top cipőinek külső héjait alkalmazza a saját béléseihez.

Hazánkban a legelterjedtebb a melegítéssel formázható héj, amely jobban korrigálható, mint a habbal, vegyi eljárással formázható belső héjak.

Rossignol

A Rossignol befejezte azt, amit a tavalyi szezonban elkezdett az Alltrack modellekkel. Idén az összes modell frissült dizájnban.
Rossignol Experience
Rossignol Experience
A csatok is egységesek lettek, és új tépőzáras pántokat kaptak a bakancsok, amelyek egyes modelleknél szélesebbek lettek a jobb tartás miatt. A Pursuite és a Synergy sorozatot leredukálták három különböző keménységű modellre, míg az Alisas változatlanul négy flexindex-szel került piacra.
Rossignol PURSUIT SENSOR3 130
Rossignol PURSUIT SENSOR3 130
A versenysícipők hagyományosan felvették a versenysílécek fantázianevét, ami idéntől a Hero. Színben szakítottak az eddigi megszokott narancssárga színnel, mostantól fehér versenycípői vannak a francia márkának.
Rossignol Hero World Cup 130
Rossignol Hero World Cup 130

Salomon

Az idei szezonban a Salomon csak kisebb fejlesztésekkel állt elő. A jól bevált Custom Shell 360 magasan a legkomolyabb sícipőhéj, ami a piacon van.

A backcountry és freestyle vonalon álltak elő két újítással. Az egyik újítás a Hike & Ride rendszerhez kötődik:



A túrafunkció bekapcsolásával a cipő szára mozogni kezd előre és hátra, amely igénybe veszi a bélést. Az ezzel fellépő terhelésre terveztek egy teljesen új belső héjat, amely flexibilis szárral rendelkezik, és elviseli az ilyen irányú mozgást minden maradandó károsodás nélkül. Ez az Articulated Liner belső, amelyhez kapcsolódik a sícipő szárában egy flexibilis hátsó betét, a Range of Motion betét, amely megtámasztja a cipőbélést.
Salomon Articulated liner
Salomon Articulated liner
A másik fejlesztés a freestyle cipőket érinti. A Cushioning technológia két energiaelnyelő betétet takar. Az egyik rezgéscsillapító betétet a talp felőli részbe, a másikat a cipő háttámlájába építették be. Ezzel a megoldással csökkentik a láb felé irányuló erőket, amelyek az ugrások utáni leérkezésnél jelentkeznek.
Salomon Cushioning System
Salomon Cushioning System

Head

A Head tavaly csatlakozott a 100%-ban lábra formálható sícipők csoportjához. A Perfect Fit technológia lényege, hogy a cipő 80 fokra történő felmelegítésével a belső héj felveszi a lábunk egyéni formáját.

A Head különlegessége, hogy megadja cipőinek térfogatát, így ha valaki kiszámolja néhány fontos adatból ezt az értéket, akkor könnyebben megtalálhatja a megfelelő bakancsot. A Head mérnökei az alábbi adatokat veszik figyelembe a cipőhéjak kialakításánál és a térfogatok meghatározásához:
  • lábfejszélesség
  • sarokszélesség
  • bokaszélesség
  • boka-sarok-átmérő.
Head Challenger 130
Head Challenger 130
A következő térfogatokat kínálja a Head, amelyeket betűjellel is feltüntet a cipők megnevezésében:

RD (1500cc): a versenycipők megtestesítője.

RS (1800cc): versenyzőknek és profiknak mindennapos használatra. Tökéletes kombinációja a teljesítménynek és a kényelemnek.

FR (1900cc): ez a freeride vonalat képviseli, a síelés és a túrázás ötvözete jelenik meg benne.

S (2000cc): komfortos méret, optimális láb térfogat a mindennapos használatra. Haladó és profi síelőknek teljesítmény csökkenés nélkül.

C (2100cc): a legszélesebb körben alkalmazott cipőhéj világszerte a HEAD-től.

WP (1950cc): női modelleknél használatos forma, amit 100% -osan a nők részére fejlesztették ki. Jellemzője a morfológiai különbség, ami a férfi és a női lábfej eltéréséből adódik.

EC (2200cc): rendkívül kényelmes kialakítás a tökéletes teljesítmény szem előtt tartásával. Egész napos kényelem a lejtőkön és az après-ski-n.

Egységesen elmondható a Head cipőkről, hogy leginkább a szélesebb lábfejjel rendelkező síelőknek kedvező modelleket gyártanak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.