Menü ≡

Hogyan védjük bokáinkat?

Tanácsok sícipő vásárláshoz

2007.01.17.
Hogyan védjük bokáinkat? Az utóbbi időkben sajnálatos módon megszaporodtak a sízés és snowboardozás során szerzett bokasérülések, pedig az ilyen jellegű bajt okozó balesetek száma elenyésző kellene, hogy legyen.
h i r d e t é s
Bokánk védelmét csak és kizárólag a sícipő van hivatva ellátni. Ezért nem győzöm hangsúlyozni a sícipő kiválasztásának fontosságát.

A közhiedelemmel ellentétben a síkötés csak a térdszalagokat és a térdizületet kíméli meg a különböző atrocitásoktól. A fenti kérdés megválaszolásához tehát térjünk vissza a sícipőhöz, mert az nemcsak a különféle sítechnikai megoldások végrehajtásában segít, hanem baleset-megelőzési okokból is elengedhetetlenül szükséges.

Mit értünk jó sícipő alatt?
Feladata egyfelől a mozdulat vagy az utasítás minél precízebb és minél gyorsabb közvetítése a síléc felé, illetve a sí visszajelzésének átsegítése a láb felé, másfelől bokánk rögzítése oly módon, hogy a lábszár előre és hátra mozgásának biztosítása mellett az oldalirányú és csavarmozgás lehetetlenné váljék. Ezt nagy tapasztalat, szakértelem és jó lelkiismeretet kívánó cipőkiválasztás tudja biztosítani. A sícipőgyártók márkánként és márkán belüli modellenként is változó lábformákra készítik termékeiket. Nagyon fontos, hogy lábunk teljes egészében töltse ki a sícipőt. Ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő fazonú és méretű cipőt választunk. Különösen akkor igaz ez, ha választásunk egy úgynevezett "áruházi" alapmodellre esik. A legtöbb pontatlanság mégis ­ valószínűleg a vásárlást segítő szakértelem hiánya miatt ­ pont ezeknél fordul elő. A bevásárlóközpontokban a vevők a sícipőknél legfontosabb szempontnak az abszolút kényelmet tartják, és ennek érdekében egy, kettő, de esetenként három számmal is nagyobbra esik a választásul, mint amire szükségük lenne. Az ilyen méretkülönbségű cipő természetesen nem tudja rögzíteni a bokát, és ezért balesetvédelmi szempontból teljesen elégtelen.

A szélesebb lábú sízőknek nem megoldás a keskeny cipő méretének növelése egészen addig, amikor az már szélességben is megfelelő lesz. Olyan felépítésű cipő szükséges, amely a megfelelő nagyság esetén is kellően öblös. Ennek ellenpéldája, mikor a keskeny lábra egy széles és nagy térfogatú cipő kerül. Ez esetben a csatoknak a normálisnál jóval nagyobb mértékű meghúzása cipőtorzuláshoz vezet, mely negatív hatással van a lábra is, és így sem rögzíti kellőképpen a bokánkat!

Ezeken kívül figyelembe kell vennünk a síző súlya és a cipő flex-indexének viszonyát. Flex-index alatt a cipő tartásának és rugalmasságának mértékét
értjük. Ebből következően egy nagy súlyú embernek csak egy magasabb flex-index számú cipő felelhet meg, mert a túlzottan puha cipő szintén nem
tudja biztosítani a boka sérthetetlenségét. Az igényesebb, magasabb komfortfokozatú cipők esetében a lábhoz alakítás esélye lényegesen nagyobb. Az azonban tévhit, hogy a dobozból kivett cipő, úgy, ahogy az van, bárkinek a lábára jó lehet ­ legalább is az esélye igen kicsi.

A sícipő próbája esetén azt kell megállapítanunk: az adott modell alkalmas lehet-e arra, hogy lábunkra formálják? Ehhez természetesen különféle segédeszközök szükségesek, amelyekkel minden, magára valamit is adó szaküzlet rendelkezik és azoknak megfelelő beépítésére is képes. Értem ezek alatt például az eltérő mértékű harántemelőket, melyek beépítése lábfazontól függően mindenkinek ajánlatos. E nélkül a rüszt fölötti csat meghúzása esetén a láb boltozata behorpad, és ez idő előtti fáradtságot, illetve általános lábfájást okoz. Említeném még a sarokemelőket, amelyeknek segítségével hozzá emeljük lábunkat a cipő nyelvéhez. Ezzel elérhetjük, hogy a csatok túlzott meghúzása nélkül sem emelkedik fel sarkunk, és térdünk is valamelyest előrébb kerül. A sarok oldalirányú mozgásának megakadályozására
is megvannak a megfelelő segédeszközök. Az egész műveletsor lényege az, hogy különféle kellemetlen fájdalmak nélkül rögzítse a cipő lábunkat. Az átlagnál
érzékenyebb (csontkinövések, bütykök miatt) lábú sízőknek nagyon jó megoldás az úgynevezett thermoflex béléssel ellátott cipő. Ezen megoldással lehetőség
nyílik a teljes lábra alakításra. Így a beteg lábú emberek sem kénytelenek túlzottan nagy lábbelit vásárolni annak érdekében, hogy érzékenyebb részeiknek ne okozzon fájdalmat az átlagos sícipő.

Folytathatnám még a protézisek tárházának hosszú sorával, de a lényeg, hogy ezek az apróságoknak tűnő, mégis nagyon fontos "trükkök? meghatározzák bokáink védelmét és biztosítják az élvezetes síelést. Ezért a lényegesebb sífelszerelési tárgyak között a legnagyobb hangsúlyt a cipőszükséglet helyes meghatározására és az ennek megfelelő modell kiválasztására kell fektetni. Ez szakmai segítség és a cipők széleskörű ismerete nélkül igen nehéz feladat, ezért érdemes a vásárlást szaküzletben lebonyolítani.

Garami László rovata / Sí- és Snowboard Magazin

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó oldalak:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »