Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sícipők és a flex-index

2015.08.27. Szegő Attila

Mindenki hallott már róla, minden sícipőn feltüntetik, de csak kevesen igazodnak ki rajtuk. A sícipők egyik fontos tulajdonságát jelző értékről érdemes többet is megtudni.
A flex index a sícipő keménységét jelzi.
A sícipő kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelően tartsa a lábat, és méretben kényelmes legyen. Ahhoz, hogy a síelés megfelelő élményt adjon, fontos a cipő keménysége is. Egy nem megfelelő, például túl kemény bakancs hamar kifárasztja a síelőt, ráadásul még a súlypontja és a terhelése is rossz helyre fog kerülni, mert nem tud kellően előre terhelni. Egy túl puha cipő pedig nem tudja megfelelően továbbítani az erőket, ezért szintén negatív élménnyel zárulhat a síelés. A sícipő kapocs a síelő és a léc között, leszámítva a kötést, ezért fontos, hogy miként reagál mozdulatainkra, mozgásunkra.
Pozíciók a lécen
Pozíciók a lécen
A flex-index röviden a cipő keménységét fejezi ki számokban. A kisebb érték a puhább, míg a nagyobb érték a keményebb sícipőt jelenti. 50-től a 150-160-as értékig találhatók cipők. Az utóbbi extrém érték inkább csak a versenyzőknél fordul elő. Mára több olyan cég is van, akik komplex értéket tüntetnek fel sícipőjüknél. Azaz nem csak a cipő keménységét, hanem a cipő visszarugózását is jelzik.
Salomon sícipő flex-indexe
Salomon sícipő flex-indexe
Jó tudni:
Azonos értékkel rendelkező cipők is lehetnek különböző keménységűek, mert a cipő hajlékonyságát, merevségét a felépítés is befolyásolja.
További szempontokat is érdemes figyelembe venni vásárláskor, például azt, hogy a kiindulási pozíciót milyen gyorsan nyeri vissza. A verseny és freestyle bakancsok gyorsan, a sportosabb bakancsok mérsékelten gyors idő alatt, míg az allmountain és túrabakancsok lassabban nyerik vissza eredeti pozíciójukat.

Kinek mi ajánlott?
A testsúly is nagyban meghatározza, hogy milyen kemény cipőt kell választani. Pl. egy túlsúlyos embernek alapból keményebb cipővel kell számolnia, mert a puhább nem tartja meg.
Felhasználási terület szerint is más-más tulajdonságú bakancsot kell választani. Kezelt pályára merevebb, Freestyle-hoz, szűzhavas síeléshez a rugalmasabb jobb. Ez a különböző síelési stílus dinamikájából adódik.
Legvégül, ami a legmeghatározóbb, a síelő sítudása. A legtöbbször csak ezt veszik figyelembe a megfelelő keménység kiválasztásánál, de napjainkra nagyon sokrétű és szerteágazó lett a felhasználási terület, ezért érdemes tisztázni, hogy mire fogjuk használni.
Lange sícipő flex-indexe
Lange sícipő flex-indexe
Jó tudni:
A női sícipők alacsonyabb értékekre kalibráltak, mint a férfi cipők.
Sítudás szerint a következő értékek javasoltak külön nőknek és férfiaknak:

Férfi Flex-index értékelés
Képesség Kezdő Középhaladó Haladó Profi - Versenyző
Flex index - Férfi 60-80 85-100 110-120 Több mint 130
Érzet Lágy Közepes Merev Nagyon merev


női Flex-index értékelés
Képesség Kezdő Középhaladó Haladó Profi - Versenyző
Flex index - Női 50-60 65-80 85-100 110+
Érzet Lágy Közepes Merev Nagyon merev
Jó tudni:
Az idő során lassan elöregednek a műanyagok, amit természetesen az UV sugárzás és a szélsőséges időjárási körülmények is fokoznak. Ezáltal csökken a cipő keménysége rugalmassága.
Intenzív használat, évi 6-8 hét esetén kb. 4-5 évre tehető a cipők elöregedése. Mivel egyre korszerűbb anyagokat használnak, 1-2 évvel kitolhatja az elöregedést. Az elöregedett cipő könnyen okozhat meglepetést, váratlanul el is törhetnek.
Az öregebb cipőnek nem csak a külső héja, hanem a belső cipőrésze is elöregszik, ezért kényelmetlenné válik, és csökken a szigetelőképessége is.
Ne felejtsétek el, hogy megfelelő cipő kiválasztásához kérjétek szakember segítségét, és keressetek fel olyan szaküzletet, ahol a szakértelem mellett kellő választék is van. Érdemes próba után vásárolni, és ez esetben kikerülni a netes vásárlás lehetőségét.
KOMMENTEK
Csaba Erdei | 2016.11.07. 17:55
Sziasztok , egy kis segítség kellene. Tavaly álltam előszőr lécre nagyon megtetszett és ugy gondoltam veszek saját cipőt viszont a felx indexxel kapcsolatban vannak probélmáim. A csúszás egész jól ment, még élveztem is a Síparkot. Aztán voltunk 4 napot Szlovákba. Már nem csak a hóeke megy :D . Miylen keménységű cipőt vegyek magamnak? Azt tudom hogy 50-80ig de azon belűl? 100kg vagyok arra gondoltam hogy egy 70es jó lehet de gondolom ez majd csak csúszás közbe dől el.
Válaszokat előre is köszönöm.
Slalom Sport | 2016.11.08. 11:09
Helló Csaba! A szakértők oldalon kérdeztél tőlem, de ide válaszolok először: A te termetedhez és sítudásodhoz az abszolút minimum a 90-es flex, de inkább 100-110 között keresnék. Az Atomic-nál pl. 70-es a legkisebb flexű NŐI cipő... Üdv: Péter
Vilagjaropeter | 2016.12.28. 21:12
Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni milyen Flex index számú sícipő való nekem....
A súlyom 82 kiló és 1-szer voltam életemben síelni 1 napot és élveztem meg nagyon bejött de szerintem totál kezdőnek számítok ugye? szeretnék majd mostantól eljárni olyasfajta síutakra ahol síoktatás is van a programban... na de milyen keménységű cipő ami nekem a legmegfelelőbb a 82 kg súlyom és a kezdő tudásomhoz?

Válaszokat előre is köszönöm.
Admin D | 2016.12.29. 15:00
Javasoljuk, hogy a fórumban is tedd fel a kérdést:
http://sielok.hu/forum/viewtopic.ph...p?t=7149

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.