Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 érdekes újítás a sífelszerelések piacán

2014.11.18. 2014.12.26. Szegő Attila | frissítve: 2014.12.26.

Az elmúlt években számos meghatározó fejlesztéssel találkozhattunk, ami megváltoztatta a sílécek gyártását, és ezzel befolyásolták a sítechnikát is. Ilyen volt a carving lécek megjelenése a 90-es években és ilyen a napjainkban - 2011-ben - megjelent rocker lécek is.
Íme 10 újítás a 2014-15-ös szezonból, amelyeket minden gyártó más és más saját technikai fejlesztéssel egészít ki:

1. Prop Tech a Rossignoltól

Rossignol Prop Tech
Rossignol Prop Tech
Ez a fejlesztés az új FIS szabályoknak köszönhető, mivel megváltoztak a lécekhez tartozó fordulási sugarak. A Prop Tech fejlesztéssel javítani tudtak a lécek fordulási ívén, anélkül, hogy kisebb rádiuszt alkalmaztak volna a síléceken. A hosszában négy részre hasított sícsőr jobban meg tud hajolni az ív elején, ami egy radikálisabb és dinamikusabb kanyart eredményez. Ezt a megoldást a korábbi H-technológiában megszerzett tapasztalatok felhasználásával fejlesztették ki.

2. Race Booster a Fischertől

Fischer Race booster
Fischer Race booster
A Fischer mindig valamilyen komoly kötésplatnival rukkol elő, amely precízebb és mégis dinamikus síelést eredményez. A Race Booster lényege, hogy a platni középső része egy fixen rögzített trapéz, amelyre görgők segítségével fut fel a platni első és hátsó része. A középső trapéz felfutó szárát különböző fokokban készítik, amit az igényeknek megfelelően lehet cserélni. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabban és dinamikusabban reagál a síléc a kanyarban, gyorsabb és kisebb sugarú íveket lehet húzni. Sokkal szabadabb és pontosabb ívben tud meghajolni a síléc a kötés alatti részen, és határozottabban adja át a cipő felől érkező energiákat is.

3. I-Core Torsion Bridge Ti a Nordicától

Nordica i-core torsion bridge
Nordica i-core torsion bridge
A Nordica a szendvicsszerkezetű lécek szerkezetébe nyúlt bele, és új merevítési megoldást alkalmazott, amely eltér az eddig megszokott titán lemezektől. A korábbi tömör lemezt most egy speciális rácsos szerkezetű lapra cserélték, amely jobban ellenáll a torziós csavarodásnak, és hálós felépítése miatt még könnyebb is. Ezt a megoldást egyelőre az all mountain léceinél alkalmazza.

4. HRZN Tech az Atomictól

Az egyre népszerűbb mélyhósízés és sítúrázás terén is felhasználóbarát újításokat alkalmaznak. A HRZN Tech egy különleges csőr és sarok kiképzés, amely egy ABS oldalfalat takar, melynek alakja egy csónak fenekéhez hasonlít. Ezzel a kialakítással 10%-kal megnövelték a sívégek felületét, és így mint egy hajó, felúszik a hó felszínére. Említésre méltó továbbá, hogy sokkal könnyebb vele trükköket csinálni a mély hóban.

5. RAMP Tech az Atomictól

Atomic Ramp Tech
Atomic Ramp Tech
Új platnit alkotott az Atomic! A RAMP Tech szerkezet segítségével nagyobb sebességet lehet elérni a kanyarban. A RAMP Tech mechanika lényege, hogy a mozgási energiából felszabaduló erőt mechanikai energiává alakítják át, amely 10 fokot is emelhet a kötés sarkánál. Ez az emelkedés előre viszi a súlypontot. Kemény kezelt pályán több erőt és több kontrollt ad. Azt azért érdemes tudni, hogy aki eddig hátul “ült”, az most se fog előre kerülni. Ettől a megoldástól nem fog jobban síelni az, aki eddig se tudott megfelelően terhelni, tehermentesíteni. A fejlesztés ötletes, de igazán csak a haladó síelők fogják értékelni, akik már egyébként is jól csúsznak.

6. Xcell Toe versenykötés a Markertől

Marker Xcell Ton
Marker Xcell Ton
Most újabb finomításon esett át a Marker versenykötés családja. A módosítás lényege, hogy az orrkötés főleg a nagyobb tempónál keletkező oldalirányú rezgéseket csillapítja egy dugattyús rendszerrel. Ezt a szerkezetet a meglévő orrkötés rendszer elé építették be. A Völkl léceken rMotion néven fut a Marker Xcell Toe versenykötése.

7. Kingpin túrakötés a Markertől

Marker Kingpin
Marker Kingpin
A Marker idén igazán kitett magáért; egy új túrakötést alkotott, amely a jól ismert Dynafit rendszert ötvözi az eddig kifejlesztett freeride túrakötéssel. Ezt a megoldást már más gyártók is próbálták pl. a Rossignol, de a Marker fejlesztette tökélyre.

Marker Race UVO
Marker Race UVO

8. U.V.O. - Ultimate Vibration Object a Völkltől

Völkl UVO
Völkl UVO
A technológia lényege egy rugalmasan rögzített ellensúly a síléc csőrén, amely a keletkező nem kívánatos rezgések ellen dolgozik a tér minden irányában, és azokat csillapítja. Működésének elve a tömegtehetetlenség és az erő-ellenerő. Így jobban irányítható marad a síléc, és folyamatosabb lesz a hókontaktus, ez pedig egy jobban kezelhető lécet eredményez.

9. X-Chassis a Salomontól

Salomon X-Chassis
Salomon X-Chassis
Ez a keresztirányú merevítés a torziós csavarodás mértékét csökkenti és nagyobb stabilitást ad a sílécnek. A X-Chassis karbon és polyamid szövetből készült, amely kellően merev, de emellett könnyű is. A Progressive Transfer Pads elengedhetetlen része a rendszernek, mert az X-merevítésnél keletkező erők egyenletes átvitelét eredményezi.

10. Graphene és Koroyd a jövő anyagai a Headtől

A sílécgyártók is a legkorszerűbb anyagokat használják fel a lécgyártáshoz. A Head most két anyagot is bevetett idei modelljeinél. A Graphene-t és a Koroyd-t. A Graphene egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező nanotechnológiai anyag, amely tulajdonképpen egy atom vastagságú grafitréteg. A Graphene a legerősebb anyag a világon, erősebb, mint a gyémánt, 300-szor erősebb, mint az acél, és rugalmasabb, mint a gumi. A Koroyd számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ez a speciális csőszerkezet méhsejtszerűen elrendezve nagyon jó energiaelnyelő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyet számtalan protektornál is alkalmaznak már. A sílécek szerkezetében is az energiaelnyelő tulajdonsága miatt használják.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.