Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vasaloppet 2024: interjú Pati Nagy Attilával

2024.03.21. sielok.hu

Pati Nagy Attila már nem először vett részt a világ leghíresebb sífutóversenyén, a svédországi Vasaloppeten. Kíváncsiak voltunk, hogy mi motiválta arra, hogy újra rajtvonalhoz álljon, illetve hogyan készült fel erre az embertpróbáló megmérettetésre.
Pati Nagy Attila: Livignoban kezdtem a szezont
Pati Nagy Attila: Livignoban kezdtem a szezont

Honnan jött az motiváció, hogy újra benevezz a versenyre?

Tizenhárom éves koromtól eveztem a Váci Hajó Evezős Egyesületben, később a Honvédban. Akkoriban nagy havak voltak és heti rendszerességgel jártunk sífutni és sítúrázni a Börzsönybe. A havas erdők nyújtotta élmények iránti szenvedély aztán egész életemben elkísért. Tizennégy éve találtam ki először, hogy milyen király lenne egyszer az életben lefutni a híres Vasaloppetet. Így nekifogtam, hogy komolyan megtanuljak sífutni, tapasztalatokat gyűjtsek és felépítsek egy megfelelő kondíciót ehhez a teljesítményhez.

Tíz éve futottam le először. Kölcsönléccel, nagyon bizonytalan sífutó technikával, és egy közepes kondícióval, ráadásul szinte nulla versenytapasztalattal. De így is hatalmas élmény volt. Abban az évben voltam ötven éves.

A tíz év alatt viszont rengeteget tanultam, tapasztaltam és fejlődtem. Egészen másképp állok a léceken, érzésre sokkal erősebb vagyok mint akkoriban és van egy nagy magabiztosságom és tapasztalatrendszerem.

Szóval, gondoltam lecsekolom, hogy mennyit fejlődtem és mit tudok most. Így hát beneveztem a 2024-es Vasaloppetre, ami egyben a századik is a verseny történetében.

Az utóbbi években milyen rendszerességgel, hol gyakoroltad a sífutást?

Minden évben november végétől indul a szezon. Idén is Livigno-ban kezdem gyűjteni az első kétszáz kilométert, mert a város kétezer méteren fekszik és már október végétől van síelhető pálya.

Igyekszem az egész téli szezon alatt minél több időt és kilométert havon tölteni. Szerencsére olyan munkám van, amit bárhonnan tudok végezni, ahol van egy megbízható wifi-csatlakozás.

A kedvenc sípályáim a Dolomitokban Toblach és környékén, Tirolban a Leutasch-Seefeld Olimpia régióban és a svájci Engadin régióban vannak. Ausztriában Mallnitzon saját sífutó táborokat is szervezek és ha csak pár napom van, szívesen ugrok ki a szlovákiai Skalka-ra.

Hogyan zajlott a versenyre való felkészülésed? Egyedül vagy csapatban?

Igazából egész életemben sportoltam és van egy egész jó alapkondícióm. Tavaly márciusban neveztem be a Vasaloppetre és áprilisban kezdtem meg a felkészülést. Az edzések törzsét hosszú kardiótréningek alkották. Sokat görkorizok sífutó bottal, sírollerrel edzettem rengeteget, hogy a párosbotozós technikám csiszolódjon és a hozzá szükséges dinamikus izomterhelést is jól bírjam. Emellett sok túrázás, kerékpározás, és hegyi futás adta az állóképességi edzések törzsét.

Ugyanakkor saját testtel és kiseszközökkel (gumikötél, gymstick, kézisúlyzó) végzett köredzésekkel is edzettem heti két alkalommal. Az alap pedig a heti rendszeres jógázás, ami kiválóan egyensúlyban tartja az izomrendszert, a gerincet, az ízületeket, komoly testtudatot alakít ki és ad egy alaphajlékonyságot és flexibilitást.

Többnyire egyedül edzek, de sífutás közben gyakran adódik lehetőség csatlakozni helyi társaságokhoz vagy magányos farkasokhoz, akikkel összefut az ember a pályán.
Sífutás Tirolban
Sífutás Tirolban

Az elvárásaidhoz képest milyen élmény volt az idei verseny?

Az idei verseny egy igazi túlélő versennyé vált. Alapvetően azért mentem, mert szerettem volna önmagamhoz képest egy sokkal jobb időt síelni, mint amire korábban valaha is képes voltam. Az utóbbi években maratoni klasszikus sífutóversenyeken 13-15 km/órás átlagsebességem van a hóminőségtől és a terepviszonyoktól függően.

Az idei pálya viszont kegyetlen nehéz volt. A verseny előtt napokon át éjszaka is pluszok voltak, havaseső is esett és az így felvizesedett pályán gyakorlatilag szétesett a sífutó nyom. Klasszikus sífutóversenyen kilencven kilométert nyom nélkül lefutni durva dolog. Szóval gyorsan el is engedtem, hogy itt bármilyen értékelhető versenyidő születhet és átállítottam az elmémet arra, hogy a lehető legjobb érzéssel egyszerűen teljesítsem a távot.

Élvezem, hogy részese lehet ennek a sporttörténeti eseménynek és egy különleges élményként élhetem meg ezt a nem hétköznapi versenyt.

Ennek megfelelően jó hangulatban, egy szép hosszú túraversenyként sikerült megélnem a századik Vasaloppetet. Jól érzékelhető volt, hogy az egész mezőny ebben a fajta elengedettségben és önátadásban tolta és élvezte a kilométereket.

Környezeted hogyan fogadta a teljesítményed? Tudják az emberek, hogy mi az a Vasa-futás?

Meglepően sokan követték a versenyt és rengeteg gratulációt kaptam közvetlenül a verseny után és a következő napokban.

A barátaim és a munkatársaim tudják rólam, hogy szenvedélyes sífutó vagyok. Egy fitness iskolát is vezetek, ahol edzőket képezünk, így közösségi médiás kommunikációmnak is szerves része a mozgással, természetjárással, sportolással kapcsolatos élmények és gondolatok megosztása.

Szóval többek között ez is az oka annak, hogy sokan és egyre többen nyitnak és kezdenek érdeklődni a sífutás iránt. Jelzi ezt az is, hogy a sítáboraim és egyéb sporttáboraim is pillanatok alatt megtelnek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének elindulni a Vasaloppeten?

Az első és legfontosabb, hogy meg kell szerezni egy alapvető lécbiztonságot. Magyarul: meg kell tanulni magabiztosan mozogni a lécekkel. Érdemes több sífutó táborba is benevezni. A terveim között szerepel, hogy jövőre kifejezetten azoknak is szervezek tábort, akik szívesen kipróbálnák magukat hosszabb vagy rövidebb sífutó versenyeken is.

A sífutó szezonra a nyári és őszi hónapokban kell felépíteni a kondit. Sok kardiotréningből és dinamikus erőállóképességi edzésből épüljön fel az edzésprogram. Fontosak a kiegészítő egyensúlygyakorlatok. Érdemes sokat görkorizni és sírollerezeni. Ehhez ma már rengeteg szuper és biztonságos kerékpár út áll a rendelkezésre.

A harmadik fontos elem az erőedzés. A sífutás a full body sport, ahol nagyon nagy jelentősége van a robbanékony erőnek és a dinamikus izommunkának. Érdemes saját testtel, gumikötelekkel, instabil eszközökkel – dynair párna, BOSU, fitball – végzett gyakorlatokból összeállított és kardioelemekkel – lépcsőzés, fitness kickbox, futóiskola gyakorlatok – kiegészített edzésprogramokon részt venni.

Ami számomra a legszebb, hogy ez a fajta sokoldalú edzés alkalmas arra, hogy az ember egy életen át a legjobb formáját hozza. Így az igazi élmény valójában az, ahogy élsz és egy ilyen verseny, mint a Vasaloppet is, igazából csak egy extra bónusz.

Igaz, egy nagyon különleges és nagyon szép extra bónusz. 😀
NÉVJEGY
Név: Pati Nagy Attila
Születési év: 1964
Hivatás: fitness edzők képzése
Cég: Fitness Company
Website: www.edzokepzes.hu
Sportág: evezés, sífutás
Sporteredmények: Worldloppet Global Skier, magyar bajnok evezős
KOMMENTEK
csibris | 2024.03.22. 06:31
Ismét csak nagy gratuláció!!!! 60 évesen bevállalni majdnem 100 km-es versenyt???!!!! Elképesztő teljesítmény!!!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.