Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két magyar is indul a világ legnagyobb sífutóversenyén

2024.02.19. 2024.03.03. sielok.hu | frissítve: 2024.03.03.

2024-ben két magyar versenyző is indul a Vasaloppeten: Pati Nagy Attila és Szabó Mátyás. A legendás verseny 1922 óta hozza lázba a sportág szerelmeseit. A leghosszabb távon közel 15 ezren küzdik le a Sälen és Mora közötti 90 kilométert, szigorúan a klasszikus iskola lépései szerint.
A 15 ezer induló látványa | Kép: vasaloppet.se
A 15 ezer induló látványa | Kép: vasaloppet.se
A legjobbak ideje közel 3 és fél óra, de a tömegrajttal induló sífutóünnep hangulatát igazán a nagyszámú amatőrök küzdelme adja. A Vasa-futást 1922-ben Anders Pers találta ki Gustav Eriksson Vasa 1520-as fogságból való bravúros szökése elmékére. A 90 km-es símaratont Svédország északnyugati tartományában rendezik minden év márciusának első vasárnapján. Az első versenyt Ernst Alm nyerte, aki azóta is a Vasa-futás legfiatalabb győztese. Az egyhetes sífesztivál alatt hét különböző versenyt rendeznek. A teljes Vasaloppet’s Winter Week-en kb. 60 000 sífutó vesz részt a 14 féle futamon.

Bravúros módon már egymás után kétszer is teljesítette a legendás svédországi 90 km-es Vasaloppet sífutóversenyt Pati Nagy Attila, egykori magyar bajnok evezős, a Váci Ifjúsági Sportegyesület sífutója, a Fitness Company Edzőképző Iskola vezetője. Őt kérdeztük a sífutásról és a versennyel kapcsolatos élményeiről. A 2015-ben készített interjúban sok érdekes infót osztott meg a versenyről.
Vasaloppet
A Vasaloppet hivatalos honlapja: vasaloppet.se
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.