Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson

2009.03.01.

Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson Dosek Ágoston, TF docense, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai bizottságának vezetője szenzációs 5 óra 31 perc 59 másodperces eredménnyel ért célba a világ legpatinásabb síversenyén a Vasa-futáson! (Vasaloppet)
A magyar "rekreációs síző" az 1318. helyen ért célba és büszke arra, hogy majd 10 perccel jobb időt futott, mint a négyszeres olimpiai bajnok, hétszeres világkupagyőztes legendás svéd sífutó, Gunde Svan (Helyezése 1611).

Dosek Ágoston 11252-es rajtszámmal vágott neki a svédországi Sälen és Mora közötti 90 km-es klasszikus stílusú versenynek. 6 óra körüli időt jósolt a kiutazás előtt magának, bár nem zárta ki, hogy jó hóviszonyok esetén akár fél órával is rövidebb idő alatt teljesítse a távot. A versenypályán végig –4 és –6 °C között volt a levegő hőmérséklete, felhős idő volt és a szél 3 és 4 m/s között változott.

Az 14916-os rajtszámú Várhegyi Csaba a 90 kilométeres távot 11 óra 48 perc 51 másodperces idővel a 11835. helyen teljesítette.

A 2009. évi Vasaloppet győztese a svéd Daniel Thynell lett 4 óra 10 perc 55 másodperces idővel, s ezzel harmadik Vasa-futás győzelmét szerezte meg a szintén svéd Oskar Svärd előtt.

Thynell, aki már 2002-ben és 2006-ban is megnyerte a Vasa-futást, 5 kilométerrel a cél előtt, az Eldris ellenőrzőpont után szakadt el a mezőnytől és 23 másodperccel tiszta győzelmet aratott.

A hosszú betegségből és sérülésekből felépült Oskar Svärd rendkívül boldog volt, hogy megszerezte a második helyet (4:11:18).

A harmadik helyről célfotó döntött, s nem lett hármas svéd győzelem. A cseh Stanislaz Rezac, az idei Vasa-futás legjobb nem svéd versenyzője állhatott fel ugyanis a dobogó harmadik fokára, a negyedik pedig a helyiek versenyzője Erik Erikkson lett. Mindkettejük ideje 4 óra 11 perc 33 másodperc.

A Vasa-futást 1922-ben Anders Pers találta ki Gustav Eriksson Vasa 1520-as fogságból való bravúros szökése elmékére. A 90 km-es símaratont Svédország északnyugati tartományában, Dalamában Sälen falu és Mora városa között rendezik minden év márciusának első vasárnapján. Az első versenyt Ernst Alm nyerte, aki azóta is a Vasa-futás legfiatalabb győztese. Az egyhetes sífesztivál alatt hét különböző versenyt rendeztek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.