Mire van szükségünk a sífutáshoz?

2006.10.13. Bozsik Anna

Ha már megszületett a döntés, hogy sífutni szeretnénk, nézzük pontosan, mi is szükséges a sífutáshoz? A sífutó alapvető felszerelései közé tartozik a síléc és síkötés, a bot, a cipő, valamint a megfelelő ruházat és kiegészítők: kesztyű, sapka.
A síléceket műanyagból készítik de még találhatunk fából készítetett is. A sí talpa többféle lehet: "pikkelyes", amelynek a talpán apró recéket találhatunk, és "fókaszőr borítású", mindkettő meggátolja a sí hátra csúszását az emelkedőn. Lehet sima talpú, melynek használata már némi sífutótudást is igényel.

Vásárláskor többféle kategóriából választhatunk. Egy használt sí ára 5.000 Ft-tól akár 40.000 Ft-ig is terjedhet. Ezt a sí minősége, márkája és funkciója (túrasí, tájfutósí, edzősí, versenysí stb.) határozza meg. Az új sí árkategóriája valamivel magasabb: 25.000 Ft-tól akár 70.000 Ft-ig terjed.

A sí kiválasztásánál a pénztárcánkon kívül a következőket is vegyük figyelembe:
A síléc hossza ne legyen nagyobb a testmagasságunk plusz 10-20 cm-nél. Pár évvel ezelőtt még azt írtam volna, hogy ne legyen rövidebb a testmagasságunknál, de ma már lehet kapni kifejezetten rövid sít felnőtteknek is (kb. 140 cm). Ezeket a síket elsősorban a sítájfutáshoz fejlesztették ki a gyártók.

A síbot kiválasztása is nehézséget szokott okozni. Az üzletekben és síbörzéken fém, carbonszálas és üvegszálas, műanyag, elvétve bambusznád kivitelben találhatunk. A kezdô sízô fém vagy műanyag bottal kezdje a tanulást, mert a kezdetek kezdetén elég sok eséssel és keléssel kell számolnia. Üvegszálas és carbonszálas botokat a sífutni már jól tudóknak ajánlom. Ezek a botok rendkívül könnyűek, de éppen ezért nagyon könnyen törnek. A bot hossza a testmagasságunk minusz 15-20 cm. A síbotok árai 2.000 Ft-tól kezdôdnek és elérhetik akár a 30.000 Ft-ot is.

A cipőt és a síkötést mindig együtt vásároljuk! (kivéve, ha pontosan ismerjük, hogy melyik cipőhöz melyik síkötés használható). A sícipő vásárlásakor ugyanúgy válasszunk, mint az edzőcipôk kiválasztásánál. A cipőben ne "lötyögjön" a lábunk, ne legyen egy számmal nagyobb, nem kell két zokni bele annak ellenére, hogy tél van. Ne felejtsük el, hogy állandó mozgásban vagyunk! A sícipő lehetőség szerint bokánk fölé érjen.

A vásárlásnál itt is többféle kategória áll rendelkezésünkre. A használt cipők ára 1.000 Ft-tól 15.000 Ft-ig terjed, míg az újaké 11.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig. Használt sí esetén általában rajta van a sín a kötés is, egy új kötés ára 8.000 Ft és 30.000 Ft között van.

Az öltözködés a következő probléma. Mindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Mindig rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól. Legpraktikusabb a lasztex, ill.: kezdőknek az anorák alsó, felső, alatta légáteresztős alsónemű, amely az izzadságot leveszi a bőr felszínéről. Az izzadságot a ruha másik oldalára tolja át, így testünk száraz marad.

Igen fontos kiegészítő a kesztyű és a sapka. A kesztyű lehetőség szerint öt ujjas legyen! Ne legyen kötött, mert könnyen beleizzad a kezünk és átázik. A legpraktikusabb a speciális sífutókesztyű, amely a többi felszereléshez képest egy kicsit drágább, de megéri a saját kényelmünk és egészségünk érdekében. Ára 5.000 Ft-tól kezdődik. Sísapkát minden sportboltban találhatunk pénztárcánknak és ízlésünknek megfelelőt. A síszemüveg nem szükséges, de hóesésben és napsütésben előnyös. Erős napsütésben a sífutószemüveg használatát kimondottan ajánlom a káros UV sugárzás ellen.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.