Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Síoktatók Magyarországi Szövetsége - SMSZ

Síoktatók Magyarországi Szövetsége - SMSZ
Profil:OKJ-s oktatóképzés, szakmai továbbképzés, minősítő vizsgák szervezése, oktatói működési engedély kiadása, síoktatók és más havas sport oktatók érdekképviselete
Infó:Szakképzett, működési engedéllyel rendelkező síoktatók nyilvántartása
Cím:1037 Budapest, Bécsi út 314. B. lph. I. 2.
Telefon:387-2186, 06-20 945-8470
Síoktatók Magyarországi Szövetsége - SMSZ

SÍOKTATÁS MESTERFOKON

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése, valamint érdekképviseletének ellátása céljából. Az SMSZ 1991 óta folyamatosan végzi a síoktató tanfolyamok szakmai elméleti és gyakorlati képzését. Az SMSZ tagságát jelenleg mintegy 500 szakképzett síoktató alkotja. Tagjaink munkáját és szakmai fejlődését az SMSZ által szervezett szakmai estek, tematikus táborok és egyéb közösségi programok segítik. Tanfolyamainkon neves oktatók és előadók biztosítják a sokoldalú és magas színvonalú szakképzést. A Testnevelési Egyetemmel közös szervezésben zajló sportoktató tanfolyamon megszerzett bizonyítvány nem csak itthon, de a külföldön is elfogadott. Szakképzett oktatóink hazai és külföldi síiskolákban, illetve az utazási irodák által szervezett vagy magán szervezésű utakon végzik oktatói munkájukat.

Végezd el velünk a képzést és légy Te is szervezetünk tagja, hogy együtt élhessük meg az újabb élményeket, sikereket, amelyeket a síoktató szakma nyújt!
A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) Magyarországon az egyetlen olyan havas sportok oktatásával foglalkozó egyesület, melynek minden működési engedéllyel rendelkező tagja rendelkezik sportoktatói vagy edzői szakképesítéssel sí vagy snowboard sportágban. Alapszabálya értelmében tagjai háromévente teljesítendő gyakorlati továbbképzésen vesznek részt, mely a működési engedély megszerzésének feltétele.
A síelni tanuló számára a jó felszerelés mellet legfontosabb a biztonságos síelés technikájának elsajátítása, mely leggyorsabban a szakszerű oktatással szerezhető meg. Az SMSZ alapvető feladatának tartja a havas sportok kultúrájának terjesztését. Szeretné elérni, hogy a téli sportok szerelmesei korszerű tudás birtokába jussanak és a pályákon minél nagyobb biztonsággal hódolhassanak kedvtelésüknek.

Szervezetünk szoros kapcsolatot ápol a hazai havas pályákkal és a tanpályákat üzemeltető síiskolákkal, melyek közül többen elnyerték az SMSZ által Minősített Síiskola tanúsítványt.

SZAKKÉPZÉS ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

Képzési rendszerünkben az alábbi fokozatok érhetők el:
  • SMSZ Síoktató* (1 csillagos)
  • SMSZ Síoktató** (2 csillagos)
  • SMSZ Síoktató*** (3 csillagos)
  • ISIA kártyás SMSZ Síoktató**** (4 csillagos)
  • SMSZ Hósportoktató
A képzési rendszer részletes leírásához kattints ide!

A sportoktató alapképzés terén az SMSZ együttműködik a Testnevelési Egyetem (TF) Továbbképző Központjával. A TF, mint képzőintézmény által meghirdetett tanfolyamon sajátítható el a sí-, és snowboardoktató szakma. A TF a sportoktatói tanfolyamok sportelméleti képzését biztosítja, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége pedig síoktatás szakmai gyakorlati, módszertani és elméleti képzését végzi. A sikeres vizsgákat követően a sportoktatói képzettségről az állami bizonyítványt a TF állítja ki, melynek elnevezése "sportoktató sí sportágban", illetve "sportoktató snowboard sportágban.

Információk az alapképzésről

A képzés minden évben ősszel indul, augusztus végi jelentkezési határidővel.

Az oktatóképzésben az egyik legfontosabb szempont, hogy a legkorszerűbb tudásanyag átadása azonos szemlélettel történjen. Az oktatóképzés egységes elméleti és gyakorlati tananyagát az un. "SMSZ Kiképző oktatók" csoportja a Szakmai Bizottság útmutatásai szerinti műhelymunkával dolgozza ki, fejleszti és továbbítja mind a síoktatók, mind a szabadidőben sportoló közönség felé.

Az SMSZ síoktatóiból válogatott bemutatócsapat (Hungarian Interski Demo Team, Magyar Síoktató Válogatott) 1990-ben alakult. Tagjai csak magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatók lehetnek. Többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ képzési tevékenységében.

Az SMSZ Demo Csapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.

AZ SMSZ SZERVETI MŰKÖDÉSE

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége közhasznú egyesületi formában működik az Alapszabályában elfogadott célok megvalósítása érdekében. Legfőbb döntéshozó szerve az évente összehívott Közgyűlés, melyen a szervezet rendes és pártoló tagjai tanácskoznak és hoznak döntéseket.

Gazdaságilag a Síoktatók Magyarországi Szövetsége működését és szakmai programjait a tagdíjakból, a felajánlott szja 1%-ból, illetve pályázatok útján szerzett támogatásokból fedezi.
SZJA 1% a síoktatóképzés javára

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Az SMSZ a nemzetközi kapcsolatok ápolásával és sportdiplomáciai tevékenységgel igyekszik szolgálni a sí- és egyéb havas sportok oktatásának ügyét.

A sí és más havas sportok oktatói szervezeteiből álló nemzetközi szövetségekben (INTERSKI International, IVSI, ISIA) a tagországokat egy hazai szervezet képviselheti. A képviseletre olyan, a havas sportok oktatásával foglalkozó szervezet jogosult, amelyik megfelel a nemzetközi standardoknak. Magyarországot a fenti három nemzetközi szövetségben az SMSZ képviseli. Aktívan részt vesz e nemzetközi szervezetek munkájában, biztosítva ezzel a szakmai és a sportbaráti kapcsolatok építését, fenntartását a nemzetközi oktatói szervezetekkel és a tagországok oktatóinak szervezeteivel.

Jelentős esemény volt, hogy 1990. márciusában tevékenységének elismeréseként az SMSZ-t felvették az klubrendszerben működő síoktatók nemzetközi szövetségébe (IVSI). Az IVSI (Internationaler Verband der Schneesport-Instruktoren) a nem főfoglalkozású síoktatók nemzetközi szervezete. Ezek az oktatók munkájukat a szabadidő aktív eltöltésére szerveződő egyesületekben, turistaszervezetekben, sportszervezetekben és egyéb keretek között oktatnak, többnyire főfoglalkozásuk mellett. Az SMSZ tagjai, ha az IVSI szakmai követelményeinek megfelelnek, és megszerzik a SMSZ Síoktató** minősítést, megkapják az IVSI nemzetközi minősítést is, ezzel az IVSI síoktatói igazolványt, amely bizonyos helyeken például kedvezményes síbérlet-vásárlásra jogosít.

Az IVSI tagság lehetőséget adott arra, hogy a nemzetközi síoktató szervezetek ernyőszervezetébe jelentkezzünk. 1991-ben az ausztriai St. Antonban rendezett INTERSKI Kongresszuson az SMSZ felvételt nyert a Síoktatók Nemzetközi Szövetségébe (INTERSKI International). Az INTERSKI International az ernyőszervezete a havas sportok oktatásával foglalkozó nemzetközi szövetségeknek. Négyévente rendezi világkongresszusait, amelyeken a résztvevő tagországok bemutatják szakmai tudásukat és vezető-oktatóik elméleti előadásokon és gyakorlati oktatásokon, un. workshopokon adják át egymásnak aktuális, az oktatás terén szerzett tapasztalatokat, új megoldásaikat. A magyar "síoktató válogatott", a democsapat a szervezet felvétele óta minden kongresszuson aktívan részt vett, bemutatót és a gyakorlati foglalkozásokat tartott. (1991. Ausztria, 1995. Japán, 1999. Norvégia, 2003. Svájc, 2007. Korea, 2011. Ausztria, 2015. Argentina, 2019. Bulgária).
2004. májusában az SMSZ-t felvették a hivatásos síoktatók nemzetközi szervezetébe az ISIA-ba (International Ski Instructors Association). E szervezet fontos szerepet tölt be a hivatásos síoktatók egységes képzési szintjének elérésében azzal, hogy megalkotta és közzétette a síoktatói hivatás gyakorlásához szükséges minimum feltételeket, azokat az elvárásokat, melyekkel a síoktatónak a munkavégzés során sítechnikai, metodikai és didaktikai tudásban, valamint a biztonság terén rendelkeznie kell. Az SMSZ a felvételi eljárás során képzési és továbbképzési rendszerét az ISIA ajánlásnak megfelelően alakította át, így jelenleg négyszintű képzési rendben fejlődhetnek a magyar síoktatók.

Az ISIA szervezeti és szakmai munkáját többek között azzal is segítettük, hogy 2010-ben és 2015-ben az ISIA Elnökségének üléseit, 2011-ben pedig a biztonságos síoktatás kérdésével foglalkozó szakmai konferenciáját szerveztük meg Budapesten.

A magyar síoktatás és síoktatóképzés mára olyan szintet ért el, amely kivívta a nemzetközi szakmai szervezetek elismerését. Ennek köszönhető, hogy az IVSI Elnöksége felkérte szervezetünket a 2009. évi IVSI Kongresszus megszervezésére és lebonyolítására, amely 11 ország részvételével 2009. januárjában a Mátraszentistváni Síparkban rendeztünk meg nagy sikerrel. Az azóta eltelt időszakban nem volt olyan nemzetközi esemény, amelyen ne került volna említésre etalonként a magyar találkozó.

Nemzetközi kapcsolatok ápolása terén tovább komoly siker volt, amikor 2013-ban az SMSZ elnökét, dr. Egri Katalin a síoktatók világszervezete, az Interski International 1. sz. alelnökévé választották két évre. 2017. tavaszán pedig két másik nemzetközi síoktató szövetség tagsága szavazott bizalmat neki és beválasztotta az ISIA és az IVSI elnökségébe négy évre.

Bővebb infó: http://sioktatas.hu/
Kapcsolódó szervezetek:
Kapcsolódó cikkek:
Támogasd adód 1%-ával a sísportot! Még több hazai helyszínen lehet sítanpálya és műjégpálya Sí segédoktató tanfolyam indul 2021. október 8-án Élváltás - az SMSZ szakmai estjén mutatták be a videót Legyél síoktató! Válaszd az SMSZ oktatóképzését! Interski delegáció 2019 - Lakatos Péter Interski delegáció 2019 - Hodován Zsuzsanna Interski delegáció 2019 - Bojkó Balázs Interski delegáció 2019 - Fábián Attila Interski 2019 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait Interski delegáció 2019 - Czifra Katalin Interski delegáció 2019 - Dr. Béki Piroska Interski delegáció 2019 - dr. Egri Katalin Interski delegáció 2019 - Kúti Gergő Interski delegáció 2019 - Tettamanti Gábor Interski delegáció 2019 - Dalos Péter Interski delegáció 2019 - Végh András Interski delegáció 2019 - Pásztory Gábor Interski delegáció 2019 - Fódi Gábor Interski delegáció 2019 - Rudolf Ágota Interski delegáció 2019 - Szende Lilla Interski delegáció 2019 - Polacskó István Interski delegáció 2019 - Polacskó Dániel Interski delegáció 2019 - Kiss Dániel Interski delegáció 2019 - Hargitai László Interski delegáció 2019 - Udvarnoki Gergő Interski delegáció 2019 - Koloszár Balázs Interski delegáció 2019 - Dr. Dosek Ágoston Interski delegáció 2019 - Vass Judit Interski delegáció 2019 - ifj. Kovács Tamás Pamporovoban lesz a Síoktatók Világtalálkozója Emléktábla az örökös magyar síbajnok tiszteletére Magyar democsapatok sikerei a Formációs Sí EB-n Indul a sítáborszezon - ügyeljünk a biztonságra! 2018. január 21-én lesz a Hó Világnapja Ismerd meg az SMSZ síoktató képzések rendszerét! 2016. január 17-én lesz a Hó Világnapja Tisztújító Közgyűlést tartott az SMSZ INTERSKI 2015 - Interjú Dr. Egri Katalinnal Interski delegáció 2015 - Dr. Egri Katalin, az SMSZ elnöke Interski 2015 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait Így készül a democsapat az Interski Kongresszusra Kaprunban gyakorolt a Magyar Demo Csapat 25. születésnapját ünnepelte a Síoktatók Szövetsége Elhunyt Kerese János, az SMSZ tiszteletbeli elnöke SMSZ szakmai évadnyitó volt a Pasaréti Síiskolában Sportdiplomáciai siker a síoktatóknál Tulcsik Melinda ezüstös olasz hétvégéje Tulcsik Melinda dobogós lett a Siketek Európa Kupáján Beszámoló az SMSZ oktatóinak továbbképzéséről SMSZ állásfoglalás a gyermek síbalesetek elkerüléséről Megelőzhetők a síbalesetek? - konferencia beszámoló Beszámoló az Interski Kongresszusról Az SMSz 22. évadnyitó találkozója Visegrádon INTERSKI 2011 - Interjú Ozsváth Miklóssal Sikert aratott a magyar democsapat az INTERSKI-n Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson Véget ért az IVSI Kongresszus IVSI 2009 - Mátraszentistván a "világ közepe" IVSI Kongresszus 2009 Mátra Az új democsapat vezetőjét és tagjait keresi az SMSZ INTERSKI Kongresszus 2007 A síoktató felelőssége 2006. május 19. - Konferencia a sísport jövőjéről Új síoktató filmek a magyar piacon (Síakadémia és SMSZ) Új képzési rendszer a hazai síoktatóképzésben Ozsváth Miklós, a magyar demo csapat vezetője Kérdések és válaszok a síoktatástól
Kapcsolódó galériák:
Kapcsolódó videók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »