Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Síoktatók Magyarországi Szövetsége - SMSZ

OKJ-s oktatóképzés, szakmai továbbképzés, minősítő vizsgák szervezése, oktatói működési engedély kiadása, síoktatók és más havas sport oktatók érdekképviselete
Szakképzett, működési engedéllyel rendelkező síoktatók nyilvántartása
Cím
1037 Budapest, Bécsi út 314. B. lph. I. 2.
Telefon
387-2186
06-20 945-8470

SÍOKTATÁS MESTERFOKON

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése, valamint érdekképviseletének ellátása céljából. Az SMSZ 1991 óta folyamatosan végzi a síoktató tanfolyamok szakmai elméleti és gyakorlati képzését. Az SMSZ tagságát jelenleg mintegy 500 szakképzett síoktató alkotja. Tagjaink munkáját és szakmai fejlődését az SMSZ által szervezett szakmai estek, tematikus táborok és egyéb közösségi programok segítik. Tanfolyamainkon neves oktatók és előadók biztosítják a sokoldalú és magas színvonalú szakképzést. A Testnevelési Egyetemmel közös szervezésben zajló sportoktató tanfolyamon megszerzett bizonyítvány nem csak itthon, de a külföldön is elfogadott. Szakképzett oktatóink hazai és külföldi síiskolákban, illetve az utazási irodák által szervezett vagy magán szervezésű utakon végzik oktatói munkájukat.

Végezd el velünk a képzést és légy Te is szervezetünk tagja, hogy együtt élhessük meg az újabb élményeket, sikereket, amelyeket a síoktató szakma nyújt!
A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) Magyarországon az egyetlen olyan havas sportok oktatásával foglalkozó egyesület, melynek minden működési engedéllyel rendelkező tagja rendelkezik sportoktatói vagy edzői szakképesítéssel sí vagy snowboard sportágban. Alapszabálya értelmében tagjai háromévente teljesítendő gyakorlati továbbképzésen vesznek részt, mely a működési engedély megszerzésének feltétele.
A síelni tanuló számára a jó felszerelés mellet legfontosabb a biztonságos síelés technikájának elsajátítása, mely leggyorsabban a szakszerű oktatással szerezhető meg. Az SMSZ alapvető feladatának tartja a havas sportok kultúrájának terjesztését. Szeretné elérni, hogy a téli sportok szerelmesei korszerű tudás birtokába jussanak és a pályákon minél nagyobb biztonsággal hódolhassanak kedvtelésüknek.

Szervezetünk szoros kapcsolatot ápol a hazai havas pályákkal és a tanpályákat üzemeltető síiskolákkal, melyek közül többen elnyerték az SMSZ által Minősített Síiskola tanúsítványt.

SZAKKÉPZÉS ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

Képzési rendszerünkben az alábbi fokozatok érhetők el:
  • SMSZ Síoktató* (1 csillagos)
  • SMSZ Síoktató** (2 csillagos)
  • SMSZ Síoktató*** (3 csillagos)
  • ISIA kártyás SMSZ Síoktató**** (4 csillagos)
  • SMSZ Hósportoktató
A képzési rendszer részletes leírásához kattints ide!

A sportoktató alapképzés terén az SMSZ együttműködik a Testnevelési Egyetem (TF) Továbbképző Központjával. A TF, mint képzőintézmény által meghirdetett tanfolyamon sajátítható el a sí-, és snowboardoktató szakma. A TF a sportoktatói tanfolyamok sportelméleti képzését biztosítja, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége pedig síoktatás szakmai gyakorlati, módszertani és elméleti képzését végzi. A sikeres vizsgákat követően a sportoktatói képzettségről az állami bizonyítványt a TF állítja ki, melynek elnevezése "sportoktató sí sportágban", illetve "sportoktató snowboard sportágban.

Információk az alapképzésről

A képzés minden évben ősszel indul, augusztus végi jelentkezési határidővel.

Az oktatóképzésben az egyik legfontosabb szempont, hogy a legkorszerűbb tudásanyag átadása azonos szemlélettel történjen. Az oktatóképzés egységes elméleti és gyakorlati tananyagát az un. "SMSZ Kiképző oktatók" csoportja a Szakmai Bizottság útmutatásai szerinti műhelymunkával dolgozza ki, fejleszti és továbbítja mind a síoktatók, mind a szabadidőben sportoló közönség felé.

Az SMSZ síoktatóiból válogatott bemutatócsapat (Hungarian Interski Demo Team, Magyar Síoktató Válogatott) 1990-ben alakult. Tagjai csak magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatók lehetnek. Többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ képzési tevékenységében.

Az SMSZ Demo Csapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.

AZ SMSZ SZERVETI MŰKÖDÉSE

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége közhasznú egyesületi formában működik az Alapszabályában elfogadott célok megvalósítása érdekében. Legfőbb döntéshozó szerve az évente összehívott Közgyűlés, melyen a szervezet rendes és pártoló tagjai tanácskoznak és hoznak döntéseket.

Gazdaságilag a Síoktatók Magyarországi Szövetsége működését és szakmai programjait a tagdíjakból, a felajánlott szja 1%-ból, illetve pályázatok útján szerzett támogatásokból fedezi.
SZJA 1% a síoktatóképzés javára
SZJA 1% a síoktatóképzés javára

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Az SMSZ a nemzetközi kapcsolatok ápolásával és sportdiplomáciai tevékenységgel igyekszik szolgálni a sí- és egyéb havas sportok oktatásának ügyét.

A sí és más havas sportok oktatói szervezeteiből álló nemzetközi szövetségekben (INTERSKI International, IVSI, ISIA) a tagországokat egy hazai szervezet képviselheti. A képviseletre olyan, a havas sportok oktatásával foglalkozó szervezet jogosult, amelyik megfelel a nemzetközi standardoknak. Magyarországot a fenti három nemzetközi szövetségben az SMSZ képviseli. Aktívan részt vesz e nemzetközi szervezetek munkájában, biztosítva ezzel a szakmai és a sportbaráti kapcsolatok építését, fenntartását a nemzetközi oktatói szervezetekkel és a tagországok oktatóinak szervezeteivel.

Jelentős esemény volt, hogy 1990. márciusában tevékenységének elismeréseként az SMSZ-t felvették az klubrendszerben működő síoktatók nemzetközi szövetségébe (IVSI). Az IVSI (Internationaler Verband der Schneesport-Instruktoren) a nem főfoglalkozású síoktatók nemzetközi szervezete. Ezek az oktatók munkájukat a szabadidő aktív eltöltésére szerveződő egyesületekben, turistaszervezetekben, sportszervezetekben és egyéb keretek között oktatnak, többnyire főfoglalkozásuk mellett. Az SMSZ tagjai, ha az IVSI szakmai követelményeinek megfelelnek, és megszerzik a SMSZ Síoktató** minősítést, megkapják az IVSI nemzetközi minősítést is, ezzel az IVSI síoktatói igazolványt, amely bizonyos helyeken például kedvezményes síbérlet-vásárlásra jogosít.

Az IVSI tagság lehetőséget adott arra, hogy a nemzetközi síoktató szervezetek ernyőszervezetébe jelentkezzünk. 1991-ben az ausztriai St. Antonban rendezett INTERSKI Kongresszuson az SMSZ felvételt nyert a Síoktatók Nemzetközi Szövetségébe (INTERSKI International). Az INTERSKI International az ernyőszervezete a havas sportok oktatásával foglalkozó nemzetközi szövetségeknek. Négyévente rendezi világkongresszusait, amelyeken a résztvevő tagországok bemutatják szakmai tudásukat és vezető-oktatóik elméleti előadásokon és gyakorlati oktatásokon, un. workshopokon adják át egymásnak aktuális, az oktatás terén szerzett tapasztalatokat, új megoldásaikat. A magyar "síoktató válogatott", a democsapat a szervezet felvétele óta minden kongresszuson aktívan részt vett, bemutatót és a gyakorlati foglalkozásokat tartott. (1991. Ausztria, 1995. Japán, 1999. Norvégia, 2003. Svájc, 2007. Korea, 2011. Ausztria, 2015. Argentina, 2019. Bulgária).
2004. májusában az SMSZ-t felvették a hivatásos síoktatók nemzetközi szervezetébe az ISIA-ba (International Ski Instructors Association). E szervezet fontos szerepet tölt be a hivatásos síoktatók egységes képzési szintjének elérésében azzal, hogy megalkotta és közzétette a síoktatói hivatás gyakorlásához szükséges minimum feltételeket, azokat az elvárásokat, melyekkel a síoktatónak a munkavégzés során sítechnikai, metodikai és didaktikai tudásban, valamint a biztonság terén rendelkeznie kell. Az SMSZ a felvételi eljárás során képzési és továbbképzési rendszerét az ISIA ajánlásnak megfelelően alakította át, így jelenleg négyszintű képzési rendben fejlődhetnek a magyar síoktatók.

Az ISIA szervezeti és szakmai munkáját többek között azzal is segítettük, hogy 2010-ben és 2015-ben az ISIA Elnökségének üléseit, 2011-ben pedig a biztonságos síoktatás kérdésével foglalkozó szakmai konferenciáját szerveztük meg Budapesten.

A magyar síoktatás és síoktatóképzés mára olyan szintet ért el, amely kivívta a nemzetközi szakmai szervezetek elismerését. Ennek köszönhető, hogy az IVSI Elnöksége felkérte szervezetünket a 2009. évi IVSI Kongresszus megszervezésére és lebonyolítására, amely 11 ország részvételével 2009. januárjában a Mátraszentistváni Síparkban rendeztünk meg nagy sikerrel. Az azóta eltelt időszakban nem volt olyan nemzetközi esemény, amelyen ne került volna említésre etalonként a magyar találkozó.

Nemzetközi kapcsolatok ápolása terén tovább komoly siker volt, amikor 2013-ban az SMSZ elnökét, dr. Egri Katalin a síoktatók világszervezete, az Interski International 1. sz. alelnökévé választották két évre. 2017. tavaszán pedig két másik nemzetközi síoktató szövetség tagsága szavazott bizalmat neki és beválasztotta az ISIA és az IVSI elnökségébe négy évre.

Bővebb infó: http://sioktatas.hu/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
2024.02.09.
Műanyagborítású tanpályát és síházat adtak át Szokolyán
2023.11.17.
Újabb sítanpályák építésére lehet támogatást szerezni
2023.11.07.
Élménybeszámolót tartott az INTERSKI delegáció
2023.10.18.
A Puskás Arénában lesz az ország legnagyobb sportkonferenciája
2023.09.19.
Idén már ősztől indul a „Hejhó, síelni jó! Nyílt Sítanpályák Program"
2023.09.18.
Sí segédoktató képzés indul Magyarországon
2023.08.09.
Szeretnél síoktató lenni? Most kell jelentkezni a képzésre!
2023.04.20.
Támogasd adód 1%-ával a sísportot!
2023.03.31.
Interski 2023 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait
2023.03.28.
Élőben láthatjuk 35 ország democsapatának bemutatóit
2023.03.24.
Megérkezett a magyar delegáció a Síoktatók Világtalálkozójára
2022.11.16.
Síoktató legendáink: filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés a TF-en
2022.09.29.
Elhunyt a legtöbb magyar bajnoki címet szerzett síelő
2022.09.21.
5576 gyermek vett részt a "Hejhó, síelni jó!" programban
2022.02.22.
Még több hazai helyszínen lehet sítanpálya és műjégpálya
2021.10.04.
Sí segédoktató tanfolyam indul 2021. október 8-án
2020.12.21.
Élváltás - az SMSZ szakmai estjén mutatták be a videót
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Pásztory Gábor
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Vass Judit
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Lakatos Péter
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Bojkó Balázs
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Czifra Katalin
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Kúti Gergő
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Végh András
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Rudolf Ágota
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Polacskó István
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Kiss Dániel
2019.03.20.
Interski 2019 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Udvarnoki Gergő
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - dr. Egri Katalin
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Dr. Dosek Ágoston
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Dalos Péter
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Fódi Gábor
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - ifj. Kovács Tamás
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Szende Lilla
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Hodován Zsuzsanna
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Polacskó Dániel
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Fábián Attila
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Hargitai László
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Dr. Béki Piroska
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Tettamanti Gábor
2019.03.20.
Interski delegáció 2019 - Koloszár Balázs
2019.03.14.
Pamporovoban lesz a Síoktatók Világtalálkozója
2018.11.27.
Emléktábla az örökös magyar síbajnok tiszteletére
2018.04.29.
Magyar democsapatok sikerei a Formációs Sí EB-n
2017.10.24.
Indul a sítáborszezon - ügyeljünk a biztonságra!
2017.08.15.
2018. január 21-én lesz a Hó Világnapja
2016.07.29.
Ismerd meg az SMSZ síoktató képzések rendszerét!
2016.01.12.
2016. január 17-én lesz a Hó Világnapja
2015.12.11.
Tisztújító Közgyűlést tartott az SMSZ
2015.10.29.
INTERSKI 2015 - Interjú Dr. Egri Katalinnal
2015.10.15.
Interski delegáció 2015 - Dr. Egri Katalin, az SMSZ elnöke
2015.09.08.
Interski 2015 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait
2015.08.27.
Így készül a democsapat az Interski Kongresszusra
2015.06.09.
Kaprunban gyakorolt a Magyar Demo Csapat
2014.09.16.
25. születésnapját ünnepelte a Síoktatók Szövetsége
2014.03.21.
Elhunyt Kerese János, az SMSZ tiszteletbeli elnöke
2013.10.04.
SMSZ szakmai évadnyitó volt a Pasaréti Síiskolában
2013.09.17.
Sportdiplomáciai siker a síoktatóknál
2013.02.14.
Tulcsik Melinda ezüstös olasz hétvégéje
2013.01.21.
Tulcsik Melinda dobogós lett a Siketek Európa Kupáján
2012.10.30.
Beszámoló az SMSZ oktatóinak továbbképzéséről
2012.05.02.
SMSZ állásfoglalás a gyermek síbalesetek elkerüléséről
2012.04.24.
Megelőzhetők a síbalesetek? - konferencia beszámoló
2011.10.04.
Beszámoló az Interski Kongresszusról
2011.09.27.
Az SMSz 22. évadnyitó találkozója Visegrádon
2011.02.01.
INTERSKI 2011 - Interjú Ozsváth Miklóssal
2011.01.26.
Sikert aratott a magyar democsapat az INTERSKI-n
2009.03.01.
Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson
2009.02.02.
Véget ért az IVSI Kongresszus
2009.01.29.
IVSI 2009 - Mátraszentistván a "világ közepe"
2009.01.16.
IVSI Kongresszus 2009 Mátra
2007.09.15.
Az új democsapat vezetőjét és tagjait keresi az SMSZ
2007.02.01.
INTERSKI Kongresszus 2007
2006.10.13.
A síoktató felelőssége
2006.05.24.
2006. május 19. - Konferencia a sísport jövőjéről
2005.11.15.
Új síoktató filmek a magyar piacon (Síakadémia és SMSZ)
2004.10.13.
Új képzési rendszer a hazai síoktatóképzésben
2003.02.20.
Ozsváth Miklós, a magyar demo csapat vezetője
2001.10.18.
Kérdések és válaszok a síoktatástól
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.