Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Még több hazai helyszínen lehet sítanpálya és műjégpálya

2022.02.22. sielok.hu

Az Aktív Települések Programnak köszönhetően idén közel 3 milliárd forint értékben épülnek olyan létesítmények, melyek legfontosabb célja, hogy kortól függetlenül bárki aktív életet élhessen a lakókörnyezete közelében.
Így bringapályák, görparkok, futókörök, mászótermek, sítanpályák, illetve műjégpályák fejlesztése valósul meg, összesen nagyjából 100 helyszínen az országban. A szakmai szervezetekkel közösen elbírált pályamunkák révén ebben az évben minden eddiginél nagyobb mértékben bővülnek az aktív életmód lehetőségei. A program lebonyolítója az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

Az Aktív Települések Program célja, hogy egyre több lehetőség csábítson mindenkit az aktív testmozgásra a lakókörnyezete közelében. A kerékpáros lehetőségek színesítése érdekében folytatódott az Országos Bringapark Program, újabb futókörök építését támogatja az Országos Futópálya-építési Program, az Országos Görpark Program az extrém sportok fanatikusainak hoz létre speciális parkokat, valamint az adrenalinfüggő fal- és sziklamászók legnagyobb örömére tovább bővülnek a sportmászással kapcsolatos lehetőségek is. A téli sportok szerelmesei sem maradnak majd mozgási lehetőség nélkül, hiszen az Országos Sítanpálya-építési Program és az Országos Műjégpálya Program nekik kedvez.

A kedvezményezett települések listája országos lefedettséget mutat, így kisebb lélekszámú községek éppúgy megtalálhatóak benne, mint a nagyobb lakossággal rendelkező városok. A támogatásokra minden olyan önkormányzat, önkormányzati szerv, nemzeti park igazgatóság, erdészeti szervezet, sportegyesület, natúrpark, egyházi szervezet, illetve egyéb civil- és gazdasági szervezet jelentkezhetett, amely többek között vállalta, hogy az így megvalósuló beruházását még az idén megvalósítja. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy „ugyan műjégpálya létesítésére még lehet jelentkezi, de a többi program zárása után egyértelműen kijelenthető az idei rekord. Még soha nem épült egyetlen év alatt közel 100 olyan létesítmény, amely ennyire egyszerűen, ekkora volumenben támogatná országosan a mindennapos testmozgás lehetőségét.”

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) koordinálásával a bringapark program keretein belül pumpapálya, BMX cross, triál, dirt, erdei single trail pálya, BMX freestyle pályák megvalósítására lehetett jelentkezni. Az elmúlt két évben 56 bringapark építését támogatta az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, amit 2022-ben további 48 új helyszín követ majd. A futópálya-építési program a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) bevonásával zajlik, melynek eredményeként jön létre 8 db városi rekortán borítású futókör a már eddig megépült 19 másik mellé. A pályák népszerűsítésére a szövetség 2022-ben is megrendezi a Futókörök Napját, a 2022. május 21-ei eseményen a frissen átadott pályákkal együtt akár 16 ezer ember gyűjtheti a kilométereket.

2016-ban döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról, hogy a gördeszkázás is olimpiai sportág legyen, ami a tavalyi tokiói olimpián mutatkozott be. Ha szeretnénk, hogy egyszer magyar versenyzőnek is legyen esélye a sportágban hazánkat képviselni, akkor javítani kell az infrastrukturális feltételeket, azaz pályákra van szükség. A Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (MOGGSZ) szakmai felügyeletével futó programban idén 3 új pálya építése részesül támogatásban. Az extrém sportok másik nagy területén a támogatásokat (építés, felújítás, bővítés) a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) készíti elő. A szervezet munkájának köszönhetően a 2021-ig épült vagy megújult 27 mászóterem fejlesztése ebben az évben további 16 létesítménnyel bővül.

A tavalyi év két nagy újítása volt a műanyag sítanpályák, valamint a műjégpályák támogatása olyan helyszíneken, amelyeknek a 30 kilométeres körzetében nem működnek ilyen pályák. A Síoktatók Magyarországi Szövetségének (SMSZ) szempontjai alapján a tavaly támogatott 3 sítanpálya után idén további 4 részesült támogatásban. Azonban műjégpálya építésére vagy bérlésére még mindig lehet jelentkezni, egészen 2022. március 11-ig. A támogatási keretösszeg idén is 200 millió forint, a pályázati feltételek pedig itt érhetőek el. A tavaly decemberben megnyílt 13 új műjégpálya népszerűségét figyelembe véve idén akár további 20 korcsolyapályával is bővülhet a 2021-es eredmény.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.