Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Teltházas volt az első Aktív Magyarország Konferencia

2019.12.03. Wesselényi Andrea

Kétnapos konferenciát rendezett Budapesten az aktív turizmus népszerűsítésére 2019. november 28-29-én az idén megalakult Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. Hogyan valósítható meg a fenntartható turizmus? Milyen módszerekkel lehet kistérséget fejleszteni? Milyen pozitív nemzetközi példákból lehet tanulni? Hogyan lehet kimozdítani az embereket a fotelból? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek és adtak válaszokat a konferencia előadói.
Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy tárcája szeretné közelebb vinni az emberekhez a természetet, ennek érdekében a most záruló EU-ciklusban több mint 40 milliárd forint jutott hazai és uniós forrásból a természeti értékek megőrzését és bemutatását célzó beruházásokra.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos előadásában ismertette, hogy 2010 óta több mint 100 erdei szállást újítottak fel, 45 látogatóközpont és több kilátó épült vagy újult meg. A kisvasút-felújítási program 2. ütemére a következő 3 évben 12 milliárd forint jut, 137 vízitúra-megállóhely fejlesztése indult meg, vízitúra-szervező applikáció készült, 4 helyen új via ferratát építettek ki, emellett több helyen is voltak sípálya fejlesztések, állami támogatással ülőlift létesült Mátraszentistvánban és Eplényben is. Jelenleg folyamatban vannak a síház felújítások több helyszínen is (Nagyhideghegy, Normafa, Bánkút, Pécs).
Révész Máriusz a Mátraszentistváni ülőlift átadásán - MTI Fotó: Komka Péter
Révész Máriusz a Mátraszentistváni ülőlift átadásán - MTI Fotó: Komka Péter
Fejlődik a kerékpáros turizmus is: a Velencei-tónál évente 170 ezren, a Balatonnál 120 ezren, a Tisza-tónál 57 ezren indulnak kerékpáros túrára – ismertette a kormánybiztos. Rövidesen e-kerékpárokat kapnak a nemzeti parkok, és jövőre Magyarországon indul a Giro d’Italia kerékpárverseny is.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója "Új szemlélet az aktív- és ökoturizmus kommunikációjában" címmel tartott előadást. "Tömegturizmus helyett fenntartható turizmus a cél, ahogy egyensúly jön létre a természetvédelem és a turizmus között. Az utazók ne csak fogyasszanak, hanem többé váljanak az úttól!" - fogalmazta meg, Petényi Mirkó, aki azt is elmondta, hogy hamarosan létrejön az Aktív Magyarország Portál, amely az aktív utazási formák iránt érdeklődőket fogja segíteni a választásban. Folyamatosan keresik a projekthez az együttműködő partnereket.

Az előadások után kerekasztal beszélgetések következtek, ahol a média és a turisztikai régiók illetve projektek képviselői osztották meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel. A sielok.hu képviseletében magam is meghívást kaptam az egyik szekció beszélgetésre, melynek témája "Aktív turisztikai élmények és csomagajánlatok nagyközönséghez való eljuttatása" volt. A síturizmus iránt jelenleg növekvő kereslet tapasztalható európa-szerte - állapították meg a résztvevők egybehangzóan. Már nem feltétlenül a jóárasított csomagajánlatot, hanem az egyedi élményt és a minőséget keresik az utazók.
Az első nap utolsó előadását Máté Bence, a világhírű magyar természetfotós tartotta, hatalmas sikerrel. Zseniális képeit és történeteit hosszú tapssal díjazta a hallgatóság. Aznap első dolgom volt megnézni Bence nagyszabású kültéri kiállítását a felújított Podmaniczky-téren, és azóta is a hatása alatt vagyok.

A profin szervezett konferencián a résztvevők száma elérte a helyszín (Bálna) adottságainak megfelelő maximális (250 fő) létszámot, ami arra utal, hogy igény van hasonló tartalmú rendezvény szervezésére a jövőben is. Információink szerint 2020 márciusában rendezik meg a következő Aktív Magyarország Konferenciát.
A két napos konferencia teljes programja és az előadókról bővebb infó itt található: https://aofk.hu/aktiv-magyarorszag-konferencia-program/
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.