Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elkészült a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia: a sípályákat is érinti

2023.03.07. MTI / sielok.hu

Társadalmi vitára kész a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia, mától egy hónapig mindenki elküldheti az észrevételeit emailben - jelentette be az aktív Magyarországért felelős államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár | Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Révész Máriusz ismertette, hogy a stratégia kijelöli a belföldi turizmus fejlesztési irányait, hosszú távra meghatározhatja Magyarország arculatát, emellett növelheti a külföldiek, főképp a szomszédos államokból érkezők számát is. Az aktív turizmus fellendítése ugyanakkor főképp a belföldi vendégforgalmat élénkítheti, ami az itthon elköltött összegek növelése mellett a vidéki térségeknek kitörési lehetőséget, az ott élőknek megélhetést jelent - mutatott rá.

A stratégia kidolgozását a társadalmi és gazdasági előnyök mellett egészségvédelmi szempontok ugyancsak indokolják, hiszen az aktív kikapcsolódás kedvező hatásai nemzetgazdasági szinten is érzékelhetők - tette hozzá.

A Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta, hogy a szabadidő tevékeny eltöltése világszerte népszerű, belföldön pedig a koronavírus-járvány óta különösen nagy a fejlődés. A fejlesztési lehetőségek szintén kedveznek az aktív turizmusnak, hiszen a következő években csaknem 270 milliárd forint juthat idegenforgalmi beruházásokra. A legfontosabb feladat most a források hatékony felhasználása lesz, ügyelve a környezeti szempontokra és az érintettek érdekeire, valamint arra, hogy mindenütt az ott elérhető összes túralehetőség fejlesztésére jusson keret - mondta Révész Máriusz.

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója a szemléletváltás jelentőségét hangsúlyozta a fejlesztésekben. Baráth Gergely szerint elszigetelt projektek helyett egymáshoz kapcsolódó, hálózatot alkotó idegenforgalmi beruházásokra van szükség, és ugyancsak nyilvánvaló, hogy a nemzeti koncepcióval párhuzamosan térségi szintű terveket, termékcsomagokat is ki kell alakítani, a turisztikai régiókat az idegenforgalmi attrakciók és az infrastruktúra fejlesztésén túl egységes helyi arculattal lehet vonzóvá tenni. Az aktív turisztikai stratégia előkészítéséhez hozzátartozott a célközönség, valamint a hosszú távú fenntarthatóság felmérése is - közölte.

A Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója szintén úgy véli, hogy a pontszerű idegenforgalmi kezdeményezések rendszerbe szerveződve, állami szerepvállalással, átfogó stratégia mentén működhetnek jól. Tassy Márk szerint az érdeklődés szintén egyértelmű, példaként hozta, hogy a Kék Túrát ma háromszor annyian teljesítik, mint néhány éve, és ennél is jóval többen kezdenek neki.

A Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia az AÖFK honlapján olvasható, kedden a kormany.hu oldalon is közzéteszik. A társadalmi vitához hozzászólók észrevételeit elektronikus levélben fogadják április 12-ig, a nats@aofk.hu címre cégek, szervezetek és magánszemélyek is írhatnak javaslatokat.
Az online közzétett 164 oldalas Stratégia a 77. és 112. oldalán foglalkozik a sípályákkal. A dokumentum és a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján 2023-2030 között összesen 5 milliárd forintot szánnak a komplex síközpontok és sífutópályák fejlesztésére, előtérbe helyezve a négyévszakos fejlesztéseket. A helyszínek, ahol számíthatunk fejlesztésekre: Eplény, Mátraszentistván, Kékestető, Visegrád, Bánkút és Sátoraljaújhely. Sífutásra alkalmas infrastruktúra fejlesztése várható Bükkszentkereszt, Galyatető és Normafa helyszíneken. Dobogókőn és Nagy-hideg-hegyen az adottságok miatt nem terveznek sípálya bővítést és felvonó építést, viszont Lillafüreden létesülhet sípálya a meglévő libegőhöz kapcsolódóan. - mondta el kérdésünkre válaszul Révész Máriusz.
Részlet a stratégia dokumentációból (77. oldal)
Részlet a stratégia dokumentációból (77. oldal)
KOMMENTEK
magnum56 | 2023.03.07. 21:48
"...5 milliárd forintot szánnak a komplex síközpontok és sífutópályák fejlesztésére, előtérbe helyezve a négyévszakos fejlesztéseket. "

Magyarul nem síközpontokra szánják a pénzt, hanem egyéb nyári sportok fejlesztésére. Ami szintén nem rossz terv, csak akkor nem kellene hülyíteni ígéretekkel a síelőket.
BorsosL62 | 2023.03.08. 08:24
És Bánkút hol van? A legjobb adottságok, a legkevesebb pénz !
magnum56 | 2023.03.08. 10:36
Bánkút magasan van és a pályák északi fekvésűek, ez előnyösnek látszik. De csak addig volt az, amíg természetes havon síeltek az emberek. Sokáig megmaradt a hó. Én még április elején is síeltem ott valamikor régen. De a helyzet megváltozott, egyre kevesebb lett a természetes hó.
Ma már azok a terepek vannak előnyben, ahol havat lehet gyártani. Ehhez azonban sok víz kell, ami Bánkúton nem áll rendelkezésre. A Lillafüredi tóból lehetne ellátni vízzel, de ennek kiépítése többszáz milliós nagyságrendű, és az üzemeltetés is igen drága lenne.
Itt inkább a a nyári sportok (briga, túrisztika, stb.) fejlesztésének lenne értelme. De téli sícentrum kiépítése Bánkúton, egy soha meg nem térülő, anyagilag fenntarthatatlan beruházás lenne. Mondom én, aki a Bükk közelében lakom.
Sokkal jobb adottságokkal rendelkezik Szilvásvárad, de azt még csak meg sem említik. Pedig ott van víz, parkoló, éttermek, szállások, és sípályának alkalmas terep is.
sneeuw | 2023.03.08. 12:40
"Lillafüreden létesülhet sípálya a meglévő libegőhöz kapcsolódóan."

Ezt a ziccert kár lett volna kihagyni. Örülök, hogy valaki felhívta rá a figyelmüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.