Menü ≡

Tervek Kékesen: új kabinos lift, csákányos lift

2017.12.18. | Szerző: sielok.hu
A Mátra és a Kékestető komplex fejlesztéséről hozott kormányhatározatokról tartott múlt héten sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Gyöngyösön. Új kabinos lift, új csákányos lift, felújított hóágyúrendszer, új parkoló és új szánkópálya a tervek között.
h i r d e t é s
A Kékes Online beszámolója szerint a képviselő elmondta: a kormány megtárgyalta és elfogadta a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításához szükséges koncepciót, valamint a Kékestető aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú fejlesztési programjának elkészítéséről szóló előterjesztést. A Mátra fejlesztését illetően évtizedek óta nem született hasonló jelentőségű döntés – hangsúlyozta Horváth László.

A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter feladata, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával 2018. február 28-áig készítse el a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térségre, 2018. június 30-ai határidőre pedig az ehhez szervesen illeszkedő, Kékestetőre vonatkozó szakmai javaslatát, fejlesztési programját. Utóbbi tekintetében jó hír, hogy a kormányhatározat a térségben rég várt, Mátraházát és Kékestetőt összekötő kabinos felvonó létrehozását is nevesíti. A négyévszakos kabinos felvonó az előterjesztés szerint kis helyigénnyel, szinte zajkibocsátás nélküli szerkezeti elemekkel, alacsony környezeti terheléssel megépíthető.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A kormányhatározat értelmében tehát önálló tervdokumentum készül a jelenleg méltánytalanul elhanyagolt állapotban lévő, ám magas látogatottságú Kékestető fejlesztésére, melyben kidolgoznak egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt, továbbá elkészülnek az engedélyezési és létesítési tervdokumentációk is. Az előterjesztés az említett kabinos felvonó mellett még további 9 fejlesztési elemet tart indokoltnak a Kékesen:
  • Szánkó és kerékpáros pálya kialakítása a déli sípálya környezetében.
  • Az egykori északi sípálya újraindítása, csákányos felvonó létrehozása
  • 1000 férőhelyes parkoló kialakítása Mátraházán.
  • A parkolási kapacitás növelése a Honvéd üdülőnél található parkolóöbölben
  • A távvezetékes vízhálózat megújítása és a hóágyú-üzemeltetés biztosítása, a hóbiztos napok számának növelése és további szállásfejlesztési projektek megvalósíthatósága érdekében.
  • A csúcskő környezetében közösségi terek, játszóterek, hegyimentő-állomás és korszerű vizesblokkok építése.
  • A tv-toronyban a mai kor elvárásainak megfelelő nemzeti parki kiállítótér, terasz-bár és teraszos rendezvényterem kialakítása.
  • Tematikus körutak, tanösvények létesítése a klimatikus gyógyhely minősítésű Kékestetőn az itt gyógyuló betegek és az ide látogató turisták részére
  • A Kékestető első fejlesztőjéről elnevezett Csonka-villa fejlesztése
A tervezett fejlesztések alapvető célja a térség turisztikai vonzerejének növelése mellett a Mátra környezeti terhelésének csökkentése is: a kabinos felvonó megépítése, a gépjármű-forgalom korlátozása és az új parkolók kialakítása egyaránt szolgálja a környezeti fenntarthatóságot – hangzott el a sajtótájékoztatón.
2017.12.18. 09:20:51 tothlevente
A Mátra mellett lehet tudni, mi fog a Bükkben történni. Még is csak Mátra-Bükk program.
2017.12.18. 10:50:38 magnum56
Erre én is nagyon kíváncsi lennék.
2017.12.18. 12:11:40 Matematika
A Bükk egy másik választási körzet(?).
Jövőre választás lesz, mindent ezzel a szűrővel kell vizsgálni.
2017.12.18. 12:12:45 Matematika
mindent = minden ígéretet
2017.12.18. 13:20:09 Tervező
Már megint pesti íróasztalnál született valami. Az északin ott a csákányos lift, csak a Nemzeti Park nem enged hóágyúzni. Ennek megoldása kellene a projektbe.
1000 férőhelyes parkoló, az kb 3000 ember.(+ honvéd üdülőtől X-fő) Valóban kell (elfér?) Kékestetőre egyszerre ennyi?
2017.12.18. 13:33:30 arsenal
Ezt az új északi csákányost én se értem, kb 10 éve készült el és azóta ha üzemelt maximum 10 napot.
2017.12.18. 17:07:01 banhidit
Magyarországon sípályát üzemeltetni csak hóágyúzással lehet kiszámíthatóan, különben szerény évente-kétévente pár napos nosztalgiaszórakozás lehet a síelés, mint sok más szintén hóágyú szegény magyar síterepen. A hóból ismét környezetbarát víz lesz, és a szabad levegőn síeléssel eltöltött idő hozzájárul százak, ezrek mentális és fizikai egészségéhez (friss levegő, napfény, vidámság, testmozgás...), és nem kellene külföldre annyiszor utazni ilyen célból - sok üzemanyaggal, mármint aki megteheti. Ha lenne több síhelyszín kis hazánkban, lenne rá kereslet is.
2017.12.19. 10:02:49 TZoli
A hóágyúzással kijuttatot víz nem környezetbarát. Még ha adalékmentes, akkor sem. A természetes csapadékon felüli plusz terhelés, ami megváltoztatja a flórát és ezen keresztül a faunát is. De ezt már Normafánál kibeszéltük, ne kezdjük már megint elölről!
2017.12.19. 11:58:51 kissrobert79
Érdekes, hogy a hóágyúzás a nálunk hangyányit környezetbarátabb országokban (pl. Ausztria, Svájc, Olaszország) nem jelent problémát... Talán nem pont a hóágyúzásnál kellene kezdenünk a nagy környezetvédelmet.
Jogos a Bükk kérdése is, Bánkúton sokkal nagyobb lenne a potenciál (kivéve a parkolási lehetőségeket).
2017.12.19. 19:02:01 TKata
Ausztria, Svájc, Olaszország nagy hegyekkel megáldott országok. Nekünk kicsi füves domboldalaink vannak. És minden kertész tudja, ahol locsolsz, ott nő a gyom. A túl locsolás képes kipusztítani az eredeti növényeket. Ha tényleg jártatok arra, akkor azt is láttátok, hogy ráadásul az északi elég meredek rész, szerintem ott még az erózióval is számolni kell.
2017.12.19. 19:23:23 bakosport
Igen, ez a gyom kérdés sarkalatos kérdés decembertől-februárig. Amikor is hóágyúzni szoktak általában.
2017.12.19. 21:38:53 tomika
Csak arra lennék kíváncsi, hogy az a kabinos felvonó most a síelőknek készülne, vagy csak olyan lenne, mint Sátoraljaújhelyen, amolyan kilátójellegű? Ugyanis azt nem említették, hogy alatta esetleg létrehoznának új sípályákat.
2017.12.20. 08:54:49 bouquetk
A hóágyúzás nálunk hangyányit környezet barátabb országokban (pl. Ausztria, Svájc, Olaszország) is igen nagy problémát jelent. Nagyon szigorú szabályok alapján döntik el, hogy hol mennyit stb.
2017.12.20. 13:57:01 horakgyuszi
hiszem ha látom. a tavasszal is volt hasonlo bejentés.akkor Galyatetö volt centrum. (közben ott rohad a régi felvonó,biatlon pálya stb)
2017.12.20. 20:26:55 Prospero
https://www.reuters.com/article/us-...alps/artificial-snow-harm...

"Effects were already visible in some areas, like in parts of French skiing region Les Trois Vallees where water levels of some mountain rivers had dropped by 70 percent, she said.Some Alpine villages, which previously got most of their drinking water from mountain streams, now needed to pump water out of the ground to ensure drinking supplies. Water taken out of the Alps would be missing for people and industry down the line."
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »