Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski delegáció 2019 - Dr. Dosek Ágoston

2019.03.20. sielok.hu

A világ síoktatói négyévente találkoznak, mindig más országban. Az előző kongresszust a dél-amerikai Cerro Castorban rendezték. 2019. március 17-22 között a bulgáriai Pamporovo ad otthont a síszakma fontos eseményének. Ahogy 4 éve, idén is bemutatjuk a sielok.hu olvasóinak a magyar delegáció tagjait.
Dr. Dosek Ágoston
Dr. Dosek Ágoston

Dr. Dosek Ágoston

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Kisgyerek koromban testnevelő szüleimtől és nagynénémtől tanultam meg síelni. Édesanyám és testvére remek sífutók voltak, a mama többszörös magyar bajnok.
A TF tanáraként más tárgyak mellett a sítáborok szervezése és a síoktatás is a feladatom 1988 óta. Nagyszerű elődöktől, Kőváriné Szendrődi Ildikótól, a magyar lesikló sport kiemelkedő egyéniségétől és Vittek Lajostól, korábbi tájfutó edzőmtől vettem át a munkát. Így aztán minden évben 3-4 turnusban oktathatok sportos felnőtt hallgatókat, ami azért felfokozott élmény, mert sokkal gyorsabban haladnak, mint az átlagos vendégek.
A legnagyobb kihívás, ha a táncparketten is helyt kell állni síoktatóként.

2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
A természetben űzhető sportok jelentik számomra a legnagyobb élményt –természetjárás gyalog, sível, kerékpáron- így aztán jelentős rekreációs többlettel jelenik meg életemben a „munkám”. A környezetünk iránti figyelem mindig is része volt a tevékenységeimnek – a környezetkultúra tantárgyon túl a táboros hétköznapok nyújtják a legjobb lehetőséget ennek átadására mások felé.

3. Kedvenc sítereped?
Kedvenc síterepem az Ördöglakodalom hágó az Alacsony-Tátrában. Rengeteget oktattam a hírhedt Csertovicán, számomra az egy vidámpark a buckás katlanjaival.

4. Mit üzensz a sípályák népének?
A jó síelő lassan is tud síelni - szoktam megfogalmazni üzenetként, ez régóta aktuális gondolat.

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
Az Interski kongresszuson a csapatvezetői feladatokat látom el. E mellett gyakorlati workshopban mutatjuk meg Dalos Péterrel azt, hogy a sífutás milyen pozitív hatással van az alpesi síelésre.
A csapattagok által látogatott gyakorlati foglalkozásokról és kiselőadásokról a résztvevők rövid beszámolókat fognak készíteni. Számos ilyen kínálat van a hét során, mindegyikre nem is jutunk el még a nagy létszámunk ellenére sem. Ezek összegyűjtését és közzétételét vállaltam 4 évvel ezelőtt is, most is közreadjuk majd a kollégáink számára.

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
Extra: A 90 kilométeres Vasa-futás teljesítése és az azzal kapcsolatos élmények vezetnek, de két fiú testvéremmel egyszer rangos hazai sífutó váltóversenyt nyertünk, a 8 évnyi korkülönbség dacára.
Őrült élményekkel a hallgatók látnak el évről évre, vagy inkább napról napra. Kifogyhatatlan az emberi …. kreativitás. Legutóbb egy többször elkéső hallgató „véletlenül” lemaradt a sípályára induló autóbuszról, amiért némi lelkiismeret furdalást éreztem. Kölcsönkért biciklivel jött utánunk a sípályára és éppen zárás előtt még oda is ért, egy defektes kerékkel és letörött pedállal. Megörvendeztetett ezzel a cselekedettel, mivel megbecsülöm az átlagot meghaladó teljesítményeket, és a konfliktusok megoldására való törekvést.

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
ISIA Kártyás SMSZ Síoktató****, SMSZ Kiképző oktató, Szakmai Bizottság elnöke, ISE tagjai is

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
Jelenleg a harmadik Interski részvételemet töltöm, szakmai tapasztalatok gyűjtése, és workshop tartása is a feladatom. Legutóbb elméletet, most pedig gyakorlatot tartok. (St Anton, Ushuaia)

10. Síléced? Atomic Redster slalom léccel síelek
11. Bot márkája? Leki botom van.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.