Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski delegáció 2019 - dr. Egri Katalin

2019.03.20. sielok.hu

A világ síoktatói négyévente találkoznak, mindig más országban. Az előző kongresszust a dél-amerikai Cerro Castorban rendezték. 2019. március 17-22 között a bulgáriai Pamporovo ad otthont a síszakma fontos eseményének. Ahogy 4 éve, idén is bemutatjuk a sielok.hu olvasóinak a magyar delegáció tagjait.
dr. Egri Katalin

dr. Egri Katalin

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Édesapám a Kővári házaspár Sí ABC című könyvéből tanított meg síelni a Bükk-fennsíkon 6 éves koromban. Később úgy alakult, hogy a BKV Előre versenyzőjeként a könyv szerzői lettek az edzőim. Ildikó néni már akkor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy tudásunkat iskolagyakorlatokkal fejlessze. A versenyzői pályafutást követően az egyetemi tanulmányaim mellett végeztem el a síoktató tanfolyamot, ahol a magyar síoktatóképzést meghatározó híres hármastól, Bartus Miklóstól, Kovács Tamás Attilától és Polacskó Istvántól tanulhattam. Az alapképzést követően sokszor oktattam - akkor még egyhetes – sítáborokban, majd a Rozmaring Síiskola utánpótlás edzője voltam 10 éven keresztül. Hamar rádöbbentem, hogy a tanítás közben magam is rengeteget tanulok, hiszen minden egyes magyarázat és bemutatás, „a mit miért és hogyan” újra és újra a feladat átgondolására késztet, ami csiszolja saját tudásomat is a mai napig. Hazai és külföldi továbbképzések elvégzése után hosszú ideje a Síoktatók Magyarországi Szövetsége egyik kiképző oktatója vagyok. Tagja lehettem az első magyar Interski Democsapatnak 1991-ben az ausztriai St. Antonban, amikor az SMSZ-t felvették a síoktatók világszervezetébe, az Interski Internationalba. 2015-ben az a megtiszteltetés ért, hogy e szervezet alelnökévé választottak két évre, 2017 tavasza óta pedig az Interski alszervezetei, az IVSI és az ISIA elnökségi munkájában veszek részt.
Az utóbbi években a Testnevelési Egyetem OKJ síoktató tanfolyamának hallgatói részére szervezett felkészítő tanfolyamokon és vizsgatáboraiban valamint az SMSZ továbbképzésein oktatok rendszeresen az SMSZ kiképző kollégákkal együtt, amit nagyon élvezek. Jó látni, hogy válnak hobbi síelőből oktatóvá tanítványaink. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több tanítványunk motivált abban, hogy a bizonyítvány megszerzése után továbbképzésre jelentkezzen az újabb minősítési szint elérésének reményében.
Kihívás? Hét évvel ezelőtt a síoktató tanfolyamon ismerkedtem meg Tulcsik Melindával, aki fiatal felnőttként határozta el, hogy síversenyző szeretne lenni és a hallássérülteknek minden évben megrendezésre kerülő Sí Európa Kupa futamain versenyezni. Megkért, legyek az edzője. Általa csöppentem bele a siketek és nagyothallók érdekes világába. Jelnyelv ismerete nélkül izgalmas feladat volt kialakítani azt a közös nyelvet, amely segít abban, hogy Melinda minél jobb síelő és versenyző legyen. Most is egy újabb felkészülési szakasz előtt állunk, hiszen 2019. decemberben lesz a következő Téli Siketlimpia az olaszországi Santa Caterinában, melyen Melinda is indulni fog.

2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
Jogi diplomám van, saját ügyvédi irodámban dolgozom polgári jogi területen. A két szakma nagyon jól kiegészíti egymást, nem elsősorban azért, mert egyre több síbalesettel kapcsolatos kártérítési ügyben keresnek meg, hanem mert jól esik az irodai munka után végre a hegyekben lenni. A havas csúcsok látványa mindig elvarázsol és megnyugtat. Jogászként szerzett tapasztalataimat jól tudom kamatoztatni a Síoktatók Magyarországi Szövetségénél is, amelynek 11 éve vagyok az elnöke.

3. Kedvenc sítereped?
Nincs kedvenc síterepem. Bárhol jól érzem magam, ahol csúszik alattam a sí és legalább egy olyan hosszú és jó lejtésű pályát találok, ahol elképzelésemnek megfelelő íveket húzhatok. Ha oktatok, akkor viszont fontos, hogy az adott terepen legyen mindenféle tudásszintnek megfelelő pálya.

4. Mit üzensz a sípályák népének?
Szeressék, tiszteljék a hegyet és egymást! Ne sajnálják az időt, energiát és pénzt sítudásuk fejlesztésére, mert magabiztos, helyes technikai tudással változatosabb, élvezetesebb a síelés. Ehhez nem árt persze egy kis erőnléti alapozás sem, legalább a síelés előtti hetekben. Napsütéses, szép havas napokat kívánok a sípályák népének.

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
A magyar delegáció kongresszusi részvételének teljes körű szervezése, a magyar síoktatók képviselete a havas sportokat oktatók nemzetközi szervezeteinek munkájában. A magyar democsapat felkészülési edzéseinek videofelvételekkel való segítése.

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
A legutolsó legkedvesebb élményem idén Visegrádon volt, amikor családunk legifjabb tagját, a hat éves Emmát egy év kihagyás után ismét rá tudtam beszélni, hogy menjünk síelni. Annyira tetszett neki, hogy minden lecsúszás után "menjünk még" felkiáltással újra és újra a felliftezett a pályára. Gondoltam a gőzgombóc után elpilled és haza szeretne menni. De nem. Az utolsó falat után már indult is vissza a kivilágított pályára este nyolckor. Bizony nehezemre esett rávenni a hazaindulásra, amikor végre ráérzett a síelés örömére.

7. Hol oktatsz?
Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Magyar Hallássérültek Sportszövetsége

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
ISIA Kártyás SMSZ Síoktató****, SMSZ Kiképző oktató, sí edző, Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) Elnöke, Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete (ISE) tagja, ISIA és IVSI elnökségi tagja

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
1991 St. Anton (Ausztria) demonstrátor, 2003 Crans Montana (Svájc): delegált, 2011 St. Anton: delegált, 2015 Usuaia (Argentína), amely kongresszus esetében nem csak magyar delegáltként, hanem az Interski elnökségi tagjaként a kongresszus előkészítésében is részt vehettem.

10. Síléced? ATOMIC Redster X9, több mint 20 éve csak Atomiccal síelek, nagyon kedvelem
11. Kötés? Atomic X12TL 169 cm
12. Bot márkája? Leki Carbon,Trigger 115cm
13. Egyéb sportágak? sítúrázás, kerékpár, kirándulás a hegyekben
14. Szponzor? A családom tagjai, akik eltűrik, hogy sokat vagyok távol tőlük.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.